Til hovedinnhold

5 ting du kan glede deg til i nye Android 6.0 Marshmallow

Samsung avslører noen av funksjonene i det nye operativsystemet.

Samsung
Torstein Norum Bugge
Android-roboten som symboliserer Android 6.0 Marshmallow står allerede på utstilling hos Google. Foto: Dave Burke/@davey_burke Twitter.com

Det føles kanskje ikke som så alt for lenge siden Android 5.0 Lollipop ble lansert, men snart er det altså duket for en helt ny versjon av Googles operativsystem: Android 6.0 Marshmallow. Navney ble avslørt fort kort tid siden, etter at en av Android-sjefene postet et bilde på Twitter av en Android-robot med en marshmallow i armene.

I motsetning til Lollipop blir ikke dette et operativsystem som fokuserer på en overhaling av det visuelle, men heller på det funksjonelle.

Ifølge PhoneArena har Samsung nettopp lekket en del av de nye funksjonene i det nye operativsystemet, i en infografikk.

Se alle bildene fra infografikken nederst!

Detaljstyring av telefonen

Operativsystemet ser blant annet ut til å fokusere i større eller mindre grad på å gå brukeren tilbake makten over på produktet. Dette er blant endringene i Android 6.0:

  • Apptillatelser: Du vil nå kunne velge selv hva enkeltapper skal ha tilgang til på telefonen din. Synes du det er totalt unødvendig at Facebook skal vite hvor du befinner deg til enhver tid? Vel, da kan du skru det av. Det samme gjelder eksempelvis tilgang til frontkamera, bluetooth og lignende.
  • Minnebruk: I Android 6.0 Marshmallow får du mye bedre oversikt over hvor mye minne (RAM) hver enkelt app bruker. Spiser én eller to apper nesten alt minnet ved å kjøre nærmest konstant? Tving dem til å stoppe, da vel!
  • Bedre støtte for fingeravtrykk: Mange Android-mobiler har en god stund kunnet bruke fingeravtrykk som opplåsingsmetode, men i Android 6.0 Marshmallow blir teknologien bygget inn i operativsystemet. Det betyr at du blant annet vil kunne bruke fingeravtrykk til å låse opp enkeltapper, eller for eksempel foreta kjøp i Google Play.
  • Automatisk sikkerhetskopiering: Android får nå innebygget sikkerhetskopiering av appdata, altså for eksempel kontaktene eller Snapchat-innstillingene dine. Data lagres ubegrenset, men bare opp til 25 megabyte per app.
  • Mer effektiv strømstyring: Lei av å gå tom for strøm titt og stadig? I Android 6.0 Marshmallow vil telefonen selv aktivere en såkalt «Doze»-modus dersom du ikke bruker telefonen på lang tid. Modusen vil redusere bakgrunnsprosesser, og optimalisere strømbruken for å forlenge batteritiden.

Rent utenom dette vet vi foreløpig ikke stort om endringene i Android 6.0. Men du kan jo alltids ta en titt på videoen under, for å skjønne litt mer om akkurat hvorfor de falt på «Marshmallow» som versjonsnavn:

Har du en telefon med eldre Android-versjon innabords?
Da burde du tenke deg om to ganger når du fabrikkinnstiller telefonen »

(Kilde: PhoneArena)

annonse