Tek.no

Nyhet

Her er Sonys nye toppmodell for 2016

Vi fikk en kort smakebit av den kommende HDR-TV-en.

8 Feb 2016 11:01

København / Tek.no: I flere år har Sonys toppmodeller med LCD-teknologi vært blant de beste TV-ene vi har testet. Seneste modellen vi stiftet bekjentskap med var X93, og nå har denne fått en oppfølger.

Årets modell blir hetende XD93, og visuelt har Sony valgt å gå en helt ny vei med sin nye toppmodell. På innsiden har de også lagt seg i selen ved å utvikle en ny bakbelysning de hevder er like god som direktebelysning.

Store forandringer

Slik fungerer det nye baklyset. Her om en illustrasjon.
Sony

Ved første øyekast ser vi raskt at de store, synlige høyttalerne på X93 er skrotet til fordel for et langt slankere utseende. Skjermen er ikke fullt så tynn som for eksempel X90C, men en av de tynnere LCD-ene vi har sett.

Grunnen til at denne har blitt såpass tynn er en ny bakbelysning. Med X93 fikk du et direktebelyst panel, mens årets nykommer kan skilte med noe helt nytt; Slim Backlight Drive.

Sonys nye toppmodell XD93.

Kort fortalt er dette egentlig en slags dobbel kant-belysning, hvor du har to ulike rekker med dioder som sender lys via en plate som viser veien til det punktet på skjermen som skal lyses opp. Ved å ta i bruk denne teknologien hevder Sony at årets XD93 vil gi minst like presis belysning som den direktebelyste forgjengeren, og likevel beholde en langt tynnere figur.

Med Slim Backlight Drive møter denne modellen kravene som stilles til over 1000 nits lysstyrke. Dette trenger den for å kunne smykke seg med HDR-merket, selv om Sony velger å bruke sitt eget merke i stedet for UHD-bransjens egen.

Baksiden skal holdes ryddig. Her er dekslene tatt av og vi får se hvordan ledningene skal legges ned i foten.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Enkel og ren design

Når vi ser på designen av denne TV-en får vi raskt assosiasjoner til X90C, verdens tynneste LCD – som vi testet for noen dager siden. Også XD93 har meget tynne og enkle linjer, og en liten finesse som det kan være verdt å bite seg merke i er en champagne-farget rand rundt TV-en.

Foten er ganske tøff.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det som er spesielt med XD93 er at den faktisk tar mindre plass dersom du henger den på veggen enn X90C. Dette fordi den har en nyutviklet bakvegg. Veggfestet følger med i esken, og totalt bygger XD93 3,67 centimeter ut fra veggen.

Ellers har foten også gjennomgått en forandring, og er nå en slags skrå plate som finner veien opp under TV-en. En annen funksjon denne foten har fått er å holde styr på alle kablene som er koblet til skjermen.

Dette har de løst ved å lage egne hulrom i foten, samt egne deksler på baksiden av skjermen. Ved å ta deg litt tid til å legge kablene på plass sitter du igjen med en helt ren bakside. Foten er laget i børstet aluminium, og virker solid uten at den kan dreies.

Samme prosessor som før

Fjorårets TV-er fra Sony gjorde det meget bra på vår testbenk. En av nyhetene på disse modellene var X1-prosessoren, og denne finner du også igjen i årets toppmodell.

Modellen vil også etter hver få en oppgradert versjon av Android-plattformen. Nøyaktig dato for lanseringen av denne fikk vi ikke vite, annet enn at det trolig vis skjer i løpet av våren.

Fjernkontrollen har blitt nokså mye forandret.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Også fjernkontrollen har fått seg en oppussing. Mens du fikk med to skjermkontroller på X93, må du i år nøye deg med kun en tradisjonell kontroll til XD93. Dog er denne pusset kraftig opp hva gjelder utseende. Kontrollen virker ved første øyekast ut til å være bedre å bruke med lavere knapper, og en helt annen overflate på selve kontrollen.

Den nye toppmodellen kommer i to ulike størrelse; 55 og 65 tommer, og de forventes å nå butikkhyllene i løpet av våren. Prisene er dog ikke kjent enda.

Ny arvtager til X85C

Hovedfokuset for vår lille snarvisitt til Danmark var toppmodellen til Sony, men de hadde også et par andre modeller på lur. De to modellene det er snakk om er XD85 som erstatter dagens X85C, og SD85 som tar over stafettpinnen etter S85C.

XD85C blir arvtageren til X85C.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Begge disse to er ganske så like XD93 når det kommer til utseende, og så vidt vi kunne forstå følger også den nye fjernkontrollen med til disse to skjermene. Begge disse skjermene har også en rand rundt skjermen, forskjellen fra XD93 er at denne nå er sølvfarget i stedet for champagne. Merk at SD85 er den neste av disse tre skjermene som har buet panel.

Utover dette har disse to skjermene en del til felles med sin storebror, men har ikke den samme belyningsteknologien. De kan heller ikke skilte med den samme kraftige lysstyrken som den kommende toppmodellen.

Spesielt XD85 kommer i en rekke størrelser. Den minste varianten starter på 55 tommer, før du kan velge mellom 65 og 75 tommer, og tilslutt den største utgaven på hele 85 tommer.

SD85 på sin side kommer kun som to ulike størrelser, enten 55 eller 65 tommer. Prisene for disse modellene er heller ikke kjent. Disse vil også trolig dukke opp i butikken i løpet av våren.

Turen til København ble betalt av Sony.

HDR er fortsatt i en spe barndom
Sjekk dette Sony-konseptet som klarer hele 4000 nits med lysstyrke »

Les også
Sony KD-55XD8505: Denne modellen er oppfølgeren til en av fjorårets beste TV-er.
Les også
Sony KD-65XD9305: Sony sier de har klart å lage en syltynn TV uten kompromisser
Les også
Sony KD-65X9305C: Et monster av en TV
Les også
Sony KD-55X8505C: Sonys nye 4K-TV er en av de beste vi har testet
Les også
Sony A7 Mark II: Robust, fleksibelt og profesjonelt
annonse

Les også