Tek.no

Nyhet

– Hello Earth! Can you hear me?

Komet-landeren Philae har endelig våknet igjen.

ESA
15 Juni 2015 11:50

Verdens romfartsinteresserte jublet på Twitter i helgen, da Rosetta-oppdragets landingsfartøy, Philae, plutselig ga lyd fra seg.

På denne kometen har Philae sovet siden november. Nå er det på tide å jobbe. Foto: ESA

– Hello Earth! Can you hear me? #wakeupphilae, skrev ESA på fartøyets Twitter-konto.

Gikk i dvale 15. november

Philae landet på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko i november, men landingen var vrien og fartøyet havnet i en dal der det ikke var mye sollys å få. Dermed klarte det ikke å samle opp nok energi gjennom solcellepanelene sine, og gikk i dvale.

Nå har altså Philae «våknet opp», og via Rosetta-sonden, som går i bane rundt kometen, har landingsfartøyet «snakket» med kontrollrommet på jorden i 85 sekunder. Over 300 datapakker ble sendt, og disse har blant annet fortalt litt om Philaes status.

– Philae har det veldig bra. Den opererer i en temperatur på -35ºC, og har 24 Watt tilgjengelig. Landeren er klar for operasjonene sine, sier prosjektleder Dr. Stephan Ulamec hos ESA på prosjektets blogg.

Man tror nå at Philae har landet i det merkede området. Litt uheldig med landingsplassen der, altså. Foto: ESA

Ifølge Ulamec har landingsfartøyet tydeligvis også vært aktivt tidligere, fordi det sendte blant annet historisk data. Men det har altså ikke vært i stand til å kontakte jorden tidligere. Det skal være over 8000 datapakker i Philaes minne.

Nå jobber ESA på spreng med å analysere det de har fått.

Er nærmere solen nå

ESA lurer på om den lyse flekken her kan være Philae. De har flere slike steder i søkelyset. Foto: ESA

Philaes oppvåkning var ikke helt uventet. Kometen befinner seg nemlig nærmere solen nå enn da Philae landet, og solcellepanelene på landingsfartøyet kan dermed motta mer energi når de får lys.

Jobben til Philae skal i hovedsak være å analysere stoffene kometen består av. Den er bygd opp av karbon og vann, som er nødvendig for karbonbasert liv slik vi kjenner det på jorden.

– Det vi prøver å finne ut er om livets byggeklosser på jorden, nemlig vann og karbon-bærende molekyler, faktisk stammer fra kometer i verdensrommet, sier professor Monica Grady ved Open University til BBC.

Før Philae gikk i dvale i november, klarte den å sende litt data til jorden
Den fant blant annet organiske molekyler på kometen »

(Kilde: Rosetta Blog via Cnet)

annonse

Les også