Til hovedinnhold

9-åring fikk Ole Brumm-maskinen sin beslaglagt

Fikk antipirater på nakken etter nedlastningsforsøk.

Illustrasjonsbilde/Montasje: Istock 12712551/TPB

Antipiratene har fått stadig mer fotfeste i Finland. For omtrent et år siden fikk antipiratbyrået TTVK (Copyright Information and Anti-Piracy Center) de finske internettleverandørene til å blokkere The Pirate Bay, og i år fikk de utlevert informasjon om 64 fildelere, som hadde lastet ned musikk via nettsiden.

Raidet huset til 9-åring

Nå har de imidlertid nådd nye høyder. TTVK fikk nemlig nyss om at en husstand hadde forsøkt å laste ned et album av den finske artisten Chisu. I våres sendte de et brev til eieren av huset, en mann som jobber i det finske helsevesenet, og ba han om å betale en bot på 600 euro (omtrent 4400 kroner). I tillegg måtte han signere et dokument hvor han lovet å holde tett om saken. Mannen mente forslaget var urettferdig, og nektet å betale eller signere avtalen.

Forrige uke ringte politiet på døren, med ransakingsordre som tillot dem å søke etter og beslaglegge beviser som koblet eieren eller andre i husstanden til den ulovlige fildelingen.

Det skulle vise seg at det ikke var mannen selv som hadde lastet ned noe, men hans ni år gamle datter. Hun hadde forsøkt å laste ned det nyeste albumet fra den finske popstjernen Chisu, fra sin Ole Brumm-pyntede datamaskin.

Kjøpte albumet i butikk senere

Her prøvde jenta å laste ned musikken hun var ute etter.Foto: The Pirate Bay

Hun hadde først prøvd via Google, og så endt opp på The Pirate Bay. Ifølge faren skal hun imidlertid ikke ha klart å laste ned albumet, så neste dag dro de til platebutikken og kjøpte albumet på den tradisjonelle måten. Det viste seg i ettertid at filen hun hadde prøvd å laste ned bare var en lurefil, som bare hadde ett formål: Å spore opp pirater.

Politiet avsluttet husbesøket sitt med å ta med seg 9-åringens bærbare datamaskin, og en klar beskjed til faren:

– Det hadde vært enklere for alle involverte hvis du hadde betalt kompensasjonen.

Dette falt ikke i god jord hos faren:

– På det tidspunktet var jeg helt sjokkert. Jeg var ikke sikker på om jeg drømte eller om jeg var våken. Prøvde virkelig etterforskeren å foreslå, mellom linjene, at jeg skulle tømme lommeboken min og la familien min sulte i de neste to ukene så vi kunne bli ferdig med saken? Hva f**n, er det slik ting foregår? Jeg kan slippe justismord ved å hoppe over jula i år?, uttalte faren.

Mye medieoppmerksomhet

Ikke overraskende har saken fått store oppslag i både Finland og i internasjonale medier. Electronic Frontier Finland sier dette er en indikasjon på hvor langt opphavsrettsbeskytterne har kommet i Finland:

– Det er ikke i noens interesse at små jenter blir trakassert i opphavsrettens navn. Dette viser dårlig dømmekraft fra både TTVK og politiet, uttalte Ville Oksanen i en uttalelse til det finske nettstedet Kaleva.

Artisten selv synes saken er trist

Til og med Chisu, artisten som nesten fikk albumet sitt ulovlig lastet ned, synes saken er uheldig. På Facebooksiden sin skriver hun at hun ikke vil saksøke noen, og at ingen artister vil ha slik medieoppmerksomhet.

– Jeg håper saken blir ordnet snart, og jeg er lei meg for min 9-årige fan, skrev Chisu på siden sin, og la i tillegg ved en lenke til albumet sitt på Spotify, hvor alle kan høre på det gratis.

I etterkant av Chisus Facebook-kommentar kom også Joonas Mäkinen, en representant for det finske piratpartiet, ut med en uttalelse:

– Det er trist å se hvordan en artist ikke har peiling på hva TTVK gjør i vedkommendes navn. Og det verste er at selv etter å få vite om det, slik Chisu nå gjorde og deltok i diskusjonen på Facebook, er det ingenting de kan gjøre for å stoppe det. Alt av opphavsrettsbeskyttelse blir gjennomført sentralt i platebransjen, fortalte Mäkinen til TorrentFreak.

TTVK har ikke besvart Hardware.nos henvendelser.

(Kilde: TorrentFreak)

annonse