Tek.no

Nyhet

Snart slipper du de irriterende «captcha»-kodene

Google har lansert et mye enklere system.

Google
4 Des 2014 13:03

Du har sikkert sett dem hver gang du prøver å kjøpe noe på nett, eller når du prøver å logge inn på en side du ikke har besøkt før - CAPTCHA-koden. Dette er en sikkerhetstest som tvinger deg til å tyde en smeltedigel av tegn, bokstaver og tall, slik at nettsiden skal være sikker på at du er et menneske, og ikke en automatisert datamaskin.

Nå har Google lansert en ny sikkerhetstest som skal erstatte den tungvinte ordtolkningstesten, skriver Vox.

Voksende irritasjon

CAPTCHA-kodene har blitt stadig vanskeligere å tyde siden de først ble introdusert i 1997, i takt med at robotene har blitt flinkere til å knekke dem. Dette har gjort dem både mindre sikre enn tidligere, og langt mer irriterende å bruke.

I mange tilfeller er ordene så sammenklemte eller tildekte at det er vanskelig å tyde hva ordet egentlig er.

Slik fungerer det

Google vil nå tolke hvordan du oppfører deg på nettsiden før sikkerhetstesten starter. De vil ikke si nøyaktig hvordan systemet fungerer, men de vil blant annet se på IP-adressen din, hvordan musepekeren beveger seg og en rekke andre kjennetegn for å avgjøre om du er en robot eller ei.

Hvis systemet mener du oppfører deg menneskelig nok, trenger du bare å svare på et abstrakt spørsmål, som "hva er din favorittfarge", og huke av for at du ikke er en robot.

Hvis systemet likevel er skeptisk til om du er skapt av kjøtt og blod og ikke kretser og komponenter, vil du måtte utføre en enkel CAPTCHA, slik som denne:

Mobilbrukere får et eget valg, som er mer tilpasset en berøringsskjerm:

Systemet er allerede tatt i bruk av Snapchat, WordPress og en håndfull andre nettsteder, og så langt ser det ut til at det fungerer smertefritt. Mellom 60 og 80 prosent av de besøkende trengte aldri å ta en CAPTCHA-test, og ble altså vurdert som «mennesker» av systemet helt automatisk.

Kjenner vi Google rett vil det nye systemet rulles ut fortløpende til andre nettsteder fortløpende, og ikke minst deres egne tjenester som YouTube og Google Plus.

Under kan du se Googles demonstrasjon av systemet:

Vanskelig å lage et nytt passord?
Lag et passord automatisk med Teknofils passordgenerator!

(Kilde: Google via Vox)

annonse

Les også