Tek.no

Nyhet

Tr.im overlever som åpen kildekode

19 Aug 2009 10:00

Nettadresse-forkorteren Tr.im annonserte i juli måned at de skulle legge inn årene etter at Twitter valgte å utelukkende bruke konkurrenten bit.ly, en annonsering som skapte store overskrifter og mye bekymring. Særlig var mange bekymret for at en nedleggelse ville medføre at alle eksisterende forkortede nettadresser skulle slutte å fungere.

Nå har leverandøren snudd det negative til noe positivt og annonserer at tjenesten fortsetter, denne gangen som et åpen kildekode-prosjekt. Kildekoden skal ryddes før den slippes fri, noe som skjer senest 15 september. Koden vil da bli frigitt under "MIT Open Source"-lisensen.

Men det er bare begynnelsen. Domenenavnet skal overdras til en veldedig organisasjon innen området åpen kildekode. Slik skal man sørge for at det ikke finnes kommersielle krefter som sitter med makten. Hvilken organisasjon som skal ta styringen over domenenavnet er usikkert og det jobbes fortsatt for å finne en god løsning.

Det som kanskje er mest spennende er at også statistiske data over bruk skal tilbys til alle i sanntid. Statistikken over trender på nett er nemlig det eneste stedet det ligger penger i denne typen tjenester, og bit.ly og Twitter har dermed en kjempefordel i denne sammenhengen. Enkelte har også kritisert bit.ly sterkt for å utnytte denne fordelen. Ved å tilby slik statistikk i sanntid helt åpent, slik tr.im skal gjøre, åpner man potensielt for en rekke nye spennende tjenester og muligheter.

Det som overrasker mest er at Eric Woodware, grunnleggeren av tjenesten, personlig skal stå for å dekke kostnadene ved videre drift og dermed vil tjenesten splittes ut fra hans selskap Nambu. Woodware kategoriserer forøvrig bit.ly og Twitter som datahamstringsmonopoler.

Det faktum at Tr.im blir åpen kildekode er svært spennende, kanskje det mest spennende som har skjedd innen denne kategorien av tjenesteleverandører på lenge. Det finnes et utrolig potensiale for åpne løsninger og åpen kildekode innen sosiale media. identi.ca, et åpent alternativ til Twitter, slår Twitter på omtrent alle områder og tilbyr samtidig en mengde funksjonalitet og muligheter utover det Twitter gjør.

En rekke personer innenfor miljøet driver og snuser på alternative åpne løsninger til sosiale media og kommunikasjonskanaler, og det vi ser nå er høyst sannsynlig den spede barndommen til en trend som vil dominere fremtiden. Sosiale media er et av områdene hvor mulighetene som blir skapt av å velge åpne løsninger er svært tydelige, og dermed kan gjerne åpne løsninger for sosiale media bli et utstillingsvindu for nettopp åpne løsninger.

Nå er det enn slik at åpne løsninger også krever ekstra tanker rundt sikkerhet og personvern. Særlig personvernet er et problematisk aspekt, noe miljøet på ingen måte har gått glipp av. Svært mange gjør seg tanker om nettopp dette og samtaler rundt personvern innen åpne løsninger for sosiale media er på dagsplanen for en rekke kjente og mindre kjente navn innen miljøet.

I mine øyne er det liten tvil om at åpne løsninger er fremtiden innen sosiale media. De potensielle fordelene veier i aller høyeste grad opp for de få ulempene. Bare det faktum at en selv har kontroll over egne data burde for de fleste av oss være et godt nok argument i seg selv. Tr.im skal altså nå bli pionerer og flere vil garantert følge. Fremtiden innen sosiale media er åpen.

Også her på nettverket har vi en egen nettadresse-forkorter. Den finner du på url.hw.no.

(Kilde: ReadWriteWeb)

Les også
Twitter under angrep
Les også
Åpenhet rundt velgerguider
Les også
New Zealand går for CC
Les også
Google satser på HTML 5
Les også
Twitter klarer ikke å beholde brukerne
Les også
Openoffice 3.0 lanseres
Les også
Minside som åpen kildekode
annonse