Norske Anders designet Sonys Android-klokke
– Den første ble ikke helt som vi hadde tenkt.
Han har designet så ulike ting som strykejern og støvsugere for Philips, og mobiltelefoner for Sony Ericsson. Nå har Anders Hansen flyttet hjem til Oslo og åpnet sitt eget designstudio. Vi møtte ham på kontoret i Storgata i Oslo, bare et steinkast fra Arkitekthøgskolen der han ble utdannet til industridesigner.
Les også: Motorola Actv – liten hjelper for sportsfrelste
– Om du kunne designe hva du ville, hva er drømmeprosjektet?
Anders Hansen tenker seg om. Og mens han ser ut i luften og gjentar spørsmålet mitt for seg selv, tenker jeg at nå kommer det; en sportsbil, en luksusbåt eller noe annet stort og fantastisk som får folk til å nikke anerkjennende.
– Et kamera, sier Hansen. – Jeg har egentlig ikke så mange drømmeobjekt jeg ønsker å designe, det er alltid spennende å forbedre et eksisterende produkt eller være med å utvikle en ny, innovativ ide. Hvis jeg allikevel skulle valgt et så må det være kamera. Kameraet i seg selv er et spennende fysisk objekt og det at telefoner nå har så bra kameraer og applikasjoner gjør at fotografering og bruk av foto er i forandring. Et veldig spennende område hvor mye vil skje de neste årene.
Designsjef i Sony Ericsson
Et kamera er heller ikke så langt unna noe av det Anders Hansen har jobbet med tidligere. Som designer hos Sony Ericsson har han designet modeller som W200, G900, C905 og suksessene X10 Mini og X10 Mini Pro. I tillegg har han designet en del ulike tilbehør. I 2010 og 2011 var han designansvarlig for alle Smart accessories, som for eksempel Live View, Smart Watch og Smart Wireless Headsett.
Prosessen fra idé til ferdig produkt handler om mye mer enn hva som ser kult ut.
– Som industridesigner må du forholde deg til en stor mengde ulik informasjon, som hvem som skal bruke produktet, hva det skal koste, hvordan det skal produseres og av hvilke materialer og hvordan det selges. Det handler om å finne den rette balansen mellom disse ulike faktorene som blir rett for produktet. I så måte er mobiltelefoner et utfordrende produkt å designe, sier Hansen.
– En mobiltelefon er et komplekst produkt som kan mye. Samtidig må det være enkelt å forstå og bruke, forklarer han.
Det går ikke alltid som tenkt
Et av produktene Anders Hansen har vært med på å designe er Live View. Dette er en liten skjerm med en klemme på baksiden. Skjermen henter informasjon fra mobiltelefonen din, og kan for eksempel vise værvarsel, Facebook-meldinger, eller den kan styre musikkspilleren. Men dingsen er klumpete, plasten den er laget av virker simpel, og brukergrensesnittet er mildt sagt håpløst. Konfrontert med dette erkjenner Hansen at Live View ikke akkurat er det produktet han er mest stolt av å stå bak.
– Det er klart at man alltid har en visjon i begynnelsen av et prosjekt om at dette produktet skal blir helt fantastisk og fett, og det jo sjelden at man når helt dit med det ferdige produktet. Designere har rammer og begrensninger de må forholde seg til, sier han.
Under elektronikkmessen CES i Las Vegas viste Sony etterfølgeren til Live View. Den heter Smart Watch. Men heller ikke Smart Watch er helt slik designerne ville at de skulle bli.
– Smart Watch er ganske nærme hva vi opprinnelig ønsket å gjøre med LiveView men som vi ikke fikk gjennom. Kanskje vi med neste generasjon kan gjennomføre alle de tingene vi ønsket å gjøre med Smart Watch, sier Hansen.
Fra mobiler til glassbrikker
Men kommer det en ny Smart Watch, blir det uten Hansen i rollen som designsjef. Han tok familien med seg og flyttet hjem til Norge da sønnen skulle begynne på skolen.
– Jeg var også litt lei av å jobbe i en stor organisasjon med relativt mye intern politikk og ikke alltid like klare visjoner for hvor vi skulle. Jeg har startet mitt eget design firma, Studio Hansen hvor jeg fokuserer på å samarbeide med de bedriftene jeg virkelig ønsker å jobbe med, samt å utvikle egne produkter og ideer.
En av disse idéene er utviklingen av en serie glassbrikker, formet som gatekart over ulike bydeler i Oslo. Produktene selges gjennom Shapeways, som produserer på forespørsel. Brikkene produseres ved hjelp av en printer, og kan altså «skrives ut» i det antallet du måtte ønske.
– Shapeways er en bedrift som springer ut fra Philips Research, og de er spesialisert på printing av forskjellige objekter i ulike materialer. Det er en åpen community hvor alle kan legge inn sine egne produkter og kjøpe det andre har lagt opp. Dette er en teknologi som fortsatt er i et tidlig stadium, så det er spennende å være med på denne utviklingen, sier Hansen.
På Hansens hjemmesider kan du se flere av produktene Hansen har vært med på å forme.
Her kan du lese om Sonys Android-klokke, Sony Smart Watch.