Tek.no

Nyhet

Hannemyr kritiserer lovforslag

Vegard Andreas Larsen
11 Feb 2005 12:30

I løpet av dagen skal Stortinget behandle lovforslaget, og vi får snart vite om stort sett alle musikkfiler vi noensinne har hatt på maskinen blir ulovlig. Etter ordlyden i det nye lovforslaget vil all musikk og film som plateselskapet eller filmindustrien selv har gjort tilgjengelig, være forbudt. Det vil også bli forbudt å omgå kopisperrer, slik at man ikke lengre kan lage kopier av DVDer eller kopibeskyttede CD-plater. Men, dersom man bare har som formål å spille av filmen eller musikken, vil dette fremdeles være lov.

Gisle Hannemyr, universitetslektor i informatikk ved Universitetet i Oslo, reagerer sterkt på lovforslaget i et intervju med NRK. "Det loven nok kommer til å si er at det er de som laster ned som må sørge for å sjekke at det de laster ned er lovlig," sa Hannemyr til NRK. Hannemyr undrer også på hvordan man har tenkt å håndheve en eventuell lov.

"Vi kommer til å bli en nasjon av lovbrytere hvis loven slik den er foreslått blir vedtatt. I USA har platebransjer fått internettleverandørene med på å spionere på kundene sine, og så går de til rettssak. Om norske internettleverandører i samme grad vil være med på å spionere på sine kunder gjenstår å se," avslutter Hannemyr.

Norske plateselskaper har i det siste kjørt en reklamekampanje på norske kinoer, der de sier at nedlasting av filer er kriminelt. Foreløpig stemmer dette ikke, men kanskje de har tenkt fremover?

Kilde: , Kultur- og kirkedepartementet

Les også
Forbudt å laste ned film og musikk
Les også
Kan få 15 år for piratkopiering
annonse

Les også