Til hovedinnhold

Slik velger du riktig minnekort

På samme måte som datamaskiner har mobiltelefoner en øvre grense for hvor mye informasjon du kan lagre i minnet. Tidligere var dette neppe noe du merket, siden du stort sett bare kunne lagre telefonnummer og tekst.

I dag skal mobiltelefonen din spille av musikk og videoklipp, den lar deg ta bilder med det innebygde kameraet, og du vil også gjerne ha med deg en porsjon spill for å live opp kjedelige bussturer.

Dette er innhold som stiller helt andre krav til lagringskapasitet enn tidligere. Vil du ha med deg yndlingslåten din på farten vil denne faktisk ta opp større plass enn hele kontaktlisten din.

Selv om internminnet i mobiltelefoner naturligvis har blitt større med årene, er det fremdeles få modeller som greier å lagre mer enn noen minutter med musikk. Løsningen på dette er å utvide lagringskapasiteten med et minnekort.

Valg av minnekort

Det er lett å bli forvirret når du skal finne et minnekort som passer ditt behov. Hvilken størrelse skal du velge? Hvor bør du gå for å kjøpe minnekort? Og ikke minst: Passer dette minnekortet i din telefon?

Dersom du har planer om å kaste iPoden på dynga og heller spille musikk på mobilen, trenger du et mye større minnekort enn hvis du bare vil være sikker på at det er plass til å lagre bildene du tar med det innebygde kameraet.

En grei tommelfingerregel er at 100 MB er nok til å lagre omtrent én time med musikk i vanlig lydkvalitet. Kjøper du et minnekort på 512 MB får du altså fem timer med musikk.

Det er noe vanskeligere å regne ut hvor mye plass du trenger dersom du kun skal bruke det innebygde kameraet i mobiltelefonen. Oppløsningen på bildene dine er den viktigste faktoren: Høyere oppløsning spiser mer minne.

Et bilde på to megapiksler tar opp rundt 0,3 MB, mens de mest avanserte kameratelefonene tar bilder på fem megapiksler, som krever omtrent 0,7 MB. Med et minnekort på 256 MB vil du altså kunne lagre alt fra 300 til 800 bilder, alt etter hvilken telefon du har og hvor høy bildekvalitet og oppløsning du har valgt.

Er du usikker på hvor stor plass bildene dine tar, kan du ta et par bilder og kikke på bildeinformasjonen etterpå. Dette gjelder for øvrig også videosnutter.

Pass deg for prisfella!

De siste årene har prisene på minnekort sunket drastisk. Det er ikke altfor lenge siden et minnekort gjerne kostet opp mot tusenlappen. I dag koster de billigste minnekortene under femtilappen, mens du sjelden må ut med mer enn noen få hundrelapper for de dyreste høykapasitetskortene.

Du bør imidlertid være obs på at enkelte butikker fremdeles tar seg svært godt betalt for minnekort. Du kan faktisk risikere å betale flere ganger mer enn du hadde trengt dersom du handler feil sted. Vårt beste råd er derfor å undersøke prisene på internett før du kjøper, så slipper du å betale for mye. I prisguiden vår kan du sammenligne prisene hos de fleste store nettbutikkene i Norge.

Hvilken type minnekort trenger du?

Du trenger ikke føle deg avleggs selv om du ikke skjønner betegnelsene på de forskjellige minnekortene der ute. Det finnes nemlig godt over ti forskjellige varianter, og kun én type kan brukes i mobilen din.

Den enkleste metoden for å finne ut hvilket minnekort du trenger, er å slå opp i instruksjonsboken som fulgte med da du kjøpte telefonen. Har du et minnekort fra før vil det også stå på dette hvilken type det er.

Vil du lese mer om forskjellige minnekorttyper kan du ta en titt på artikkelen "Finn frem i minnekort-labyrinten".

Det skal til slutt nevnes at de aller fleste musikk- og multimedietelefoner selges med minnekort i pakken. Å kjøpe et minnekort før du kjøper telefonen er altså ikke nødvendigvis en lur idé.

annonse