Tek.no

Nyhet

Han har nettopp sørget for at fremtiden til Internett trolig er sikret

Amerikanske FCC vil forby bredbåndsleverandører å diskriminere innholdsleverandører.

Shutterstock
5 Feb 2015 11:38

Nå vil amerikanske Federal Communication Commission (FCC) endelig sikre nettnøytraliteten og Internetts åpenhet ved lov.

– Jeg foreslår her den sterkeste beskyttelsen av det åpne Internett som noen gang har kommet fra FCC. Disse reglene vil forby betalt prioritering, blokkering av nettsteder- og struping av hastigheten fra innholdsleverandører med lovlig innhold, skriver Tom Wheeler, styreleder for FCC i et innlegg på nettstedet Wired.com.

FCC er kort fortalt den amerikanske versjonen av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom, tidligere Post- og teletilsynet) her i Norge.

Vil regulere Internett

Styreleder for FCC, Tom Wheeler. Foto: FCC

Nettnøytralitet har vært et viktig ord de to siste årene, og går enkelt og greit ut på at Internett skal fortsette å være åpent og tilgjengelig for alle, på like vilkår. Bredbåndsleverandører skal behandle innholdsleverandørene likt, og ikke for eksempel gjøre det slik at du får tregere nett på noen nettsteder.

Wheeler foreslår ikke uventet at internett reguleres under det som så fint kalles «the Communications Act of 1934», og vil kort fortalt sidestille Internett og måten myndighetene regulerer det med vanlig telefoni.

Med dette sier altså de amerikanske myndighetene at Internett er for viktig til at de kan la det seile verken sin egen eller markedskreftenes sjø.

– Mitt forslag sikrer Internettbrukeres rettigheter til å gå hvor de vil, når de vil, og innovatørers rett til å utvikle nye produkter uten å måtte spørre om noens tillatelse, skriver han videre.

«Lovlig innhold» er et nøkkelord som vi må merke oss her, for selv om internett skal være åpent, er det altså med et forbehold om at innholdet du surfer på er lovlig.

De færreste vil ha problem med at bredbåndsleverandører blokkerer for eksempel nettsteder med barneporno, men det vil i teorien være mulig for de amerikanske myndighetene å definere hemmelighetsstemplede opplysninger (slike som kommer fra varslere som Edward Snowden) som ulovlige, og dermed er det tilsynelatende fortsatt en åpning i dette lovforslaget for å blokkere også slike sider.

Bredbåndsbruken eksploderer

I fjor økte bredbåndstrafikken i Telenors nett med 52 prosent. 60 prosent av trafikken var strømming av sport, film og TV-serier, og Netflix alene hadde ansvar for en femtedel av all trafikken på nett.

Telenor er på ingen måte alene, og den økte trafikken medfører økte driftskonstnader hos bredbåndsleverandørene, som igjen gjorde at Netflix måtte betale den store, amerikanske nettleverandøren Comcast ekstra for at kvaliteten på strømmekjempens tjeneste skulle bli god nok for Comcasts kunder.

Netflix kalte det «bompengepraksiks», og en slik utvikling ville fungert svært begrensende for innholdet på internett.

Les også: Netflix med tordentale til nettleverandørene»

I fjor begynte folk i USA å ane konturene av en slik fremtid da et patent fra den amerikanske telegiganten AT&T viste hvordan de i fremtiden kunne ta ekstra betalt for alt innhold som ikke var forhåndsgodkjent av dem, eller til og med stenge deg ute fra tjenester som ikke inngår i abonnementet ditt.

Hvorfor skal vi bry oss om nettnøytralitet? Hvis det faller bort kan konsekvensene bli et dyrere og diskriminerende Internett for deg og meg »

Les også
Nkom vil gjøre bredbånd til en rettighet
Les også
Nå har nettleverandørene startet krigen mot de nye nettnøytralitetslovene
Les også
Hvorfor sier de at Internett er reddet?
Les også
Internetts frihet reddet med én stemme
annonse

Les også