Tek.no

Nyhet

Smarte TV-er og billige 3D-briller

LW950W er LGs mest avanserte modell
2 Feb 2011 21:20

Da LG presenterte sin lineup for våren 2011 var det med fokus på to hovedelementer. Billige 3D-briller og smarte TV-er. Det var selvfølgelig også snakk om nye plasma-TVer og en del andre enheter, men vi skal fokusere på de to ovennevnt i denne artikkelen.

Billige 3D-briller

Dette er et stort satsingsområde for LG og inngår i et større konsept kalt Cinema 3D. Konseptet tar utgangspunkt i en teknologi som lar forbrukeren benytte passive 3D-briller i stedet for de aktive som mesteparten av industrien har flokket seg rundt.

Forskjellen på disse to konseptet er for det første prisen. Mens aktive briller koster rundt tusenlappen vil LGs konsept la deg kjøpe briller for en langt lavere pris. Vi snakker her om priser rundt 50-lappen for et par briller, kanskje så mye som 100 kroner.

Uansett er prisdifferansen vesentlig. Tenker vi på en kjernefamilie på fire er innsparingen ganske stor. Med passive briller snakker vi noen hundrelapper mens med den aktive løsningen vil kosten flerfoldige tusen.

Fordelen med LGs passive briller er at de koster en brøkdel av de aktive

Selve teknologien

Den teknologien LG har valgt for å få dette til er polarisasjon. Dette betyr i praksis at det sendes et bilde til hvert øye. Dette gjør at oppløsningen reduseres, men det vi klarte å se så var dette ikke noe man irriterte seg over. I og med at dette sitter i brillene så betyr det at det ikke trengs noen aktive lukkere, batteri eller andre former for kobling mot TV-apparatet. Det betyr også at enkelte typer solbriller il fungere helt greit til formålet.

På TV-siden benytter man seg av et en filterfolie som ligger utenpå selve LCD-panelet. Dette er en såkalt Film Patterned Retarder (FPR). Dette gjør at bildet separeres og gir dermed et bilde til hvert øye. Egentlig en variasjon over samme teknologien som benyttes i kinoer. Faktisk er den så lik at du vil kunne ta med dine egne briller på kino hvis du har noen du mener er gode og passer deg godt.

En annen ting vi like med LGs løsning er innsynsvinkelen. Denne er bedre enn systemer med aktive briller. I tillegg mener vi at bildet er roligere og langt mer behagelig for øyet. Mange vil oppleve aktive briller som anstrengende for øynene. Dette er ikke tilfellet for passive polariserende briller.

Smart TV løsninger gir deg blant annet et elegant brukergrensesnitt

Smarte TV-er

En ting vi ser fra nesten alle TV-produsenter om dagen er mer og mer smarte enheter. Dette virker kanskje som noe helt nytt og avansert. Det er det egentlig ikke, det er kun en oppkobling mot internett og en mulighet for å kjøre applikasjoner direkte fra TV-apparatet. Det er tydelig at TV-produsentene eksperimenterer mye med å finne den riktige løsningen. Mange bruker sitt egenutviklede operativsystem som håndterer dette. Andre benytter Goggles Android plattform men Apple på sin side benytter iOS. LG benytter seitt egenutviklede system.

Vi likte LGs løsning, men den gir ikke noe vesentlig annerledes enn de mange andre på markedet. Du finner koblinger mot alle de vanlige skytjenestene som Picasa, Facebook og så videre. I tillegg er det koblinger mot filmstreamingstjenester og muligheter for tilkobling mot egne NAS-enheter, minnepinner og løse harddisker. Systemet støtter også DLNA som gir muligheten for tilkobling av en rekke enheter. Du vil også få engen applikasjoner som lar deg styre det hele fra mobiltelefonene eller en eller annen form for nettbrett.

ST600 gir deg Smart TV også på TVer som ikke har dette innebygget

Det er langt fra alle LGs TV-modeller som har denne smart-funksjonaliteten innebygget. dette har LG imidlertid tatt høyde for og har laget en egen boks, Smart Upgrader ST600. Kobler du denne opp mot TVen din vil du få samme funksjonalitet som en TV med funksjonene innebygget. Denne er omtrent på størrelse med Apple TV versjon 2, så det er en ganske liten enhet vi snakker om. Den kan også kobles opp mot TVer fra andre produsenter.

Det er med andre ord en liten mediastreamer med ganske god funksjonalitet vi snakker om. Begge løsningene, både den innebygde og ST600 vil få jevnlige oppgraderinger fra LG. Eneste svakheten vi kan se er hvis Adobe skulle finne på å oppgradere flash rett etter en oppgradering fra LG. Da må du vente en to måneders tid før en oppgradering fra LG som inneholder den nye flashvarianten kommer til din boks.

annonse

Les også