Til hovedinnhold

Russlands søkekonge er død

Ilya Segalovich utkonkurrerte selveste Google i hjemlandet.

Yandex

Ilya Segalovich, med-gründer og øverste sjef i den russiske søkegiganten Yandex, døde søndag av kreft, melder CNET. Den russiske Google-konkurrenten ble startet i 1997 av Segalovich selv og en barndomskamerat.

På slutten av 90-tallet poppet ulike søketjenester opp som dagens kaffebarer, og Segalovich var kanskje ikke så dum når han døpte selskapet deres for Yandex, som er et akronym for Yet Another Index. Segalovich ble 48 år.

Avslo Google

I 2003 forsøkte Google å kjøpe opp selskapet. Prisen var god, og styret diskuterte hvordan de kunne stå i mot en teknologisk overlegen gigant som Google. Segalovich mente Googles kraftigste våpen verken var teknologiene eller ressursene deres, men frykten de satte i mindre selskaper. Og frykt er ikke noe Yandex skulle gi etter for. Dermed ble salget stoppet, og i dag 10 år senere har Google fortsatt ikke klart å overta det russiske markedet.

Slik er søkevanene hos kjempen i øst. Foto:Hardware.no

Segalovichs siste Twitter-post var forøvrig et lite stikk i siden til selskapets konkurrenter. Der presenterte han nemlig tall som understreker akkurat hvor sterkt Yandex står. I resten av verden holder Google en jernhånd over 65-95 prosent av søkemarkedet.

Bing og Yahoo har i følge Segalovich tilsammen «1-2-3 prosent» av verdensmarkedet, og han er klar på at Bing sin strategi er feilslått.

Statistikk fra LiveInternet viser at Yandex er desidert størst med 62,2 prosent av hjemmemarkedet, noe som gir selskapet en estimert verdi på over 10 milliarder dollar.

Google holder en markedsandel på 26 prosent, mens Microsofts Bing såvidt klamrer seg fast med 1 prosents utbredelse, og det er derfor Yandex går under kallenavnet «Russlands Google».

I det siste har overvåkningskandalen med NSA før til en oppblomstring for debatten rundt privatliv på Internett.

Denne søkemotoren garanterer anonymitet >>

(Kilder: CNET, The Guardian, Yandex)

annonse