Til hovedinnhold

Telenor gir bort Wikipedia gratis

Kunder i Asia skal slippe å måtte bekymre seg for datatrafikkostnader.

Under en pressekonferanse på Mobile World Congress tirsdag annonserte Telenor at de har inngått en samarbeidsavtale med Wikimedia Foundation, selskapet som står bak Internett-oppslagsverket Wikipedia.

Avtalen går ut på at Telenors kunder i Pakistan, Bangladesh, Thailand, Malaysia, India, Montenegro og Serbia får fri tilgang til Wikipedias mobilversjon som kun inneholder tekst. Ved å ikke trenge å bekymre seg for datatrafikkostnader når kundene surfer på denne mobilsiden tror Telenor at kundene på sikt også vil få øynene opp for mobilsurfing. Telenor legger likevel mest vekt på det at kunder i utviklingsland nå får mulighet til å tilegne seg kunnskap på en ny måte.

Vi har gjort tilgjengelig en veldig enkel og billig tilgang til informasjon, via tilkoblede mobiltelefoner, som tidligere ikke har vært tilstede, sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas.

Bryter ned barrierer

For ikkeprofittorganisasjonen Wikimedia Foundation er det et uttalt mål å jobbe for at informasjon er både gratis og tilgjengelig for alle. Avtalen med Telenor er derfor gunstig for dem i forhold til egne målsetninger.

- Wikimedia Foundation jobber for å bryte ned barrierene til fri kunnskap, og for de fleste mennesker rundt i verden akkurat nå er kostnad og tilgjenglighet de to største hindrene, sier utviklingssjef Barry Newstead i Wikimedia.

- Med dette samarbeidet beveger vi oss et steg nærmere mot å kunne levere summen av all kunnskap til alle i hele verden, legger han til.

Først i Asia med massiv kunnskapskilde

Fra før står Telenor bak et prosjekt de kaller I-Genius i Bangladesh. Dette gir 300.000 studenter og skolebarn tilgang til åpen kunnskap på Internett. Avtalen med Wikimedia gjør at hele 135 millioner mennesker potensielt vil kunne bruke Wikipedia gratis via mobiltelefonen sin, og det har kanskje større betydning enn vi klarer å forestille oss i Norge.

- Med denne avtalen er vi de første i Asia til å levere en omfattenede kunnskapskilde til de mange millionene som bor i underutviklede samfunn i denne regionen, sier Kristin Skogen Lund, direktør for digitale tjenester i Telenor Group.

Avtalen mellom Wikimedia og Telenor løper over tre år.

Les også: Se hva Norge viser frem i Barcelona

Les alle sakene fra Mobile World Congress 2012 her

annonse