Tek.no

Nyhet

Lanserer to nye kinesiske elbilmerker i Norge

Subaru-importøren utvider med kinesiske elbiler.

Seres
14 Okt 2019 12:32

Gill Gruppen, som importerer biler fra blant annet Subaru og Ssangyong, varsler mandag at de har skrevet avtaler med kinesiske Chongqing Sokon Motor.

Det gjør at de blir den første europeiske importøren som får lansere elektriske biler fra merkene Seres og DFSK.

– Vi har testet en rekke elektriske bilmodeller fra ulike fabrikker og har ved flere anledninger vært tett på å signere importavtaler. Mulighetene har vært mange, men vi har tatt oss god tid for å velge riktig. Da vi endelig kom til fabrikken i Chongqing fant vi akkurat det vi har vært på jakt etter. Dette er foreløpige ukjente bilmerker som i løpet av de neste årene vil ta store markedsandeler i hele Europa. Nå gleder vi oss stort til å få de første DFSK- og Seres-modellene på norske veier i 2020, sier Jan Kåre Holmedal, daglig leder i Autoindustri AS, som er en del av Gill Gruppen, i en pressemelding.

Først ut blir modellene DFSK E3 og Seres SF5. Bilene skal i produksjon denne måneden, og vil «trolig kunne leveres» i Norge fra sensommeren i 2020.

Seres SF5

Seres SF5.
Seres

Seres SF5 er den mest påkostede av de to bilene. Den har solide 694 hestekrefter og voldsomme 1040 Nm dreiemoment. 0-100 kilometer i timen går unna på 3,5 sekunder og toppfarten er 250 kilometer i timen. Det er raskere enn en Tesla Model S om vi ser bort fra Performance-varianten og Ludicrous-modus.

Batteriet er på 90 kilowattimer, som skal gi en rekkevidde på 525 kilometer. Kineserne bruker imidlertid fortsatt den snille og utgående NEDC-standarden for å måle rekkevidde, og reell rekkevidde er nok rundt 400 kilometer eller til og med litt under. SF5 har ellers en ombordlader på 6,6 kW og støtter hurtiglading inntil 100 kW.

Bilen måler 4,7 meter lang, 1,93 meter bred og 1,63 meter høy. Det plasserer den omtrent på størrelse med en Jaguar i-Pace – omtrent like lang, men litt smalere og litt høyere. Akselavstanden er på 2,875 meter.

Seres SF5 preges i stor grad av den 17 tommer store skjermen i midtkonsollen.
Seres

SF5 finnes også i en slags pluginhybridvariant, med et batteri på 33 kilowattimer og en fossilmotor som lader batteriet under kjøring. Denne har en total rekkevidde på 1020 kilometer etter NEDC, men vil selvfølgelig ikke ha de samme avgiftsfritakene i Norge som elbilvarianten.

Hybridvarianten kalles SF5 EVR, for Electric Vehicle Range Extender. Motorytelsen er den samme, men den trenger 4,8 sekunder på 0-100 og har en noe lavere toppfart på 230 kilometer i timen.

Prismessig vil Seres «konkurrere helt opp i det øverste prissegmentet når det kommer til design, ytelse og rekkevidde», skriver Gill Gruppen i pressemeldingen.

Seres het for øvrig tidligere SF Motors og har hovedkontor i Silicon Valley i USA.

DFSK E3

DFSK E3.
DFSK

DFSK E3 er på sin side en litt mindre bil som vil konkurrere med biler som Nissan Leaf, Hyundai Kona og nye Kia e-Soul, ifølge importøren.

Den måler 4,39 m x 1,85 m x 1,65 m, og er med det litt større i alle retninger enn nevnte Kona, for eksempel. Importøren oppgir inntil 400 km NEDC-rekkevidde, men det finnes også en variant med rundt 300 km rekkevidde.

Førermiljøet i DFSK E3.
DFSK

E3 (kalt DFSK Glory E3 i andre markeder) har ellers 163 hestekrefter og 300 Nm dreiemoment. Ombordladeren er på 6,6 kW og maksimal hurtigladeeffekt er 50 kilowatt.

– Grovt sett vil modeller fra DFSK posisjonere seg innenfor de kategoriene som selger mest i det norske markedet og ligge i prissjiktet 250.000 - 400.000 kroner, skriver Gill Gruppen.

Med på eiersiden i både Seres og DFSK står for øvrig den statseide kinesiske bilprodusenten Dongfeng, som er en av de største produsentene i landet.

Etter hvert er planen å lansere 20 ulike elektriske modeller i Norge innen 2025, ifølge importøren.

annonse

Les også