Til hovedinnhold
NyhetFerieapps 1: Reiseguider på mobilen

Skal du på ferie i sommer?

Her er applikasjonene du trenger for at ferien skal bli vellykket.

Introduksjon

Verden er ikke hva den en gang var. Før måtte du enten ha solide forkunnskaper om stedet du skulle reise, eller du måtte dra på en forholdsvis tykk og omfattende reiseguide med mye mer innhold enn du noensinne kunne rekke å få med deg.

Installer feriehjelperen på mobilen

Nå klarer du deg med en app på mobilen du allerede har. I mange tilfeller er også disse mobilappene mer omfattende enn de gammeldagse reiseguidene. Spesielt de sosiale reiseguidene som Trip Advisor og Tourist Eye oppdateres også raskere, dersom noen som bruker appen har vært innom stedet i det siste, altså.

Vi har plukket fem viktige reiseapplikasjoner, og et utvalg andre hendige applikasjoner eller typer apps du bør ta med deg på tur. I det villnisset som fins har vi selvsagt ikke fått med oss alt, så del gjerne egne erfaringer og anbefalinegr i forumtråden under.

Gå direkte til appene

Lonely Planet

Slik ser byguiden for San Francisco ut.
Compass-appene for Android er noe mindre innholdsrike, men de byr like fullt på mye informasjon om stedet du er på, og de har en funksjon for utvidet virkelighet der du kan holde mobilen opp i ulike retninger for å få informasjon om hva som er i nærheten.
Med Turkish Phrasebook kan du spørre om veien på tyrkisk. Disse fins i en drøss ulike språk og koster rundt 35 kroner stykket.

Lonely Planet (iOS - forenklede utgaver på Android)

Omfattende guider, oversettelser og kart. Fler enn 150 forskjellige apps.

Lonely Planet har lenge vært en av verdens største utgivere av reiseguider, og de omfattende guidene har inntatt mobilverdenen til fullt monn.

Forlaget har en drøss ulike apps for både Android og Apples iOS. De mest omfattende av disse appene er byguider som kjøpes per by. Her finner du alt du vet du vil vite, og en haug du ikke visste du ville vite, om byen du skal til.

De virkelig omfattende byguidene fins kun for iOS, og de er i utgangspunktet ikke spesielt tilpasset iPad. Dette er først og fremst lommeapplikasjoner som fungerer godt som oppslagsverk. Applikasjonen kan gi svar på typiske praktiske spørsmål, eksempelvis hvorfor ikke alt som ser ut som drosjer stopper for deg på gaten i London, men også tipse deg om viktige severdigheter i området.

Bykompass

Det fins imidlertid fler Lonely Planet-apper enn byguidene. Det fins intet mindre enn 135 apps for iOS fra selskapet, og noen titalls apper for Android.

For Android fins Lonely Planets bykompass. Her får du et kart med oversikt over alt fra hoteller til severdigheter. Punktene har også anmeldelser, og om du vil kan du holde opp telefonen og få se hvor i nærområdet rundt deg det fins punkter. Her fins nemlig en modus for utvidet virkelighet som baserer seg på GPS-en og kompasset i telefonen din.

Lommeparlører

For begge plattformer fins dessuten Lonely Planets lommeparlører. Her får du svært omfattende lister med vanlige spørsmål som du kan klikke på for at telefonen skal spørre for deg. I noen tilfeller må du selv supplere med navn på steder og hoteller.

Du må kunne grunnleggende engelsk for å kunne bruke lommeparlørene, men kanskje desto viktigere - du må forstå svaret du får. De fleste spørsmålene er imidlertid så enkle at de kan besvares i form av håndbevegelser eller tall på et papir.

To iPad-apper

Kun to av Lonely Planets apper er spesialtilpasset iPad, men som du kanskje gjettet er disse også reiserelaterte. Globe Tripper er et kunnskapsspill om reise, og muligens ikke så viktig for at ferien din går i boks. Experiences er derimot en oversikt over 1000 opplevelser du bør ha vært innom.

Om du fortsatt planlegger ferien din kan denne appen være nyttig, fordi den har et mangfold av spesielle opplevelser som du ikke kan få alle steder. Har du allerede planlagt reisen din er det ikke umulig at det fins en spesielt morsom opplevelse innen rekkevidde på stedet du skal til. Hva med en tur til Hobbit House i Manila, for eksempel? Baren skal være den eneste som eies og drives av "hobbiter".

Slik finner du dem

For å få fatt i reiseguidene er det nok å søke på Lonely Planet, og eventuelt byen du skal til i App Store. Lommeparløren fins under navnet Audio Phrasebook - et søk etter phrasebook burde fungere både på App Store og i Android Market. Bykompassene finner du ved å søke etter compass og byen du skal til i Android market.

Dersom du har sjekket før, og synes at Lonely Planet-appene er for dyre, kan vi berolige deg med at prisene nå har gått ned. Reiseguidene som før kostet rundt hundrelappen per stykke, koster i skrivende stund 35 kroner, og det samme gjør lommeparlørene. Bykompassene koster bare 6 kroner.

Alle appene fra Lonely Planet er komplette applikasjoner som ikke behøver datanedlasting for å fungere. Bykompasset behøver tilgang på mobilnett, samt minimalt med datatrafikk, for å finne ut hvor du er. Ellers er samtlige trygge å bruke i utlandet så lenge du laster dem ned før du reiser eller bruker trådløst nett der du er.

Last ned: Lonely Planet i App Store, Lonely Planet i Android Market

TripIt

Vi fikk ikke lov av sjefen til å bestille en haug flybilletter for å teste appen, men slik ser den altså ut på Android. Alt av billetter og reservasjoner dukker opp med fargekoder så fort du har videresendt dem til Tripits e-postadresse.

Tripit (iOS og Android)

Planlegger turen for deg med e-postkvitteringer for flyreiser, hotell og leiebil m.m.

Tripit er ikke en guide, og den er heller ingen lommeparlør. Det Tripit gjør, er å holde styr på alt av forhåndsbestillinger. Et klassisk syn på ferie er turister med rumpa i været, mens ark med bestillingsinformasjon blir forsøksvis funnet. Som alltid ligger det du leter etter helt nederst under all den andre nipsen du har med deg fordi du, som oss, ikke er noen rev på å pakke lett.

Inn kommer Tripit med en overraskende enkel løsning. Du vet alle bekreftelsene du i dag får på e-post, og bruker massevis av tid på å skrive ut, eller i beste fall flytter over til mobiltelefonen som et notat (blant en haug handlelister med oversikt over egg og tomater). Dersom du videresender det du har av slike bekreftelser, være det seg på fly, leiebil eller hotell til en e-postadresse som tilhører Tripit, blir alt automatisk organisert av applikasjonen.

Enkelt

Du starter med å opprette din egen konto. Deretter kan du opprette en reise med startdato og sluttdato, og så vil de ulike tidspunktene og datoene du trenger å holde styr på vises der, sammen med annen viktig informasjon fra bekreftelsene, så som referansenummer og adresser.

Applikasjonen fins både for Android og iOS, men på Android fins den kun i den gratis reklamefinansierte utgaven. På iOS kan du i tillegg betale for en reklamefri versjon av appen for 21 kroner. Man kan spørre seg hvorfor vi ønsker å betale for en app som fins gratis, men i utlandet koster datatrafikk penger og reklamer er datatrafikk - dermed er ikke gratisversjonen helt gratis likevel.

Blir reisesekretær for 49 dollar i året

Et eget Pro-abonnement er også tilgjengelig. Det har en 30 dagers prøveperiode, men du må legge igjen kredittkort med det samme. Etter de 30 første dagene koster abonnementet 49 dollar i året, altså rundtom 250 kroner.

For et Pro-abonnement kan applikasjonen også fortelle deg om endringer underveis på reisen, for eksempel forsinkede fly eller endrede utganger. Den gir deg også fast rabatt hos leiebilselskaper, og den kan holde styr på bonuspoengene du samler underveis.

Last ned: TripIt i App Store, TripIt i Android Market

Stay.com

Stay.com (iOS)

Brukertilpassede reiseguider og hjelp til hotellbestilling.

Stay.com er på mange måter en helt vanlig reseguide for iOS. Der den skiller seg ut er ved at det er du selv som setter sammen guiden etter dine behov.

Tjenesten fungerer ved at du oppretter din egen konto, eller bruker Facebook-kontoen du kanskje har fra før. Denne kontoen kobler sammen tjenesten på nett og på telefonen din.

Stort utvalg aktiviteter og severdigheter

Dernest bruker du tjenesten på nett til å velge fra et fruktfat med ulike tidsfordriv og severdigeter for hver destinasjon. Som en slags handleliste for opplevelser legger du bare til de punktene du selv ønsker. Det fins et relativt solid utvalg aktiviterer for de fleste steder på nettstedet.

Om du blir fortalt om en aktivitet som ikke fins på tjenesten fra før kan du legge den til manuelt, med adresse og tilleggsinformasjon. Er du ikke sikker på at du finner de mest interessante aktivitetene på egen hånd kan du også velge guider som er satt sammen etter tema. For eksempel kan du velge en egen guide for Gaudis arkiketur i Barcelona. Du kan også ta ned ferdige byguider med de viktigste aktivitetene.

Gratis

Stay.com er gratis å bruke, men vær obs på at mobilen din bruker internett til å laste ned guidene, så om du setter sammen en ny guide i utlandet bør du vurdere å koble til et trådløst nett med mobilen før du laster ned guiden til telefonen. Du får mulighet til å velge hvilke guider du ønsker å laste ned, så nedlasting starter ikke automatisk.

Det er også mulig å bestille hotellopphold på nettstedet, og siden minner litt om det du kanskje har sett på hotels.com og hotwire.com fra før.

Last ned: Stay.com i App Store

Trip Advisor

Trip Advisor (iOS og Android)

Den sosiale reiseguiden.

Trip Advisor er mer en nettjeneste enn en reiseguide som likner på de to vi så langt har sett på. Den er et interaktivt kart som viser deg viktige steder i nærheten, enten det er hoteller, restauranter eller aktiviteter.

Disse finner du enten ved å trykke på kartet, eller ved å velge fra listen til venstre i skjermbildet. Du kan selvsagt også søke på andre steder enn der du befinner deg, slik at du lett kan planlegge ferien din fra sofakroken.

Anmeld severdighetene

Du kan selv anmelde steder du har vært på, og du kan lese andres anmeldelser. Her er det svært mye innhold å velge i, men siden mennesker har en tendens til å gå i flokk til nærmeste turistfelle, må man anta at det de fleste steder er de viktigste severdighetene som dominerer.

Derfor kan du i skrivende stund lese hele 896 anmeldelser av Eiffel-tårnet som attraksjon, mens loppemarkedet Rue Cler må klare seg med 28, overveiende positive, anmeldelser. En av oppgavene til en tradisjonell reiseguide er å også plukke frem de ukjente juvelene, og vi mistenker at de kan bli litt vanskelige å finne, når en stor del av anmeldelsene er av steder du visste om.

Stort utvalg

Når det er sagt er utvalget her svært stort, og dersom anmeldelsen av katedralen La Sagrada Familia i Barcelona tilsier at du mest sannsynlig må stå en time i kø for å se byggeplassen som er på innsiden, er selvsagt det også nyttig informasjon.

Steder du ønsker å besøke kan lagres i applikasjonen for senere bruk.

Unngå å bruke Trip Advisor på mobilnett i utlandet

Vi ville vært svært forsiktige med å bruke Trip Advisor i utlandet uten tilgang på trådløst nett. Som sagt er dette en nettjeneste, og regningen kan fort bli dyr når du kommer hjem dersom du lar den laste alt den trenger via mobilnett. Applikasjonen er gratis.

Last ned: Trip Advisor i App Store, Trip Advisor i Android Market

Tourist Eye

Tourist Eye (iOS og Android)

Brukertilpasset sosial reiseguide - en krysning mellom Trip Advisor og Stay.com

Her får du din egen konto som du oppretter når du starter appen første gang eller logger inn på nettsidene. Her kan du også bruke Facebook-kontoen din, dersom du har en.

Dette er en sosial reiseguide, så her kan du legge til nye juveler du finner på dine reiser. Det fins fra før et stort utvalg steder du kan legge til i guiden din før du reiser, og disse er også lagt til av brukere.

Henter litt om gangen

En ulempe med denne appen er at det ikke virker som om du kan ta ned en komplett byguide på forhånd, men du kan sette strenge innstillinger for hva slags tilkobling applikasjonen skal bruke for å laste ned innhold.

Akkurat som Trip Advisor er det også her et utall ulike steder som er lagt til, og den har derfor haugeis av informasjon om hver by.

Alle kan bidra

En ulempe med denne typen reiseguider, der du henter litt av innholdet om gangen, er at man ikke snakker om noen helhet slik man eksempelvis gjør i Lonely Planet-guidene. Her er ulike personer som har lagt ulike erfaringer, ulik smak og ulikt fokus til grunn for de forskjellige oppføringene.

Den positive siden av dette er selvsagt at alle kan bidra og at det nærmest ikke fins begrensninger for antallet oppføringer for hvert sted.

Bruker mobilnettet

I Tourist Eye kan du også holde styr over steder du har vært. Du kan legge inn notater for hver tur du har tatt, og du kan laste opp bilder fra stedene du besøker.

Tourist Eye er gratis på Android og på iOS, men du bør titte på tilkoblingsinnstillingene før du reiser. Applikasjonen er nemlig innstilt til å bruke mobilnettet til nedlasting fra installering av. Dette bør du endre til bare Wi-Fi dersom du skal på ferie utenlands, og spesielt om du skal utenfor europa.

Last ned: Tourist Eye i App Store, Tourist Eye i Android Market

Vurder disse appene

Flyinfo for Android koster 8 kroner, og er en av de få flyoversiktene som ikke er gratis. Til gjengjeld har den værinformasjon og er enkel å bruke.
Forsikringsapplikasjoner er ikke bare nyttige for selskapets egne kunder. If gir deg for eksempel instruksjoner i førstehjelp.

Digital verktøykasse

NAF-appen (iOS)

Gir deg tips, råd og hjelp til å bestille bilberging. Nyttig på bilferie.

Flytider

Det fins flere resultater i både App Store og Android Market på dette søket. De fleste har det til felles at de gir deg ruter inn og ut fra flyplassene i Norge, samt informasjon om forsinkelser og gate.

Flight Track Pro (iOS, Android)

Internasjonal applikasjon for flytider og tilhørende informasjon i utlandet.

Yr.no

Været er viktig på ferie, og NRKs kjente værtjeneste er kjekk å ha.

Forsikringsapper

Mange forsikringsselskaper har egne applikasjoner på iOS og Android i dag. Her finner du ofte nyttig informasjon, som hva du må gjøre dersom en ulykke inntreffer. Noen kan også gi instruksjoner for førstehjelp. Nyttig å ha i tilfelle rottefelle. Søk etter ditt forsikringsselskap, eller ta en titt på applikasjonene fra IF og Gjensidige.

Redningsselskapet

Hjelp ved uhell på havet.

Trip Journal (Android)

Nyttig liten Android-app som lar deg dokumentere reisen med notater, bilder og GPS-koordinater på et kart. Fins som gratis- og betalversjon.

Valutakurser

Valutaomregner kan være hendig i utlandet. Som regel henter disse oppdaterte data fra internett, men det er vanligvis snakk om svært små mengder data som skal til, og derfor blir det ikke kjempedyrt likevel. Søk etter currency i Android Market og App Store.

Mer om
annonse