Tek.no

Nyhet

Her er mobilene vi drømmer om

Igor Balasanov
25 Sept 2008 14:02

Skal du ha ny telefon, men venter på det neste fete? Da er kanskje ventetiden straks over. Frem mot jul får vi nemlig en bølge av nye telefoner å legge hendene på, og produsentene står bokstavelig talt i kø om å slippe sine neste flaggskip ut i butikkene.

Felles for samtlige er at de representerer en ny generasjon telefoner - trykkskjermgenerasjonen. Til nå har trykkskjermtelefoner i store trekk vært klumpete, dyre og forbeholdt en brukergruppe som ellers går i slips og bryr seg lite om design og multimedia-funksjoner. Den nye generasjonen trykkskjermstelefoner derimot er rettet mot ordinære brukere med store krav til både design, muligheter, pris og brukervennlighet.

Nokia 5800 Xpressmusic "Tube"

Dette skal være Nokias kommende 5800 "Tube". (Foto: Mobil.cz)

Størst spenning er det knyttet til Nokias første trykkskjermstelefon, som enda ikke er lansert. Men det blir den trolig allerede om vel en uke når Nokia har innkalt et stort antall journalister til pressekonferanse i London 2. oktober. Trolig vil mobilgiganten der presentere den lenge omtalte "Tube" 5800 Xpressmusic, som det har sirkulert bilder av på nettet.

Siden "Tube" ikke er lansert, er det svært vanskelig å si noe om spesifikasjoner og muligheter. Men det blir utvilsomt spennende å se Nokias nye trykkskjermsgrensesnitt i aksjon, og se finnene for alvor kaste seg i mobilduell med Apple Iphone. Sistnevnte har i to år knivet med Nokia om oppmerksomhet og presseomtale, uten at Nokia har hatt noe tilsvarende produkt å vise til. Det kan snart komme til å endre seg.

Les også: KOMMENTAR: Kan Nokia ta kverken på Iphone?

HTC Touch HD

HTC Touch HD kan bli årets store hit. (Foto: HTC)

En telefon som derimot er lansert er HTC Touch HD. Denne kom som en bombe i forrige uke, og kan trygt sies å konkurrere om tittelen "Årets mest spennende mobil".

Gigantisk skjerm

Men med tanke på at Touch HD er utstyrt med like mye teknologi som en gjennomsnittlig romferge er det heller ikke helt uten grunn. Her får du kanskje markedets råeste skjerm på 3,8 tommer med oppløsning på 480 x 800 punkter, i tillegg til et fem megapikslers kamera og Windows Mobile 6.1 med HTCs egenutviklede Touch Flo 3D-menyer.

På teknologisiden kan Touch HD by på HSUPA, som gir bredbåndshastighet ikke bare på datanedlasting, men også opplastning. GPS, Wi-fi, Edge og firebånds GSM-støtte er også på plass. Og underholdningen? Ikke noe problem, Touch HD har et internminne på 512 MB, bevegelsessensor og 3,5 mm minijack-utgang for bruk med ordinært hodesett.

Les også: Alt om HTC Touch HD >>

Telefonen er ventet før jul, men pris er ikke oppgitt.

Sony Ericsson X1 Xperia

Sony Ericsson X1 Xperia (Foto: Sony Ericsson)

En annen godbit som er bekreftet allerede i oktober er Sony Ericsson Xperia X1. Den endelige lanseringsdatoen for det norske markedet er 30. oktober, så her er det bare å krysse av datoen.

Komplett tastatur

X1 har i likhet med Touch HD en suveren skjerm. Om noe mindre med sine tre tommer har skjermen samme oppløsning på 480 x 800 punkter. Kameraet har en oppløsning på 3,2 megapiksler, og i tillegg kommer et internminne på 400 MB, AGPS, Wi-fi, HSUPA og firebånds GSM-støtte.

Det skal også nevnes at X1 i tillegg til trykkskjerm har et komplett tastatur til disposisjon. Dette ligger gjemt bak skjermen, som kan skyves opp ved behov.

Les også: Sniktitt på Sony Ericsson X1 Xperia >>

Forskjellige menyvindu

I likhet med HTC har Sony Ericsson valgt å utvikle egne menyløsninger for X1. Disse ligger over Windows Mobile 6.1-systemet som ligger i bunn. Sony Ericssons løsning bruker forskjellige kategorier og menyvindu som menyene er inndelt i. Det skal være fullt mulig å endre, laste ned og lage egne menyvindu med et utvalg av funskjoner tilpasset ditt behov.

Du kan lese mer om hvordan menysystemet fungerer i "Slik styrer du X1".

Prisene på X1 Xperia er forlengst klar, og telefonen er ventet å koste rundt 6000 kroner uten abonnement. Mer om priser og spesifikasjoner finner du i prisguiden.

Samsung Omnia I900

Samsung I900 Omnia (Foto: Samsung)

Samsung er også med på leken, og har sin hittil feteste trykkskjermsmobil rett rundt hjørnet. Denne sakker noe akterut spesfikasjonsmessig i sammenligning med Touch HD og Xperia X1, men er fortsatt en milepæl i forhold til de fleste ordinære telefoner på markedet i dag.

Det betyr ikke at Omnia skal avskrives - tvert imot. Telefonen har det meste av teknologi innabords, inkludert Wi-fi, GPS, super-3G og firebånds GSM-støtte. Et internminne på enten 8 eller 16 GB kommer også uhyre godt med, og kan gjøre Omnia til en sterk utfordrer til Apples Iphone.

Windows i bunn

I bunn har Omnia Windows Mobile 6.1, men Samsung har også valgt å lage egne menyer som langt på vei erstatter Microsofts opprinnelige. Det produktbilder avslører er at disse skal ha form av en ikonmatrise på 3 x 4 ikoner, rimelig likt menyene på ordinære Samsung-telefoner. Skjermen har en oppløsning på "fattigslige" 240 x 400 punkter, altså en fjerdedel av den til X1 og Touch HD, men er til gjengjeld rimelig stor med sine 3,2 tommer.

Det er forøvrig også verdt å nevne at telefonen har et 5 megapikslers kamera og FM-radio i tillegg til en rekke multimediamuligheter.

Les: Samsung lanserer teknobombe >>

Telefonen er ventet å komme neste måned, i oktober. Prisen ser så langt ut til å stabilisere seg rundt 5600 kroner uten abonnement for 16 GB-utgaven i en rekke nettbutikker. Prisen på 8 GB-utgaven er ikke kjent.

Gå til prisguiden for å finne beste pris >>

LG KC910 Renoir

LGs nye KC910 Renoir (Foto: LG)

LG KC910 Renoir er den femte av drømmetelefonene som nå er på vei. Vel utstyrt med gode erfaringer og tilbakemeldinger fra selskapets Prada-telefon og KU990 er LG kanskje den produsenten som har mest erfaring til nå med trykkskjerm-konseptet. KC910 kan sånn sett bli en drøm av en telefon, dersom LG har gjort jobben sin riktig.

For alt ligger til rette for at KC910 skal bli en suksess. Telefonen er utstyrt med siste skrik av alt, inkludert Wi-fi, GPS, super-3G og Bluetooth A2DP. I tillegg kommer samme en tre tommers skjerm med oppløsning på 240 x 400 punkter, samt kamera som kan ta bilder i en oppløsning på åtte megapiksler.

Tar opp VGA-video

I tillegg kommer en rekke godsaker kjent fra tidligere LG-telefoner, som Divx-spiller, mulighet til å ta opp video i VGA-oppløsning og TV-ut. Du kan lese mer om dette i "Nytt råskinn fra LG".

KC910 skal være tilgjengelig allerede neste måned, og ligger foreløpig an til å koste litt over 4200 kroner uten abonnement.

Blackberry Storm

Bilde av Storm som har lekket ut. (Foto: Ukjent)

Sist men ikke minst må vi nevne Blackberry Storm. Denne er fortsatt ikke lansert, men er såpass godt dokumentert gjennom bilder, video og øvrige lekkasjer at vi med sikkerhet kan si at den er på vei.

At Blackberry er på vei inn på nye felt ble nøye dokumentert gjennom vår test av selskapets nyeste telefon, Blackberry Bold, som fikk toppkarakter for kombinasjonen mellom overlegne proffunksjoner og en solid multimediastøtte.

Egen skjermløsning

Det vi vet til nå er at Storm vil ha fire fysiske taster under skjermen og at den har en bevegelsessensor som snur skjermen den veien du holder telefonen. Det kan også se ut til at RIM går egne veier når det kommer til trykkskjermen. En video av telefonen viser at du må trykke skjermen fysisk inn for å velge for eksempel et ikon. Skjermen vil registere at du holder fingeren på den, og tasten du holder fingeren over vil lyse opp. Men det vil ikke skje noe før du faktisk fysisk trykker skjermen inn.

Les også: Nå får Blackberry trykkskjerm >>

Ut over dette er lite kjent, og det å oppgi eventuelle spesifikasjoner er kun spekulasjon. Det gjelder også for lanseringsdato og eventuell pris.

(Kilder: Sony Ericsson, LG, Samsung, HTC)

annonse

Les også