Tek.no

Nyhet Alt dette lærte vi om Googles selvbyggertelefon

Alt dette lærte vi om Google Project Ara

Lanseres først i... Puerto Rico.

Google
14 Jan 2015 20:39

I kveld norsk tid holdt Google sin andre utviklerkonferanse for selvbyggertelefonen Project Ara, der en rekke nye detaljer om den spennende telefonen ble avslørt. Selvbyggertelefonen fungerer i korte trekk ved at Google skal selge en ramme, et skjelett, som utviklere verden over kan lage små moduler til, slik at du selv kan tilpasse mobilen akkurat slik du vil ha den – og oppgradere den over tid.

På scenen i kveld stod to meget sterke hoder. Regina Dugan, sjefen for Googles avdeling for avansert teknologi og prosjekter, ATAP, var først ut og ikke nådig da hun skulle trekke en parallell til hva Google nå ønsker å skape:

Regina Dugan var tidligere direktør for det amerikanske forsvarets avdeling for avansert forskning, DARPA, og leder i dag Googles tilsvarende avdeling. Foto: DARPA

– Mennesket landet på månen i 1969. Men det det skjedde noe annet det året, noe langt viktigere som ingen viste om da. Det var det året de første to nodene ble koblet sammen, som senere skulle utgjøre Internett. Det var ikke et spektakulært øyeblikk, med blitsregn og taler, men i det lille rommet der Internett ble skap skjedde det et stort teknologisk fremskritt, sa Dugan.

Med Ara ønsker Google å starte det de selv kaller en demokratisering av økosystemet for maskinvare til mobiler. Det betyr at selskapet vil gjøre det helt opp til hver enkelt kunde hvordan telefonen skal være, ikke hva en mobilprodusent har bestemt seg for. På den måten kan de kanskje få en god porsjon av de milliardene med mennesker som ikke kan kjøpe en smarttelefon i dag, opp på Internett.

Hårreisende ambisjoner er imidlertid ikke ukjent for ATAP-avdelingen. Det er her Google drar i gang de villeste prosjektene sine, som å dekke jordkloden med Internett via ballonger. Med ekstreme ambisjoner og ekstremt korte tidsfrister skal fremtiden skapes – og forkastes om de ikke lykkes innen to år. Men med Ara er de villige til å bryte denne regelen. Selv om prosjektet ikke lykkes i år, sa Dugan at det var aktuelt å gi det to nye år – så lenge de finner ut hvorfor de eventuelt feilet.

Av den grunn var store deler av dagens foredrag viet til å fortelle om hva Google skal gjøre med Ara ut 2015, som blir året telefonen skal komme på markedet for første gang – dog i et veldig begrenset omfang.

Ny versjon i andre kvartal

Paul Eremenko, sjefen for Project Ara. Foto: Google

Prototypen av Ara som selskapet jobber med akkurat nå har kodenavnet Spiral 2, og flere detaljer om denne har vært kjent en liten stund allerede. Men fra scenen kunne sjefen for akkurat dette prosjektet, Paul Ermenko, oppsummere de kjente detaljene og mye nytt.

Spiral 2 skal blant annet få den råsterke K1-prosessoren til Nvidia, og en egen modul som lar den koble seg på mobilnettet – dagens modell støtter kun Wifi. For å hjelpe utviklerne har de også laget 11 nye referansedesign for modulene, og drastisk redusert størrelsen til magnet-kontakten som holder dem fast i rammen slik at utviklerne får mer plass i hver modul.

Men allerede i andre kvartal skal de gå over til en helt ny prototype, kalt Spiral 3, og denne kunne Ermenko dele flere detaljer om:

– Vi tror at kriteriet for å lykkes er at vi man matche toppmodellene i markedet. Til lansering skal vi ha 20 til 30 forskjellige moduler som brukerne kan velge mellom klare. Det betyr at vi vil ha et toppmoderne kamera, én dag med batteritid og 4G-støtte. Samtidig vil vi ha funnet en metode for å drive ned kostnaden av å produsere modulene, sa Ermenko.

Spiral 3 vil også få et par nye egenskaper i skjelettet. Datakommunikasjonen fra modulene skjer i dag via små metallpinner som presser seg mot en kontaktflate i skjelettet. Disse skal erstattes med en induktiv teknologi, altså trådløs kommunikasjon over det mikroskopiske luftgapet som blir mellom modulen og skjelettet.

I tillegg skal Ara få en intern antenne. I tidligere prototyper måtte selve mobilantennen integreres i de små modulene. Oppgraderingen vil hjelpe på ytelsen i lave frekvensbånd, som 4G, som gjerne trenger en fysisk større antenne enn det du får plass til i en liten modul.

Ermenko avslørte også at de jobber med et par selskaper og utviklere som har laget batterier med høy energitetthet, slik at batteritiden skal bli bedre. Planen er videre at Ara skal kunne støtte bytting av batteri mens telefonen er påslått, uten at dette ble utbrodert spesielt bredt.

Får egen butikk

Spiral_2_prototype_142. Foto: Google

For at Ara skal bli en suksess er det er sentralt at Google får med seg veldig mange utviklere som kan lage moduler i alle former og farger. Google selv skal bare lage skjelettet, samtidig som de har laget et solid rammeverk for hvordan modulene kan produseres – et rammeverk utviklerne da skal jobbe etter.

Alle utviklerne bør likevel få en god plattform å selge disse modulene på, da det trolig kommer til å bli veldig mange små aktører.

– Vi må gi forbrukerne en god måte å velge og kjøpe Ara-enhetene. Derfor kommer vi til å lage en Ara-markedsplass, samt en utviklerkonsoll. Vi jobber også med fysisk butikk, som en måte å få Ara-moduler og komplette enheter ut til kundene, sa Eremenko, og la til at de naturlig også jobber med telefonoperatører for å få solgt telefonen.

Slippes på Puerto Rico i å

Foto: Google

Nøyaktig når Ara vil komme i salg har det vært mange anslag og rykter om, men så langt er det få mennesker på Jorda som i det hele tatt har sett telefonen. I kveld ble det imidlertid klart at telefonen vil komme i salg innen året er omme – men i et meget begrenset omfang.

Faktisk skal telefonen kun selges ett sted i år, og det er på øyriket Puerto Rico.

– Vi må begynne med en markedspilot. Vi har veldig mange spørsmål om hvordan denne telefonen vil bli mottatt i markedet som vi bare kan få svar på med data, sa Eremenko, og viste til at de rett og slett trenger et testmarked.

Puerto Rico ble valgt fordi øya lar Google meget enkelt og effektivt angripe ett helt marked. Puerto Rico skal ha en veldig diversifisert populasjon av smarttelefon-brukere og unormalt mange teleoperatører. Samtidig er det kjekt at øya er et knutepunkt for de undersjøiske Internett-kablene som går til andre verdensdeler, samtidig som landet har et par frihandelssoner som lar Google enkelt hente inn moduler fra hele verden.

Ved å tilby Ara til hele øysamfunnet kan Google se hvordan forbrukerne tar i mot produktet. Både hvilken pris som fungerer, og hvordan de reagerer på det at de vil få fryktelig mange valg når de kjøper Ara.

– Vi må være veldig forsiktige med hvordan vi presenterer valgmulighetene, så vi ikke overvelder forbrukerne, sa Eremenko.

Google har tidligere kommunisert er at telefonen skal bli billig, men en mer konkret pris er aldri nevnt. Heller ikke denne gangen ønsket teamet bak Ara å snakke om en konkret prislapp:

– Det vi prøver å gjøre er å sette den lavt, men akkurat hva den blir er opptil utviklerne. Det er ikke snakk om én pris for denne telefonen, da Dugan.

Lurer du på hva Project Ara egentlig er for noe? I videoen under forklarer vi deg de ti viktigste tingene du bør vite.

Mobilen din er full av sensorer og «vet» mer enn du tror om omgivelsene:
Akselerometer, gyroskop og kompass er bare noe av det du finner i en moderne smartmobil. Vet du hva Hall-sensoren gjør? (Ekstra)

Les også
Googles selvbyggermobil faller fra hverandre
Les også
Denne «laptop-en» inneholder både PlayStation 4 og Xbox One
annonse

Les også