Til hovedinnhold

– Det er panikktilstander hos kundene våre

Lykkeligere tider: Til tross for et smil på bildet har det vært en utfordrende tid for Stephan Stein og Japan Photo. – Det vil ta lang tid før markedet vil klare å dekke behovet, sier han.

Prisen på flere kameraer og kamerautstyr fra Japan har gått opp, melder flere utendlanske medier i disse dager. Årsaken til prishoppet har vært mindre produksjon i både Canon og Nikons fabrikker og større etterspørsel blant kundene verden over. Til tross for at produksjonskapasiteten har gått for fult siden forrige uke, frykter flere at det vil ta mange måneder før tilbudet på kamerautstyr vil være normalt igjen. En av dem er Stephan Stein, administrerende direktør i Japan Photo.

– Dårlig levering er bare begynnelsen. Vi opplever drastiske prisøkninger på blant annet minnekort, og har utfordringer med å skaffe nok objektiver til kundene. Det er panikktilstander hos mange kameraentusiaster som lenge har ventet på utstyr som nå er utsatt, sier Stein til Akam.no

Les også: Jordskjelvet i Japan forsinker Canon-objektiver

Mangler viktige komponenter

Ifølge den administrerende direktøren for Norge og Sverige har produksjonstansen i Japan ikke bare skapt vanskeligheter for markedet som kjøper Japanskproduserte kameraer. I Japan produseres det viktige deler som trengs til produksjonen i andre land, dermed har også produksjonen utenfor det jordskjelvrammede landet nærmest stoppet opp.

– Dette har ført til store utfordringer med å få inn nok utstyr til butikkene våre i både Norge og utlandet. Vi har bestilt mye mer enn normalen, men selv ikke dette vil være nok for å dekke behovet, fastlår Stein.

– Opptil 6 måneder med utstyrsmangel

Til tross for at de japanske fabrikkene nå går som vanlig, tror ikke Stein at mangelen på kamerautstyr vil være over med det første.

– Er vi optimistiske så kan det hende mye normaliseres om tre-fire uker. Personlig tror jeg det vil kunne ta flere måneder før alt blir som før. Ja, faktisk opp til et halvt år, spår direktøren.

Hvordan reagerer resten av kundemassen på dette?

– Bortsett fra fotoentusiastene er det ikke så mange som er klar over denne krisen. Vi har nok på lager for de som bare skal ha enkle kameraer. Det profesjonelle utstyret derimot har vi store utfordringer med å få inn, forklarer Stein.

Prishopp på Nikon-kameraer

Akam får også bekreftet dette etter et raskt søk på nettet. For eksempel har prisene på Nikonkameraer og -objektiver gått opp mellom fem og ti prosent på nettsider som Amazon og Adorama.

I tillegg til dette er det også store forsinkelser på en del av Canons utstyr, blant annet objektiver som skulle ha kommet ut i mars. Når disse objektivene forventes å være tilgjengelig vites foreløpig ikke.

Fujifilm i Europa har også nylig gått ut med en pressemelding om utsettelser. FinePix X100 skulle egentlig ha kommet ut i butikkene den 1. april, men blir også utsatt på ubestemt tid grunnet produksjonsvikt etter jordskjelvet i Japan.

Les også
Super-makroobjektiv vist frem
annonse