Til hovedinnhold

Derfor vil han få hodet sitt transplantert på en annen kropp

– Dette blir verdifullt for fremtidige generasjoner, uansett hva utfallet blir for meg.

Montasje: Ruptly/Shutterstock/White et al. 1971

På fredag fortalte vi at russiske Valery Spiridonov har meldt seg frivillig for å få hodet sitt fjernet fra sin egen kropp, og plassert på en annen kropp. Dermed blir han første person til å gjennomføre en hodetransplantasjon – eller kanskje vi burde kalle det en kroppstransplantasjon.

Russia Today har snakket med den 30 år gamle russeren, som selv jobber med datavitenskap.

– Jeg er veldig interessert i teknologi, og alt som kan forandre menneskers liv til det bedre, sier han til nettstedet.

Valery Spirodonov. Foto: Ruptly

Lider av en sjelden sykdom

Spiridonov lider av en sykdom ved navn Werdning-Hoffman. Denne sykdommen fører gradvis til at musklene i kroppen hans blir stadig svakere. 30-åringen lever allerede på lånt tid, ettersom pasienter med denne sykdommen vanligvis ikke lever lenger enn 20 år.

For han representerer operasjonen med andre ord en sjanse til å forlenge livet sitt betydelig, og kanskje også bedre livskvaliteten.

I et videoklipp sammenligner han operasjonen med revolusjonerende romreiser:

– Denne teknologien minner om det første mennesket som reiste til verdenrsommet. Det er fordi det i fremtiden vil hjelpe tusenvis av mennesker som er i en enda verre tilstand enn meg.

Russeren forklarer hvorfor han vil gjennomføre operasjonen.

Slik blir operasjonen

Det er den omdiskuterte italienske eksperten Sergio Canavero som skal utføre inngrepet, sammen med opp til 150 leger og sykepleiere.

Operasjonen er antatt å vare i 36 timer. Det hele vil starte med at Spiridonovs hjerne kjøles ned til 10-15 grader Celsius. Dette vil gjøre det mulig for cellene i hjernen å overleve lenger uten tilgang på oksygen.

Kroppen vil tas fra en donor som er hjernedød, men ellers frisk. Kirurgen vil bruke en ultraskarp skalpell for å kutte ryggraden på begge kroppene. Så vil de bruke et stoff som heter polyetylenglykol for å koble sammen de to ryggradene.

Spiridonov vil så ligge i koma i flere uker, mens nervecellene stimuleres via elektroder. Hvis alt går etter planen og nervecellene i ryggraden kobler seg sammen som de skal, vil han kunne bruke den nye kroppen sin.

– Eksperimenter har tidligere ledet til en relativt vellykket transplantasjon av kroppen, men på det tidspunktet var det ikke mulig å formidle nerveaktivitet til organene og kroppsdelene. Hadde situasjonen vært slik, ville ikke operasjonen hatt noen mening, sier Spiridonov i videoklippet.

Han mener imidlertid at den italienske eksperten har løst problemet, og at teknologien hans tillater at nevronene kobler seg sammen.

Sergio Canavero forklarer konseptet i et TED-foredrag.

Svært risikabel

Operasjonen er svært risikabel. Hovedutfordringen er å hindre at den nye kroppen skal avvise hodet, slik som av og til skjer under transplantasjoner. Hvis kroppen avviser hodet, vil Spiridonov dø.

I tillegg er det en stor risiko for at han rett og slett blir gal. Når hjernen til Spiridonov må forholde seg til fremmede kjemikalier fra den nye kroppen, frykter man at hjernen går fullstendig amok, og at Spiridonov opplever en galskap uten sidestykke.

Spiridonov selv ser imidlertid ut til å godta risikoen, og mener at operasjonen vil være verd det uansett om han overlever eller ikke:

– Å gjøre dette er ikke bare en utrolig mulighet for meg, men det vil også skape en vitenskapelig basis for fremtidige generasjoner. Uansett hva det faktiske resultatet av operasjonen er, sier han til Russia Today.

Dr. Canavero beskrev teknikken for operasjonen tidligere i år:
Slik skal hode-transplantasjonen foregå »

(Kilde: Russia Today)

annonse