Til hovedinnhold

Så raskt er 4G i Norge versus resten av verden

Ny undersøkelse viser at vi ikke er blant de ti raskeste landene i verden.

Shutterstock

Vi surfer stadig mer med mobiltelefonen våre. For kun få år siden utgjorde denne surfingen en dråpe i havet, mens nå er den i ferd med å overta for datamaskinene. Noe som blir stadig viktigere er derfor nedlastingshastigheten til telefonen din.

Derfor er operatører som Telenor, Netcom og Ice på hugget når det gjelder utbygging av den raske 4G-teknologien (LTE). Overgangen til denne har gitt oss et kraftig hopp opp i hastighet sammenlignet med forrige generasjons 3G-nett.

I en ny undersøkelse gjort av OpenSignal rangeres snitthastigheten du får via 4G-nettet i en rekke land over hele verden. Norge kommer godt ut av undersøkelsen, men vi er langt fra best i verden. Likevel er vi langt foran land som Japan og USA.

Et land er langt bedre enn resten

Her er listen over 4G-dekningsgraden per land.
OpenSignal

Undersøkelsen baserer seg på resultatene som OpenSignal sine brukere har rapportert inn. Dette gjøres via en egen app som foretar målinger der du befinner deg og sender dataene over til selskapets database.

Rangeringen foregår etter land, og øverst troner Singapore i en klasse for seg. Her ligger gjennomsnittlig nedlastingshastighet på hele 37 Mbit/s, noe som er nesten 8 Mbit/s mer enn New Zealand, som er neste land på listen.

På en tredjeplass finner vi Ungarn med et snitt på 28 Mbit/s, mens Romania er på 6. plass med sine 26 Mbit/s.

Norge finner vi først på en 14. plass med en gjennomsnittshastighet på 20 Mbit/s, men konkurransen er hard opp til New Zealand på andre plass. En av våre naboland, Danmark, finner vi på syvende plass med et snitt på 25 Mbit/s.

Her er listen over snitthastighet via 4G-nettet per land.
OpenSignal

Ser vi litt lenger opp på listen dukker Finland opp som nummer 24 i rangeringen. Når vi først er inne på våre naboland finner vi Sverige et godt stykke ned på listen. Söta bror havner i denne undersøkelsen på en 39. plass med et snitt på 13 Mbit/s.

Japan og USA langt nede på listen

Videre ned mot bunnen av denne listen kommer det to overraskelser. Helt nede på 56. plass finner vi USA med en snitthastighet på 10 Mbit/s, altså nøyaktig halvparten av hva vi har her på berget.

Et annet land som er forbausende langt nede på denne listen er Japan. Landet som står bak en rekke elektronikk-giganter, havner helt nede på 44. plass i rangeringen fra OpenSignal. Landet står oppført med en snitthastighet på 12 Mbit/s i sitt 4G-nett.

Må tas med en klype salt

OpenSignal har mange tusen bruker på verdensbasis, også en god del her i Norge. I starten på mars i fjor kunne selskapet skilte med omlag 2400 målinger i landet ifølge vår søsterpublikasjon InsideTelecom (krever innlogging).

Ser vi på de nye tallene er det Netcom som troner øverst på hastighet her i landet tett fulgt av Telenor. Litt lenger ned på listen finner vi Ice (Network Norway).

NB: Her skal du være klar over at mange av abonnementene til de ulike operatørene har begrensning på nedlastingshatigheten, noe OpenSignal ikke tar høyde for. Dette gir nødvendigvis ikke en korrekt måling for selve 4G-nettet. Det har vært en rekke diskusjoner innad i bransjen (krever innlogging) rundt målingene til OpenSignal.

Likevel gir disse resultatene en viss pekepinn på hvordan landet sett under ett gjør det mot resten av landene i verden.

Tek.no har også foretatt sin egen dekningstest:
Her kan du se hvem vi mener er best i landet »

(Kilde: OpenSignal)

Mer om
annonse