Til hovedinnhold

Nå kan hvem som helst prøve nye OS X og iOS

Apple åpner opp for registrering av nye beta-testere.

Den 8. juni lanserte Apple et knippe nye produkter. Blant dem var en ny musikktjeneste og oppdatert programvare for selskapets smartklokke. Men de virkelig store nyhetene var å finne i nye iOS 9 for iPhone og iPad, og OS X El Capitan for Mac-maskiner.

Samtidig gjorde selskapet det klart at det ville la vanlige forbrukere få prøvekjøre systemene før de ble ferdige. Tradisjonelt har Apple forbeholdt dette for utviklere. Selv om det finnes måter å vri seg unna utviklerkravet på, er en betatest som enkelt og greit er helt åpen litt enklere å ha med å gjøre.

Har du en Mac, iPhone eller iPad kan du registrere deg i Apples beta-program på denne siden.

Vil du vite hva som er nytt i iOS 9? Ta en titt på denne sniktitten. Vær obs på at det har kommet nye beta-versjoner siden, men det er små forskjeller i ren funksjonalitet mellom disse.

Vær forsiktig med viktige telefoner og datamaskiner

Selv om det nå er fritt frem å installere disse nye operativsystemene er det på sin plass å minne om at dette fortsatt er tidlig programvare. Det betyr at du må påregne en del feil og småkluss. På sin egen informasjonsside går Apple så langt at de anbefaler brukere å installere programvaren på en enhet nummer to, eller som et ekstra operativsystem på Mac-en.

En fordel med at alt er åpent og offisielt er at programvaren slett ikke påvirker garanti eller reklamasjon. Der mange elektronikkprodusenter er høyst skeptiske til uoffisiell programvare, eller installasjon av beta-programvare, sier Apple rett ut på informasjonssiden at ingen av de to tidlige operativsystemene vil påvirke garantiytelser.

Like fullt bør du altså tenke nøye gjennom hvorvidt du er villig til å bruke programvare du ikke helt kan stole på. Det vil sannsynligvis komme flere tidlige versjoner før den endelige dukker opp, og selv om én beta-versjon virker greit, har du ingen garantier for at den neste holder like god kvalitet.

Langt bedre enn de tidligste beta-versjonene

Det nye beta-programmet eksisterer på siden av det som allerede finnes for utviklere, og Apple garanterer ikke at programvaren som brukes for de to ulike gruppene vil være helt lik. Dermed kan du også påregne andre feil enn det andre beta-brukere opplever.

Vi har kjørt de tidlige utviklerutgavene en stund, og vår erfaring er at hastigheten ved åpning av apper har blitt vesentlig bedre i OS x, hele responsen i operativsystemet har blitt kjappere og også batteritiden har blitt bedre. For iOS 9 er erfaringen at det først og fremst er generell stabilitet og batteritid som har blitt bedre.

Tør du å installere programvaren før den er ferdig får du imidlertid et verktøy til å melde inn feil med. Feedback Assistant, som appen heter, skal være tilgjengelig på den andre appsiden i iOS, og fra docken i en Mac.

Du kan lese mer om hvordan programmet virker på Apples egne nettsider.

Her finner du sniktitten på OS X El Capitan med gjennomgang av de nye funksjonene »

annonse