Tek.no

Nyhet

Dette flyet kan fly hvor som helst på 4 timer

Kommer i 2019.

Reaction Engines
17 Des 2014 10:12

Da Christofer Columbus satte ut på sin berømmelige reise fra Spania til Amerika, tok det ham hele 33 dager før han endelig kunne trå tørt land. I dag kan vi komme oss like langt på omtrent fem-seks timer, en enorm forskjell. Allikevel er ikke dette godt nok, ifølge Business Insider. Ny teknologi fra det britiske selskapet Reaction Engines skal nemlig gjøre det mulig å fly hvor som helst i verden på maksimalt fire timer, og det utenfor jordens atmosfære.

Når skal dette skje? Allerede i 2019.

5 ganger lydens hastighet

Det nye flyet, kalt «Skylon», benytter en ny motorteknologi som skal gjøre bragden mulig. Den nye motoren har fått navnet «Sabre», og skal kunne skyte flyet av gårde i fem ganger lydens hastighet, også kjent som Mach 5. Hovedgrunnen til at dette er mulig er et nytt kjølesystem som skal kunne kjøle ned luften som kommer inn i motoren med rundt 1000 °C på 0,1 sekunder.

Slik er motoren bygget opp.Foto: Reaction Engines

Vanligvis ville så rask nedkjøling medført at fuktigheten i luften frøs til is og dekket motoren med et tykt islag, men det problemet har man visstnok greid å løse ved hjelp av en «precooler» som forhåndskjøler luften til -150 °C.

Så dermed: raskere nedkjøling gjør at motoren kan presses hardere, som igjen gir bedre forbrenning og mer fart.

Nå er det langt fra noe nytt at fly kan fly såpass fort, så det kritisk å nevne at det er snakk om et passasjerfly. Flyet skal faktisk kunne transportere opptil 300 mennesker, i tillegg til å kunne brukes for å sende satellitter til verdensrommet. En nedtur for noen er kanskje at farten gjør det nødvendig å ofre vinduene, men kanskje det er verdt det, med tanke på den korte reisetiden.

For tiden testes selve motorsystemet ut, mens flyet skal begynne testflyvninger i 2019.

Under kan du se en video som forklarer hvordan den nye motoren fungerer:

Transportmetodene endres stadig:
I fremtiden flyr vi gjennom rør »

(Kilde: Business Insider)

annonse

Les også