- Mobilbruk kan bedre helsen

Det går knapt én uke mellom hver gang du kan lese om nye forskningsrapporter om mobilbruk og helse.

Nå er nok en studie om emnet gjennomført, men med et noe annerledes resultat enn flertallet av de andre rapportene.

Den nye studien er gjennomført av en gruppe italienske forskere, med Paolo Maria Rossini i spissen. Rossini og forskerlaget hans har analysert den elektriske aktiviteten i hjernebarken til mennesker som bruker mobiltelefon.

- Kan ha terapautisk rolle
– Ved migrene spiller sentralnervesystemet en viktig rolle. Nye studier antyder at mellom migreneanfall blir den elektriske aktiviteten i hjernebarken endret og sannsynligvis redusert. Vi demonstrerte nylig at elektromagnetiske felt, slike som GSM-mobiler stråler ut, øker hjernebarkens elektriske aktivitet på en reversibel måte. Det kaster lys over mulighetene for at elektromagnetiske felt kan ha en terapeutisk rolle i lidelser som migrene så vel som slag eller narkolepsi, sier Rossini.

Forskeren vil likevel ikke si for sikkert om disse effektene er farlige, positive eller om de har noen virkning i det hele tatt.

- Likevel tror vi at videre forskning er nødvendig både på friske personer og på spesifikke grupper med nevrologiske sykdommer. Og siden mer enn 500 millioner mennesker over hele verden bruker mobiltelefoner, vil selv en veldig liten risiko eller fordel kunne påvirke et betydelig antall mennesker, mener forskeren.

Gunnar Brunborg, forskningssjef ved avdelingen for kjemikalietoksikologi ved Folkehelseinstituttet, ser på den italienske studien som en "interessant observasjon".

- Like spekulativt
– Men jeg vil ikke ta det så langt som det som sies i studien. Jeg synes det er like spekulativt å si at mobilbruk kan være bra for helsen som å si at det er farlig, sier han til Kvinneguiden.no.

Brunborg sier videre at mobilbrukere har liten mulighet til å finne ut av spørsmålet om mobilbruk og helse selv. Og selv om den enkelte mobilbruker følger med på nye forskningsresultater som dukker opp, advarer Brunborg mot å trekke konklusjoner på bakgrunn av én enkelt studie.

Det kan for ordens skyld være verdt å merke seg at den italienske studien er sponset av Telecom Italia Mobile, en italiensk mobilleverandør, som naturligvis lever av at folk bruker mobiltelefonene sine så mye som mulig.

Vi har tidligere skrevet en rekke artikler om mobilbruk og helse. En full oversikt over våre tidligere saker om emnet finner du i nyhetsarkivet vårt.

(Kilder: Kvinneguiden.no)

Les også
Mobilen din er skitnere enn doen
Les også
Mobilen gir ikke hjernesvulst
Les også
Du kan være el-allergisk
Les også
Ta vare på hjernecellene
Les også
- Ødelegger søvnen din
annonse