Til hovedinnhold

Nordmenn kjøper stadig dyrere og større elektronikk

Vi kjøpte litt færre TV-er i 2019 enn 2018, men tok det igjen i antall tommer.
Niklas Plikk, Tek.no

Stiftelsen Elektronikkbransjen – som er bransjeforeningen for forbrukerelektronikk i Norge – la i dag fram salgstallene for fjoråret. Disse viste en vekst på 1,7 prosent i forhold til 2018, noe som ga bransjen en omsetningsrekord på 36,03 milliarder kroner i 2019.

I tallene inngår både varer og tjenester innen lyd og bilde, foto, hvitevarer, småelektrisk, mobiltelefoner og bærbare PC-er for forbrukere.

Samtidig er det mangler her også. Hverken spillkonsoller eller stasjonære datamaskiner er med, ei heller nettverksutstyr, komponenter som grafikkort eller datatilbehør som mus, tastaturer eller PC-skjermer.

Smarthjemsprodukter og digitale assistenter – som jo nå puttes inn i alskens annet utstyr – er det heller ikke gode tall på.

Sånn sett er 36 milliarder et litt beskjedent beløp.

Kjøper dyrere

Selv om omsetningen har gått opp, betyr det dog ikke at folk kjøper mer enn før – det er snarere slik at de kjøper dyrere og mer avanserte dingser.

Skal du ha den nye Samsung Galaxy S20 Ultra, må du åpne lommeboka på vidt gap.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et eksempel har vi i at antall solgte mobiltelefoner sank fra 1,8 millioner i 2018 til til 1,7 millioner i 2019. Samtidig er det kun snakk om en nedgang på tre prosent i kroner og øre. Dette har å gjøre med at mobilprodusentenes toppmodeller har blitt stadig dyrere – og at nordmenn liker dyre mobiler.

I Elektronikkbransjens forbrukerundersøkelse, som er gjort i januar 2020 av Norstat på et representativt utvalg på 1006 personer, kommer det også frem at den gjengse forbruker beholder mobilen i litt over to og et halvt år. I snitt er det 32,6 måndeder for 2019, litt opp fra 31,4 måneder i 2018.

Men her er det også forskjeller, da folk over femti bytter sjeldnere og folk under femti bytter oftere. Ellers er heller ikke personer under 18 år med i denne undersøkelsen, så hvor gamle mobiltelefoner ungdommen går rundt med er ikke godt å si.

Større skjermer

Pengemessig lå TV-salget for 2019 på samme nivå som 2018, selv med en nedgang på to prosent i salgsvolum. Dette betyr da at folk kjøper litt dyrere og større TV-er.

Vi vil ha stadig større skjermer, og ser mye på Netflix.
Vegar Jansen, Tek.no

Nå var riktignok de fleste TV-er som ble solgt på 55 tommer, men 65-tommerne tar kraftig innpå. Sistnevnte gikk fra 18 prosent i 2018 til 26 prosent i 2019, mens 55 tommer sank fra 41 til 34 prosent i samme periode.

Og det blir stadig vekk strømmet mer til våre store skjermer. I dag abonnerer syv av ti husstander på en eller flere strømmetjenester. Netflix er den absolutt mest populære, da 61 prosent av husstandene svarer bekreftende på at de har et slikt abonnement.

På andre plass har vi HBO Nordic med 32 prosent, fulgt av TV2 Sumo og Viaplay med henholdsvis 23 og 22 prosent.

Robotene tar over

RoboRock S6 og S5 er populære modeller.
Niklas Plikk, Tek.no

I hvitvareland er det mye ved det samme gamle, men robotstøvsugerne har nå for alvor kommet på banen. Av omtrent en halv million solgte støvsugere i 2019 var andelen robotstøvsugere på hele 18 prosent, opp fra ti prosent i 2018.

Håndholdte, ladbare støvsugere er også populære. I 2019 skal det ha blitt solgt 164 000 slike, mot 127 000 i 2018.

For ørene er det også trådløst som gjelder. Estimerte tall for 2019 gir et salg på 1,2 millioner par med øreplugger og 960 000 hodetelefoner. Og to av tre som kjøpte øreplugger i 2019 gikk for en trådløs variant. For hodetelefoner var det enda flere – 73 prosent var trådløse.

Videre oppga 40 prosent at prisen på hodetelefonene de kjøpte lå mellom ett og tre tusen kroner, for 38 prosent var prisen under tusenlappen og 16 prosent ga mer enn 3000 kroner for sitt par.

Andre trender

Ellers melder Elektronikkbransjen om at salget av smartarmbånd stagnerte i 2019, men at salget av smartklokker går desto bedre.

Smartklokkesalget øker nemlig med 30 prosent, fra en halv million klokker 2018 til 650 000 i 2019.

Elektronikkbransjens kommunikasjonssjef Marte Ottemo.
Vegar Jansen, Tek.no

– Det kommer stadig flere produsenter inn på smartklokkemarkedet, og klokkene får flere funksjoner. Treningsklokkene får i større grad smarte funksjoner og faller inn i kategorien, og motehusene lanserer nå også smarte modeller, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen.

Foruten dette kommer det vel ikke som noen overraskelse at salget av fotoapparater fortsetter nedturen. Et hederlig unntak er kompakte systemkameraer.

Og det er jo en god grunn til at nesten ingen kjøper kameraer:

annonse