Til hovedinnhold

Vi oppsummerer Linux-uken 42-09

Introduksjon

Vi GNU/Linux-skribenter på forumet skal forsøke oss på en ny ukentlig spalte her på hardware.no. Tanken bak denne spalten er å gi brukerne av GNU/Linux og fri åpen programvare en litt lengre og spennende artikkel å lese over helgen.

Innholdet vil nok variere fra uke til uke. Vi skal ta for oss alt fra en liten oppsummering av nyhetene fra uka som gikk, og tips til alt fra nye og litt mer ukjente distribusjoner, spill, nyttig programvare, små grep som kan gjøre livet foran skjermen enklere, nyttige tråder på forumet, til tips for dem som virkelig ønsker å effektivisere bruken av datamaskinen.

Vi kan ikke gjøre annet enn å takke stort for alle de positive og konstruktive tilbakemeldingene, og for alle tips til nyheter og hendelser. Dette fører til at vi både føler at arbeidet og tiden som er lagt inn i dette verdsettes blant leserne, og hjelper oss med å bedre denne spalten.

Vi kommer denne uken til å gjøre ting noe annerledes enn den forrige, vi kommer blant annet til å dele inn i et par flere spesifikt kategoriserte sider hvor alt som er relatert til kategorien finnes på den gjeldene siden, dermed blir det lettere å finne frem til det dere ønsker å lese om. Vi ønsker fortsatt å høre fra dere. Hva ønsker du vi skal skrive om? Hva vil du ha mer av? Er det et spesielt tema du ønsker at vi skal skrive om? Har du tips til nyheter vi bør få med oss? Fortell oss hva du syns i kommentarfeltet nedenfor.

For de som ikke har lest de tidligere utgavene, her er linker til tidligere spalter:

  1. Uke 41

Nyheter

Her er en oppsummering av noe av det som har skjedd innen Linux og fri programvare i uken som gikk.

Maemo-summit

Forrige helg foregikk Maemo-summit, her er en liten oppsummering av hva som har skjedd.

Det ble vist konseptbilder av Maemo 6 UI under konferansen, artikkelbildet viser et av konseptbildene som ble vist under konferansen. En god nyhet er at den kommende utgaven vil ha støtte for multi-touch, samt støtte for både landskap og portrettbilde, Det spekuleres i at denne utgaven skal være tilgjengelig mot sluttet av 2010. Konseptbildene kan sees her.

Bilde av hvordan Maemo kan se ut.

Videre har Nokia offisielt annonsert porting av Qt til Mameo 5, Nokia mente en offisiell port var viktig for å forsikre at applikasjoner utviklet med Qt vil både være støttet i nyere versjoner av både Maemo og Qt, samt andre plattformer som støtter Qt. Denne porten skal være spesifikt designet for å kunne kjøres på Nokia sin kommende Mobil N900, og porten vil være basert på den kommende Qt-utgaven 4.6 som er antatt å komme første kvartalet i 2010. Applikasjoner som benytter seg av Qt skal også enkelt portes over til andre støttede plattformer som Symbian og Windows Mobile. Selv ble jeg noe imponert over demovideoen som har blitt lagt ut som benytter en Nokia N900:

Kildelinken sender deg til engadget sin side som er nokså oppdatert på det som har skjedd under konferansen.

kilde: engadget

Årets pris for fremme av fri programvare

Årets pris for fremme av fri programvare, utdelt av Norwegian Unix User Group og Høyskolen i Oslo, gikk i år til utvikleren Øyvind Kolsås.

Prisen deles ut hvert år som et ledd i å fremme utvikling og bruk av fri programvare i Norge. Årets pris er den åttende prisen i rekken, og årets jury ønsket å fremheve det de kaller den "usynlige utvikleren". Med andre ord den store mengden personer som bruker sin fritid til å skrive, oversette og teste programvare.

Øyvind Kolsås får prisen for sitt fremragende arbeid med blant annet bildebehandlingsprogramvaren Gimp.

Årets friprog-kommune-pris stakk Kongsberg av med som en påskjønnelse for blant annet deres bruk av OpenOffice i skole og administrasjon, GNU/Linux på servere og utvikling av fagsystemer som i dag er i bruk i flere andre kommuner.

kilde: NUUG

Frankrike starter eget senter for innovasjon og fri programvare.

Frankrikes nasjonale dataforskningsinstitusjon Inria, mener fri programvare er essensielt for å bygge et digitalt fellesskap, og har nå startet et forskningssenter som fokusere på denne typen programvare. Forskningssenteret har fått navnet Cirill.

Dette tiltaket vil samle mange av de forskjellige miljøene som er involvert innen fri programvare, og er en effektive metode å utvikle denne typen programvare. Et av aspektene ved dette instituttet er å bedre kunne møte de utfordringene den raske veksten av fri programvare byr på.

kilde: osor

Vinnere av Open Desktop konkurranse

Vinnere av Open Desktop-konkurransen 'Frigjør nettet' har blitt kåret. Meningen med denne konkurransen er å komme med ideer for å frigjøre nettet fra nettleseren, og bringe en del av nettet inn i applikasjonene. Her er resultatene og deres bidrag:

Førsteplass gikk til

  • Téo Mrnjavac, vinner av en nett-PC fra DELL, vant med sitt bidrag "Extendedaboutdialog for KDE apps". Dette tillegget lar deg se informasjon om utviklerne som ligger ute på Open Desktop. Les mer på Open Desktop.

Andreplass gikk til

  • Marco Martin, vinner av en harddisk på en terrabyte, vant med sitt bidrag "Knowledge base widget". En plasmoid (widget, gadget, etc.) som lar deg lete og søke etter hjelp i på en rekke problemstillinger rett på desktoppen, denne plasmoiden kommer til å bli en del av KDE 4.4. Les mer på Open Desktop.

Tredjeplass gikk til

ikke bilde
  • Guido Roberto, vinner av gavekort på 50 USD på Amazon, vant med sitt bidrag "libopengdesktop". Et simpelt Glib-orientert bibliotek med enkel tilgang til forsørgere av "Open Collaboration Services". Dette tillegget er fortsatt under kraftig utvikling, men tillegget vil være til stor hjelp for andre som ønsker å bringe "Social Desktop" til Gnome og Xfce. Les mer på Open Desktop.

Fjerdeplass gikk til

  • Ni2c2k, vinner av gavekort på 30 USD på Amazon, vant med sitt bidrag "Pycontent". En plasmoid som lar deg se det nyeste innholdet fra spesifikke kategorier fra en spesifikk forsørger. Les mer på Open Desktop.

kilde: linux-magazine

Google Wave sniktitt

Takket være en generøs bruker av forumet vårt har vi skaffet til veie en konto på Google Wave.

Google går, med Wave, foran med et godt eksempel. Ikke bare er programmeringsgrensesnittet mot Wave åpent, men hele Wave-protokollen er åpen. Dermed er det fullt ut mulig å skrive egen Wave-programvare, og kjøre sin egen Wave-server. Selvsagt er det noen ivrige mennesker som allerede har satt i gang dette arbeidet. Kildekoden deres kan du finne her, og ønsker du å teste programvaren uten å sette opp din egen server kan du få deg konto på deres testserver. Dette er kanskje noe for alle dere der ut som ikke har fått tilgang til Google Wave enda?

Vær dog klar over at pygowave-programvaren har et grensesnitt svært ulikt Googles eget grensesnitt. Forvent dermed ikke at pygowave er en forhåndsvisning av Googles Wave grensesnitt. Funksjonaliteten er derimot noenlunde den samme. Det er heller ingen interaksjon mellom pygowave og Googles server.

Ønsker du å lese mer om Wave-protokollen, og kanskje til og med lage din egen server, kan du ta en titt på dette nettstedet. Da gjenstår det bare å håpe at langt flere tar utfordringen og åpner sine protokoller. Det er nemlig noe vi alle, til syvende og sist, tjener på.

En annen åpen, og svært så nyttig, protokoll det er verdt å nevne er identi.ca. Identi.ca er en åpen microbloggingsprotokoll, som gjerne kan sees på som et alternativ til twitter. Faktisk kan identi.ca automatisk videresende dine meldinger automatisk til twitter. Bortsett fra å være åpen er identi.ca både bedre og har langt mer funksjonalitet enn twitter. En hver tilhenger av fri og åpen programvare burde velge identi.ca.

Vet du om andre åpne protokollen du ønsker at vi skal ta en titt på i denne spalten? Si gjerne fra i kommentarfeltet nedenfor.

Debian øker fokuset på sin kFreeBSD-port

Debian sitt hovedfokus blant støttede kjerner er Linux, men Debian har i tillegg til Debian GNU/Linux valgt å støtte en rekke andre kjerner, nå øker Debian fokuset på deres tilpasning av KfreeBSD. Den førstkommende KfreeBSD-utgaven har fått kodenavnet "Squeeze", en leke fra Toy Story ja, til nå har alle utgavene fått kodenavn til forskjellige karakterer i Toy Story. Dette vil være den første utgaven fra Debian som benytter denne kjernen. Debian sin motivasjon for å støtte denne kjernen (i tillegg til de tre andre) er å gi brukeren større valgfrihet ved valg av kjerner, og derav også diverse funksjoner og tjenester som kun er støttet i disse. Debian kaller seg det universelle operativsystemet, en tittel jeg personlig synes de fortjener med stor stil.

kilde: debian

Programvare

Her kan man finne informasjon om nye distribusjoner og programvare som har kommet ut i uken som gikk, og innimellom finne programtips.

K Office 2.1 beta 3 ute

Bilderedigeringsapplikasjonen til K Office-pakken

KDE-gruppen har gitt ut en ekstra betautgave av K Office-pakken før utgivelseskandidaten blir gitt ut, dette ble gjort for å luke ut flere feil da det har vært en del feil som har ført til en noe lengre utviklingssyklus, mer spesifikt en ekstra måned til å rette feil. K Office er kontorpakken tilhørende KDE-grensesnittet, men kan fint lastes ned og benyttes i andre grensesnitt. Utviklingen har virkelig fått et sprang med på grunn av Nokia og KO GmbH som har bidratt med god hjelp. Det er fortsatt en del feil som skal fikses, og som med KDE 4.x, sikkert ikke stabilt nok for alle innen 2.1 blir utgitt. K Office finnes i en rekke pakkebrønner blant Linux-distribusjoner, og kan også installeres i Windows via "The KDE for Windows Project".

kilde: koffice

Beta-utgivelse: Mandriva Linux 2010 RC2

Oktober og november vil bringe et skred av ferdige utgaver for de mer kjente og etablerte distribusjonene. Mandriva er også godt i gang med sin neste utgave som skal være klar 3. november. Mandriva retter seg mot tilsvarende brukergruppen til Ubuntu, altså prøver å gi også nye brukere et enkelt møte med Linux. I motsetning til Ubuntu kommer Mandriva med drivere til skjermkort som standard, samt Flash som standard, selv om dette er en smal sak å installere i Ubuntu som holder mer fast på filosofien om at medfølgende programvare skal være åpen, men enkelt tilgjengelig for de som ønsker å benytte seg av dette. Mandriva legger mer vekt på KDE-grensesnittet i motsetning til Ubuntu som legger mest vekt på Gnome-grensesnittet.

Mandriva 2010 vil bringe en rekke feilfikser og oppdatert programvare, som Gnome (2.28), Xfce (4.6.1) og KDE (4.3.2), men noe som kanskje vil være litt mer interessant er at Mandriva har integrert Moblin i sin distribusjon, og vil nok også være den første distribusjonen som gjøre dette. Moblin er en distribusjon som er utviklet av Intel, som senere ga ansvaret for prosjektet til Linux Foundation. Moblin ble utviklet med nett-PC-er i tankene, og grensesnittet er dermed med tilpasset små skjermer og den bruken man ofte benytter disse PC-ene til. For en liten videointroduksjon på hvordan Moblin fungerer og ser ut, ligger det video på Moblin sin hjemmeside. Angående grensesnittet så kommer vi ikke til å se stort med forandringer før den endelige utgaven av 2010 blir gitt ut. Splashy har blitt byttet ut med Playmouth som kan bety en mer fascinerende oppstartsekvens. Gjestekonto vil også være aktivert som standard.

Selv om det nærmer seg mot sluttet i utviklingsprosessen for Mandriva 2010, er den fortsatt ikke ferdig, og det anbefales ikke å installere denne som hoved-OS på din PC, men skader ikke å laste ned en DVD for å teste litt.

kilde: wiki.mandriva

Banshee 1.5.1 ferdig

Skjermbilde av Banshee 1.5.1

Denne utgaven har tatt fire og en halv måned å få ferdig, og mer enn 30 personer har bidratt til utviklingen. Utgaven byr på en rekke feilfikser og nye funksjoner.

Blant to av de nye funksjonene som er tilgjengelig finner man en ny sorteringmetode som lar deg blande spillelisten til et album eller artist før den hopper videre til neste album eller artist, og en som lar deg blande listen etter angitt karakter sangene har, mer om denne funksjonen kan leses her. Og Auto DJ gir deg muligheten til å lage en kontinuerlig spilleliste som legger til nye sanger etter hvert som de tidligere sangene er spilt der du blant annet kan sette diverse vilkår for hvilke artister/sjangre/album/osv sangene skal hentes fra, be om nye som ligger i kø om man ikke er fornøyd, flytte ned spilte sanger, mer om denne funksjonen kan leses her. Kildelinken tar deg til hjemmesiden til prosjektet som har listet flere av forskjellene mer detaljert.

Binærfiler for Banshee 1.5.1 finnes for en rekke Linux-distribusjoner (veldig mange Linux-distribusjoner har denne programvaren i sine pakkebrønner), og OS X, kildekoden ligger også selvfølgelig ute for nedlasting.

kilde: banshee-project

Spill

Nyheter relatert til spill, og spilltips vil dukke opp på denne siden.

Spilltips: X-moto

X-moto er et spill som kan minne nokså mye om Elasto Mania, eller Elma som det ofte kalles. Dette er et lite og enkelt spill som krever lite med ressurser. Kort fortalt styrer man en sykkel med piltastene og mellomromstasten for å hente jordbær (originalt, men det er ingen sperrer for hvilke kreative påfunn man kan finne på når man lager en bane så dette kan variere), for å så finne veien til en blomst når alle jordbærene er hentet. Høres kanskje ikke ut som det mest interessante spillet, men det er utrolig hvor avhengighetsskapende dette spillet kan være.

Litt mer i detalj om hvordan spillet fungerer: For å gasse holder du oppoverpilen inne, nedover er brems og høre/venstre tilter syklisten i de respektive retningene, mellomromstasten benyttes for å endre retningen på hvilken vei føreren kjører. På veien til blomsten støter man på en rekke utfordringer, noen ganger er utfordringen først og fremst er å komme frem så raskt som mulig uten særlige hindringer, noe som i seg selv også kan være en stor utfordring. Du "dør" og starter banen på nytt når hodet treffer en eller annen gjenstand bortsett fra jordbær og blomster, når du detter ned i fallgruver, treffer gjenstander som spiker, flamme, osv. Andre elementer forekommer også, som manipulert gravitasjon.

Alle banene er tilgjengelige fra starten av: 216 da jeg installerte, flere kan lastes ned eller lages, da jeg klikket på "New levels available" fikk jeg beskjed om at det var 2018 nye baner eller oppdateringer på de eksisterende som kunne lastes ned ved et par museklikk. Så om man føler for en utfordring er det ingen ting som stopper deg å teste ut dine egenskaper.

X-moto kan lastes ned for både GNU/Linux (finnes også i Ubuntu og en god del Linux-distribusjoner sine pakkebrønner), Windows og OS X, klikk på kildelink for å komme til hjemmesiden for mer informasjon og link til nedlasting. Del for all del deres rekorder i artikkeltråden :)

kilde: xmoto.tuxfamily

Oppdatert: Alien Arena 7.31 utgitt

Skjermbilde av Alien Arena

Versjon 7.31 av Alien Arena er nå tilgjengelig for Linux- og Windows-brukere. Kort fortalt har det blitt en del forbedringer på lydeffekter, vær-effekter og skyggelegging, fikset en del bugs og noen sårbarheter, et par spillbarhetsforbedringer, og noe nytt materiale som blandt annet to nye baner. For å se hele listen over forandringer mellom 7.30 og 7.31, klikk kildelink.

Spillet kan lastes ned her for både Linux, Windows og delvis OS X. Det har ingen offisiell støtte i OS X, men et par tilhengere av spillet har gjort det mulig å kjøre det på OS X, og det garanteres ikke for at dette fungerer. Om noen her ikke er kjent med Alien Arena legges det ut en videodemonstrasjon som gir et lite inntrykk, spillestilen kan minne noe om Unreal Tournament og Quake.

kilde: icculus

Wine 1.1.31 ute

Wine 1.1.31 er nå ute og klar for nedlasting. For de som ikke vet hva Wine er, er dette et kompabilitetslag for å kunne kjøre Windows-programmer i Linux og andre operativsystemer. Dette er ikke en fullgod løsning om man benytter seg mye av Windows-programmer og spill da man ofte må knote litt for å få programvaren og spillene til å fungere, i tillegg til at man i mange tilfeller også vil oppleve ytelsestap og feil i forhold til operativsystemet programmet eller spillet er laget for, men fungerer nokså tilfredsstillende i en del tilfeller. Liste over hvor godt spill og programmer er støttet i Wine kan finnes her.

Denne utgaven inneholder blant annet en rekke feilfikser til programmer og spill, ytelseforbedringer i DIB-sektorer, en god del lydproblemer er fikset, begynnelsen på ActiveX-støtte i JScript, og bedre støtte for Direct3D 10. For en større og mer utfyllende liste over forbedrelser og feilfikser, klikk kildelink.

kilde: winehq

Terminaltipset

Terminaltipset: Forandre informasjon og farger i prompt

Om du bruker terminalen har du sikkert opplevd det. Du har fjernlogget deg inn på en maskin, og når du skal skru av den lokale maskinen skrur du av feil maskin. Eller hva med å glemme at du er logget på som root (forskjellen mellom # og $ i terminal-prompten er ikke stor) og kjører en kommando du absolutt ikke burde kjørt som root. Eller syns du kanskje informasjonen i terminal-prompten kunne være bedre? Eller kanskje du rett og slett har lyst å "pimpe" terminalen din. Da er denne guiden for deg.

Vi skal nemlig gi deg en kort innføring i hvordan du raskt (og kanskje enkelt?) kan endre, ikke bare informasjonen i prompten, men også fargene.

Å endre prompten er relativt simpelt, men krever at man holder tunga beint i munnen. Alt man behøver å gjøre er å endre innholdet av variabelen PS1. Du kan se verdien av denne¸ som gir deg prompten du har nå, ved å skrive echo $PS1 i terminalen.

Nå kan du begynne å eksperimentere med å endre den. Prøv først å skriv PS1="hardware.no: " i terminalen, og trykk enter.

Prompten blir ganske kjedelig om den bare skal vise statisk tekst. For å vise annet enn statisk tekst, slik som dato, gjeldende mappe, og tilsvarende, bruker vi variabler. En rekke variabler er tilgjengelig:

  • \d : dato i formatet "Weekday Month Date" format
  • \D{format} : dato/tid formatert med systemkallet strftime (see man strftime for mer informasjon)
  • \h : navnet på datamaskinen
  • \H : fullt domenenavn til datamaskinen
  • \j : antall jobber kjørende i terminalen
  • \l : terminalens navn
  • \n : linjeskift
  • \s : shellets navn
  • \t : klokkeslett i 24-timers HH:MM:SS format
  • \T : klokkeslett i 12-timers HH:MM:SS format
  • \@ : klokkeslett i 12-timers am/pm format
  • \A : klokkeslett i 24-timers HH:MM format
  • \u : brukernavn
  • \v : bash-versjon
  • \V : bash-versjon og patch-nivå
  • \w : gjeldende mappe (full sti)
  • \W : gjeldende mappe
  • \! : history-navnet til denne kommandoen
  • \# : kommandonummeret til denne kommandoen
  • \$ : # om man er root, $ ellers
  • \nnn : ascii-tegnet hvor nnn er i oct

Vi tar et par eksempler.

PS1="\d \h $ "

gir deg prompten Fre Oct 16 navnpådinmaskin $

$ PS1="{\t \u@\h:\w } "

gir deg prompten {21:31:54 dittbrukernavn@navnpådinmaskin:/mappen/du/står/i}

Da er det bare å prøve deg frem til du får en terminal-prompt du er fornøyd med. Når du endelig er fornøyd kan du gjøre den permanent. Vi kommer tilbake til hvordan det gjøres snart.

Før vi ser på hvordan du gjør endringen permanent skal vi ta en titt på hvordan du kan endre farger. Det finnes flere ulike årsaker til at en skulle ønske å endre farger. Kanskje man ønsker en litt mer spennende terminal? Det finnes dog to svært gode grunner for å endre fager. Den ene er dersom man har ulike maskiner. Da kan man ha en unik farge for hver maskin man har tilgang til. Dermed blir det enkelt å holde maskinene fra hverandre, dersom man har flere terminaler åpne på flere ulike maskiner via f. eks. ssh, vil man, ved et enkelt øyekaste se hvilken maskin man er på.

Det er også kjekt å kunne skille ulike brukere med ulike farger. Særlig root er smart å markere, f. eks. med rødt, for å unngå at man ved en feiltagelse kjører kommandoer som root.

For å fargelegge hele, eller deler, av terminal-prompten må du sette inn spesielle fargekoder. Dette er samme fargekodene som brukes ellers i terminalen også. Følgende kode illustrer hvordan man setter farger:

\e[x;ymTEKST\e[m

TEKST er teksten som skal bli farget og x;y er fargekoden. x skal være enten 0 eller 1 hvor 0 er mørkt farge og 1 er lys farge og fet skrift. y skal være selve fargen og kan være en av følgende:

  • x;30 - Sort/Mørkegrått
  • x;34 - Blå/Lyseblått
  • x;32 - Grønn/Lysegrønn
  • x;36 - Cyan/Lysecyan
  • x;31 - Rød/Lyserødt
  • x;35 - Lilla/Lyselilla
  • x;33 - Brun/Gul
  • x;37 - Lysegrått/Hvitt

Da tar vi et par eksempler:

PS1="\e[0;34m\u@\h:\W > \e[m "

Gir deg prompten brukernavn@maskinnavn:/gjeldende/mappe i mørkeblå skrift.

PS1="\e[1;31m\u\e[m@\h:\e[1;32m\W\e[m > "

Gir deg samme prompt, men nå vil brukernavet være i lysrødt, gjeldende mappe være i lysgrønt og resten av teksten hvit.
brukernavn@maskinnavn:/gjeldende/mappe

Når du er fornøyd med din nye prompt kan du gjøre den permanent. Dette gjøres ved å kopiere koden du lagde over inn i din .bashrc fil, og skrive export foran. (Les mer om .bashrc filen og hva den gjør i forrige ukes terminaltips)

Altså, for å bruke siste eksempelet over som standard, skriver du følgende i din .bashrc:

export PS1="\e[1;31m\u\e[m@\h:\e[1;32m\W\e[m > "

Neste gang du åpner en terminal, vil den ha en ny og vakker prompt. Ønsker du å oppdatere en allerede åpen terminal skriver du source ~/.bashrc i terminalen det gjelder.

Til slutt kan du jo også prøve denne:

PS1="\n ^__^\n (oo)\\_______\n (__)\\ )\\/\\ \n ||----w |\n || || > "

Mer om
annonse