Til hovedinnhold

Ekspertene har talt: Slik vil gigabit-linjene revolusjonere hverdagen

Hologrammer er bare én tingene vi kan vente oss med den nye båndbredden.

ramcreations/Shutterstock.com

Innen datateknologi foregår det mye forskning og utvikling som vil kunne gi oss svært spennende opplevelser, ikke minst innen VR-teknologi. Den nye teknologien produserer store mengder data, og en flaskehals for å virkelig kunne utnytte det som finnes på horisonten er båndbredden til dagens Internett-linjer.

Den nye gigabit-kapasiteten er imidlertid på god vei ut på markedet, og i USA er man allerede godt i gang med utbyggingen av gigabit-linjer (Ekstra) i ulike deler av landet.

Med den høye kapasiteten i anmarsj åpner det seg også opp en rekke nye, teknologiske muligheter. Som nettstedet Computerworld melder ville forskningssenteret Pew Research Center finne ut av akkurat hva disse mulighetene består i.

Mye mer avansert VR

I den forbindelse spurte de 1400 Internett-eksperter og personer som spesialiserer seg på prognoser for fremtiden om hvilket potensiale som ligger i gigabit-teknologien. Resulatet av undersøkelsen ble publisert i en egen rapport.

Mange av forskerne var enige i at virtuell virkelighet for alvor vil komme til sin rett med den nye båndbredden, særlig nå som det er et gangbart grensesnitt på vei i form av de mye omtalte Oculus Rift-brillene.

Én av forskerne mente at ved å kombinere Oculus Rift med stereoskopiske 3D-kameraer og utstyr som kan gi fysiske tilbakemeldinger, kan det bli mulig med svært realistiske samtaleteknologier, hvor deltakerne for eksempel kan strekke seg ut og «ta» på hverandre. En annen nevnte også muligheten for å implentere ting som smak og lukt i VR-teknologien.

Virtuell virkelighet vil i langt større grad kunne gjøre reising unødvendig på grunn av muligheten til å samles i virtuelle rom, noe som blant annet betyr at næringslivet kan spare masse verdifull tid. I tillegg vil VR-miljøer i for eksempel spill gjøres langt mer detaljerte og naturtro.

Hologram-teknologi en mulighet

Noen trakk også frem potensialet for å benytte høyoppløst hologram-teknologi i Internett-kommunikasjonen, og at vanlige TV-bilder kanskje kan bli erstattet av tredimensjonele hologrammer på stuegulvet.

Det er uvisst akkurat hva slags teknologi det her siktes til, og hologram-løsninger er ennå på et eksperimentelt stadium. Som vi har skrevet tidligere arbeider imidlertid Microsoft med en hologram-løsning for Skype, så det er ikke sikkert det er så langt unna.

Ellers var det mange som selvsagt pekte på de forbedrede mulighetene til å overføre lyd og bilde av mye høyere kvalitet, for eksempel 4K-video, noe som gi langt bedre underholdningsopplevelser. Ikke minst vil den høye båndbredden også få store konsekvenser for strømming av innhold. For flere innspill fra forskerne kan du lese hele rapporten.

Gigabit-linjer er også underveis i Norge: Slik skal Altibox bygge Norges nye supernett (Ekstra) »

annonse