Olympus står på kanten av stupet
Innrømmer å ha skjult gigantisk tap.
Olympus innrømmer i dag at utbetalinger på nesten 1,5 milliarder dollar i realiteten var et forsøk på å dekke over et 20 år gammelt tap.
687 millioner dollar av dette ble utbetalt som konsulenthonorar for overtagelsen av et britisk legemidedelfirma i 2008. Kjøpesummen var dengang omtrent 2,2 milliarder dollar, noe som skulle tilsi at konsulenthonoraret var på over 31% - over femten ganger over det som er regnet som høyt under normale forhold. I tillegg kjøpte Olympus tre små firmaer for til sammen USD 773 millioner, for så i all hovedsak avskrive dem som verdiløse få måneder senere.
– Selskapets fremtid ser svært mørk ut, uttaler Ryosuke Okazaki, sjefsinvestor hos ITC Investment Partners, til Reuters.
Innrømmelsen førte til at Olympus-aksjen falt med ytterligere 29% i dag, og Olympus har så langt i skandalen tapt 70% av sin totale aksjeverdi, tilsvarende omkring 6 milliarder dollar.
–Dette er veldig alvorlig. Olympus har innrømmet å ha oppført falske poster [i regnskapet] for å dekke over tapet i 20 år. Alle som har vært involvert i dette i de 20 årene kan være ansvarlig. Det er en alvorlig fare for at Olympus-aksjene kan bli tatt av børsen., sier Okazaki.
Dekkoperasjonen ble avdekket av en uavhengig komité som ble nedsatt i forrige uke for å granske skandalen som har rast i flere uker nå. Det hele begynte med at nyansatt toppsjef Michael Woodford stilte spørsmål ved en utbetaling av honorar på 687 millioner dollar, noe som førte til at han fikk fyken etter bare 14 dager i jobben, og dermed begynte uglene å titte opp av mosen.
Mannen som sparket Woodford var styreleder og Olympus-president Tsuyoshi Kikukawa, som selv sa opp 26. oktober. Mandag kveld innrømmet han delaktighet i dekkoperasjonen, sammen med visepresident Hisashi Mori, som allerede hadde fått sparken tidligere på dagen. Olympus-revisoren Hideo Yamada ble også utpekt som delaktig, og stilte mandag sin stilling til disposisjon.
Nøyaktig hvilke tap Olympus forsøkte å dekke over er ikke offentligjort, men det er kjent at de stammer fra en finanskrise som traff Japan tidlig på 1990-tallet.
Forsøk på å spore hvor pengene fra utbetalingene har blitt av, har så langt strandet på Cayman-øyene, men både FBI og Serious Fraud Office i London er på saken. De involverte risikerer opp til 10 års fengsel, eller bøter opp til 700 000 kroner.
Woodford har åpnet for å returnere til sin "gamle" jobb i Olympus, dersom aksjonærene skulle ønske det.