Tek.no

Nyhet

Minibank hører om du lyver

14 Juni 2011 11:45

Uttak i minibanker er ofte sårbare for svindel ved at kjeltringer ser PIN-koden man taster inn og utnytter denne informasjonen ved skimming eller ved å stjele bankkortet til forbrukeren. Eller ved å true offeret til å ta ut penger mot sin vilje. Dette vil den russiske banken Sberbank ha en slutt på.

Den russiske banken har lansert en ny type minibank som blant annet skal fungere som en løgndetektor. Ved hjelp av avansert teknologi kan maskinen oppfatte og analysere stemmebruk for å beregne følelser som nervøsitet og frykt.

Ansiktsgjenkjenning

Foto: Oleg Nikishin

Andre sikkerhetsfunksjoner som er planlagt inkluderer et tredimensjonalt ansiktsgjenkjenningsprogram og skanning av fingeravtrykk. Alle disse tiltakene er ment for å bekjempe enhver form for svindel.

De høyteknologiske funksjonene vil virke i samarbeid med informasjon om kundenes bankkort og historikk for å kunne verifisere identiteten til vedkommende når man benytter seg av den aktuelle minibanken.

Noe av teknologien har blitt utviklet av Speech Technology Center – et russisk selskap som også har jobbet mye for Russlands etterretningstjenester.

– Krenker ikke privatlivet

Sberbank hevder at de nye minibankene er i tråd med russisk lovgivning om privatlivets rett. De sier at de planlegger å omgå forbudet mot å ta vare på kunders lydsignaturer i sentrale databaser ved å overføre disse til chippene i kundenes egne bankkort isteden.

– Vi krenker ikke våre klienters privatliv, sier en av sjefene ved Sberbank til The New York Times. – Vi klatrer ikke inn i klientens hjerne. Vi invaderer ikke deres privatliv. Vi prøver bare å finne ut om de forteller sannheten. Jeg ser ingen grunn til å være urolig.

Det gjenstår å se om systemet kan by på uforutsette problemer for kundene og brukere, som at man for eksempel ikke får tatt ut penger en dag man er trist.

(Kilder: The New York Times)

Les også
Lei av irriterende LED-lys?
Les også
Denne skyskraperen slår to rekorder
Les også
Dette egget gjør deg til en superatlet
Les også
– Verdens mest energieffektive lampe
Les også
Å synge en sang på YouTube kan gi fem års fengsel
Les også
Det ultimate bestikket?
Les også
Datareparatør tok bilder av nakne jenter i dusjen
Les også
Sony ble hacket igjen
Les også
Hva om noen stjeler mobilen din?
annonse

Les også