Tek.no

Nyhet

Stokk dumme tyver avslørt av mobilen

Espen Irwing Swang
11 Des 2007 10:11

Den 27 år gamle biltyven falt nemlig for fristelsen til å fotografere seg selv bak rattet i den gule Ferrarien han hadde stjålet. Bildet brukte han som skjermsparer på mobilen. – Det er ikke lett å forsvare en mann som sier han er uskyldig, når han har bilder av tyvegodset på mobilen, sier mannens forsvarer, William Korman. 
Les oså:
- Siktet for naken-MMS
- Politiets mobiltabbe
- Forbud mot voldsfilming
Episoden skal visst nok ikke være unik. I likhet med de fleste andre synes også kriminelle at det er gøy å ta bilder av seg selv. Spredningen av mobilkameraer har dermed gitt politiet ny ammunisjon i kampen mot kriminalitet, skriver Wall Street Journal. I den relativt lille byen Nashua i New Hampshire (87 000 innbyggere) skal mobilbilder ha vært brukt som bevis 40-50 ganger det siste året.
Blant annet skal mobilbilder være brukt i en rekke overgrepssaker, der bildene raskt fjerner enhver tvil om skyld. 

Gymærer i fengsel

I et annet eksempel skal en kvinnelig gymlærer som hadde sex med en 13 år gammel elev ha brutt vilkårene for prøveløslatelse ved å sende en MMS av seg selv dansende i bikini. Kvinnen var prøveløslatt etter 7 måneder av en dom på 8 år, men må nå sone i ti år etter å ha latt seg friste til å sende denne mobilvideoen til 13-åringen.
Andre lovbrytere skal ha lastet opp inkriminerende bilder av seg selv på internett.
Jakten på tekniske bevis i mobiltelefoner er blitt en hel vitenskap, og flere selskaper har utviklet programvare som skal sikre spor fra mobiltelefoner uten å ødelegge dem, skriver Wall Street Journal. 

Ikke nytt

At enkelte kriminelle er dumme nok til å inkriminere seg selv med fotobevis er ikke nytt. Også før kameramobilenes tid har fotolaboratorier kommet over bilder som har ført til tips til politiet.

Men mobilkameraet har vært særlig nyttig for politi og påtalemyndighet, ettersom den kriminelle som regel har mobilen med seg både når den straffbare handlingen begås, og ved pågripelsen.

annonse

Les også