Tek.no

Nyhet

Se hva vi fant i nye iOS 9

Endelig blir Apples taleassistent, Siri, norsk!

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
8 Juni 2015 23:19

Apples taleassistent Siri har tilsynelatende kommet til hele verden før oss. Vi er ikke riktig sikre på at vi har lyst til å snakke direkte til telefonen vår på denne måten, men det er ikke fritt for at vi har følt oss litt forbigått også, spesielt nå som tjenesten er aktiv i både Sverige og Danmark. Det er et fortrinn våre naboer ikke får beholde så lenge. I Apples nye iOS 9 er nemlig Siri en av de første som hilser på deg. Og, hun hilser på norsk.

Et nytt språk i innstillingene: «Hei Siri»

Vi lastet ned nye iOS 9 for å prøvekjøre, og var ikke helt sikre på hva dette kom av. En feil i iOS? Da vi først forsøkte å bruke tjenesten fungerte den ikke skikkelig, og klaget over dårlig tilkobling til internett. Noen øyeblikk senere var hele funksjonaliteten vekk, og erstattet av gammeldags og relativt dum talekontroll. Den skjønner bare nøkkelord, der Siri skal forstå naturlig språk.

Et par omstarter senere, og rydding i apper som viste seg å låse telefonen, tumler vi oss inn i innstillingsmenyen der Siri venter på oss. Litt spente åpner vi språkvalgsmenyen, der vi vet at både Kinesisk, Svensk, Dansk og en rekke andre språk venter på oss. Og jaggu, her har norsk kommet på plass som ett av valgene. Vi aktiverer Siri på nytt, og går ut.

Fungerer brillefint allerede

Nøkkelordet for å aktivere Siri er nå «Hei Siri», og ikke det noe tvetydige «Hey Siri» som vi fikk beskjed om å bruke ved første oppstart. Et par øyeblikk senere har vi gjennomført vårt første søk ved hjelp av Siri på norsk, og telefonen henter frem veibeskrivelser for å komme seg raskest mulig inn til Oslo sentrum. Siri klager støtt over litt vanskelig internettforbindelse, og vi mistenker at Apples servere kan være hardt belastet akkurat i kveld. Men når den får «grep» fungerer den akkurat slik den skal.

Dermed er altså Siri på vei til norske breddegrader, og det uten at Apple har gjort noe stort vesen av det. Kommer du til å bruke Apples taleassistent, eller vil du fortsette med å søke på gamlemåten? Syng ut i forumtråden under.

Les hele dekningen vår av kveldens Apple-lansering:

Les også
– Nye Apple TV vil ha et stort fokus på spilling
Les også
Vi har prøvd iOS 9: Slik blir din «nye» iPhone og iPad
Les også
iOS 9 blir smartere
Les også
Apple har lansert ny musikktjeneste, iOS 9 og OS X El Capitan
Les også
Her får Apple-brukeren «homofobe» svar fra taleassistenten Siri
Les også
Siri skal snart snakke svensk og dansk
annonse

Les også