Tek.no

Nyhet

For første gang skal SpaceX forsøke å lande på fast grunn

- Veldig spennende nyheter, sier NASA om det nye forsøket.

SpaceX
3 Des 2015 10:17

Tesla-grunnleggeren Elon Musk sitt romselskap SpaceX har satt seg som mål å utvikle en rakett som kan lande seg selv etter å ha blitt brukt til oppskytning, noe som potensielt kan revolusjonere romfarten ved å gjøre utskytningene langt rimeligere.

Så langt har forsøkene med teknologien bestått i å lande rakettene på spesielle lektere på sjøen, noe som hittil ikke har gått så bra. Ifølge den amerikanske avisen Florida Today skal SpaceX imidlertid nå prøve noe nytt, nemlig lande på fast grunn i stedet.

SpaceX har teknisk sett klart å lande raketter før, men det var bare testoppskytninger. Her ser du raketten fly opp, og så lande igjen »

Egen landingsplass

Opplysningene stammer fra en NASA-medarbeider som avslørte planene under et pressearrangement nylig, men er hittil ikke blitt offisielt bekreftet av SpaceX selv. Talspersonen selv omtalte nyhetene som «svært spennende».

Ifølge NASA skal SpaceX forsøke å lande en av sine Falcon9-raketter på en egen landingsplass ved Cape Canaveral Air Force Station i nærheten av Kennedy Space Center i Florida, hvor de fleste av NASAs utskytninger finner sted.

Det skal være snakk om oppskytning av kommunikasjonssatelitter, og begivenheten kan visstnok finne sted som tidlig som den 15. desember, altså om ikke lenge, uten at dette altså er bekreftet.

Lite hell så langt

SpaceX har som kjent ikke hatt stort hell så langt med sine landinger. I januar i år endte landingsforsøket på sjøen med en spektakulær eksplosjon fanget på kamera, og det samme skjedde under et forsøk i april. Som om ikke dette var nok opplevde SpaceX i juni at Falcon9-raketten gikk i oppløsning etter oppskytning.

Landingsforsøkene på sjøen var ifølge Florida Today kun ment som «øvelseslandinger» før SpaceX ville ta steget over til en bakkelanding, som vil gjøre det enklere å hente rakettene igjen. Hvorvidt det nye landingsforsøket på land, hvis det skal finne sted, gjenstår jo å se.

NASA planlegger så smått en reise til Venus: Der er det særdeles varmt og lite gjestmildt »

(Via The Verge)

Les også
Nå får Tesla et digert musikkbibliotek
Les også
Her gjør SpaceX-raketten den historiske landingen
Les også
Her eksploderer SpaceX-raketten rett etter oppskytning
Les også
Skal unngå krasjlandingene til SpaceX-rakettene
Les også
NASA gir SpaceX etterlengtet sertifisering
Les også
Raketten landet, men det gikk litt for fort
Les også
Space X avbrøt nedtelling på grunn av vindforhold
Les også
Nå skal SpaceX forsøke en ny rakett-landing
Les også
SpaceX-raketten traff droneskipet hardt
annonse

Les også