Til hovedinnhold

Derfor slår klokka 23:59:60 i sommer

Hvert fjerde år er det skuddår, noe som betyr at du får en ekstra dag – 29. februar – dette året. Det er først i 2016 vi får opplevde neste skuddår. Derimot vil én dag i år bli bittelitt lengre enn normalt, melder Cnet. Natt til 1. juli får du et helt sekund ekstra på klokken – et såkalt skuddsekund.

Synkroniserer Jorden med atomene

Det er organisasjonen International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) som er ansvarlig for skuddsekundene. Hensikten er å synkronisere tiden mellom det som kalles Universal Time (UTC), basert på jordklodens rotasjoner, med International Atomic Time/Temps Atomique International (TAI). Sistnevnte tid regnes ut av om lag 200 atomklokker som er plassert på laboratorier rundt om i verden, og anses å være hakket mer nøyaktige.

Alt sammen bunner ut i at vi får et ekstra sekund 30. juni kl. 23:59.60 UTC. I vår tidssone vil det si 1. juli kl. 01:59:60, grunnet sommertid. Da er det altså bare å sprette champagnen, hvis du føler for å feire begivenheten.

Skapte servertrøbbel i 2012

Skuddsekunder ble innført i 1972, men det kan gå flere år mellom hver gang en slik justering blir gjort. Folk flest merker naturligvis ingenting til det ekstra sekundet, men det kan få større konsekvenser for maskiner.

Forrige gang vi fikk et skuddsekund var i juni 2012. Ifølge Cnet førte det til servertrøbbel for en rekke selskaper, som blant annet opplevde nedetid på nettsidene sine. Blant de som ble rammet sist var for eksempel Reddit, Gawker, Linked In og Yelp. Google jevnet ut skuddsekundet over tid, ved å legge til millisekunder i sine systemer gradvis, og unngikk på den måten å bli like rammet av endringen.

Dette kan for øvrig vise seg å bli det siste skuddsekundet som innføres noensinne. Cnet melder i alle fall at en permanent fjerning av skuddsekundet kan komme opp som tema på World Radiocommunications Conference, hvor beslutningstakerne deltar.

2038: Året vi slipper opp for tid
Er det duket for IT-kaos når Unix-klokka går rett fra 2038 til 1901? » (Tek Ekstra - krever innlogging)

(Kilder: Cnet (2), IERS)

annonse