Til hovedinnhold

Snart kan du surfe med «vanlige hastigheter» mens du flyr til Syden

Lufthansa blir først ut med lynraskt WiFi til sine passasjerer i Europa.

Inmarsat

WiFi på flyturer er fortsatt ingen selvfølgelighet her på berget, og situasjonen er ikke stort bedre i resten av Europa heller. Om flyet du sitter på i det hele tatt tilbyr internett, er det som regel tregt og i mange tilfeller også dyrt. At systemet er fullstendig proprietært og unikt for flyselskapet, kan du også vedde på.

Alt dette skal det nå bli slutt på, ifølge Engadget. Nyheten kommer etter at britiske Inmarsat og tyske Deutsche Telekom annonserte et samarbeid som ifølge sistnevnte skal gi deg nettilgang «...av lignende kvalitet som en høyhastighets bredbåndtilkobling hjemme.»

Dette høres jo absolutt lovende ut! Men når kommer det, hvordan fungerer det og hvilket flyselskap vil bli det første til å tilby dette?

Kombinasjon av bakkestasjoner og satelitt

Flymodus på mobilen kan snart være en saga blott. Foto: Shutterstock

I USA har passasjerer hatt tilgang til raskt internett på fly i over et år allerede. Grunnen er enkel: man har bygget ut et nettverk som kan levere denne tjenesten, noe man så langt ikke har hatt i Europa. Det er dette Inmarsat og Deutsche Telekom nå er i ferd med å rulle ut, i form av satelittnett fra Inmarsat og bakkestasjoner fra deutsche Telekom. Til sammen skal denne kombinasjonen gi en stabil nettopplevelse i alle EUs 28 medlemsland, og sannsynligvis også etterhvert Norge og de andre landene som står utenfor EU.

Faktisk rekker nettet hele 80 kilometer ut i atmosfæren, altså langt mer enn de omtrent 10 000 meterne et passasjerfly normalt flyr i. Det høres kanskje voldsomt ut, men nettopp slik overdimensjonering vil sørge for en stabil og rask nettopplevelse.

Samtidig varsles det at Lufthansa blir det første selskapet til å rulle ut den nye løsningen til sine passasjerer, og at det skal skje en gang i 2017. Internett er som kjent noe mange setter svært stor pris på, så at andre flyselskaper også vil tilby dette lynraske nettet til sine kunder etterhvert er vel ikke helt usannsynlig.

Er du sulten på mer forklaring, så kan du jo alltids se den fargerike forklaringsvideoen fra de to telegigantene under:

Savner du underholdningsmuligheter på flyet?
Her blir VR-briller inkludert på flyet som underholdning »

(Kilde: Engadget)

annonse