Nyhet

– Sonys definitive toppmodell er på vei, og har en helt spesiell skjerm

Xperia X Premium skal få markedets første HDR-skjerm ifølge rykter.

For ikke så alt for lenge siden viste Sony fram sin splitter nye Xperia X-serie, som tar over for dagens Z-serie som toppmodeller fra det japanske selskapet. Totalt tre modeller ble lansert, i form av Xperia XA, Xperia X og Xperia X Performance, med henholdsvis stigende pris og spesifikasjoner.

Nå varsler GSMArena om at det høyst sannsynlig er duket for en enda kraftigere toppmodell: Den hittil ukjente Xperia X Premium.

Ikke 4K-skjerm, men HDR-skjerm

Xperia Z5 Premium bragte med seg 4K-skjerm til mobiler, X Premium gir oss HDR.
Xperia X Premium, ifølge ryktene.

Dette blir dermed arvtageren til dagens Xperia Z5 Premium, som er utstyrt med en 5,5 tommer stor 4K-skjerm – den første og hittil eneste av sitt slag. Skjermen på X Premium blir imidlertid langt fra like høyoppløst, med 1 980 x 1 080 piksler spredt utover de samme 5,5 tommene.

I stedet for å satse på enorm oppløsning skal X Premium skille seg ut på et annet vis: HDR-skjerm.

HDR står for «High Dynamic Range», og betyr i denne sammenhengen kort og godt flere farger, bedre kontrast og bedre lysstyrke. Vi har tidligere skrevet om hvordan dette egentlig er mye viktigere enn både 3D og 4K, men hittil er det bare et par ytterst få TV-modeller som kan skryte av HDR-teknologi.

For Xperia X Premium bringer HDR-funksjonen med seg hele 1,07 milliarder farger (mot dagens «standard» på 16,8 millioner), en opppfriskningsrate på 120 Hz og et kontrastforhold på 2 000:1.

X Premium skal også bli den desidert mest lyssterke mobilen på markedet, og stanger ikke i taket før rundt 1 300 lumen (!). Til sammenligning klarer Galaxy S7, en av de aller mest lyssterke modellene i dag, «bare» 855 lumen.

Samme innmat som i Xperia X Performance?

Xperia X Performance.

Om ryktene stemmer ligger altså Sonys modell an til å bli en skikkelig versting, og ikke bare på skjermsiden. Ikke overraskende kan vi vente oss noenlunde samme innmat som i kraftpakken Xperia X Performance, hvilket foruten skjermen betyr blant annet:

  • Prosessor: Snapdragon 820
  • Minne (RAM): 3 GB
  • Lagringsplass: 32 GB + minnekort
  • Kamera: 23 megapiksler

Både prosessoren og arbeidsminnet er «bekreftet» av kilden til PhoneRadar, men all tidligere erfaring tilsier at resten av telefonen burde ligne sterkt på nevnte X Performance. Designet på det éne, lekkede bildet av mobilen viser også at vi designmessig snakker om en mobil av omtrent samme slag som de andre X-mobilene. Det betyr avrundet glass foran, matt, børstet metall bak og svakt avrundet ramme.

Xperia X er den «normale» folkemodellen fra Sony det kommende året.

Endelig USB Type-C

Xperia XA har mest å vise frem rent designmessig, med en vegg-til-vegg-skjerm. Men USB Type-C har den ikke.

På ett punkt vil imidlertid X Premium skille seg kraftig fra de tre andre X-modellene: den er utstyrt med den ferske USB Type-C-standarden, som bare vil bli vanligere og vanligere å se på mobiler fremover.

Dette åpner opp for flere muligheter, blant annet raskere lading, raskere filoverføring og at du – kanskje mest merkbart – kan plugge kabelen inn begge veier.

Ryktene og bildet du ser i toppen av saken stammer for øvrig opprinnelig fra PhoneRadar, som skal ha en «...bekreftet kilde». Gitt at det faktisk er et bilde vedlagt og at X Premium vil følge i en tradisjon Sony startet i fjor, så virker det relativt tilforlatelig å regne ryktene som mer eller mindre korrekte. Men hva som faktisk lanseres vet nok bare Sony.

Xperia Z5 Premium fikk nettopp en liten oppdatering:
Nå kan du nemlig kjøpe den i rosa! »

(Kilde: GSMArena, PhoneRadar)

Les også
LG OLED65E6: LGs nye OLED er rett og slett helt rå
Les også
Her er Sonys nye billigtelefon
annonse