Nyhet

iPhone-arbeidere nektes å ta selvmord

Den taiwanske produsenten Foxconn, som lager deler for blant andre Apple, Sony Ericsson og Nokia, har innført en ny regel på arbeidsplassen: Det er ikke lov å ta selvmord, og følgelig må nå alle ansatte skrive under en anti-selvmordskontrakt, ifølge svenske Dagens industri.

På halvannet år opplevde bedriften 14 selvmord og flere selvmordsforsøk ved en av fabrikkene sine i det sørlige Kina, noe verdenspressen satte søkelyset på. I en fersk rapport fra en arbeidsrettighetsorganisasjon i Hong Kong, kommer det nå frem at Foxconn har økt lønnen til de ansatte med rundt 30 prosent, sikret arbeidsplassen bedre og ansatt jobb-psykologer etter selvmordsbølgen som rammet bedriften.

Som en mot-ytelse må tilsynelatende alle Foxconn-ansatte avgi et løfte om å avstå fra selvdrap. Samtidig må de skrive under på at familie og etterlatte ikke har krav på noen form for erstatning fra Foxconn dersom de likevel skulle ty til selvmord.

Den nevnte rapporten bygger på intervjuer med 120 fabrikkarbeidere hos Foxconn, som totalt har over en million ansatte. Her kommer det fram at arbeiderne jobber 80-100 timer overtid per måned, og det er altså i tillegg til 43,5-timer uker på fabrikken. Det betyr at selskapet bryter med overtidsbestemmelsene i Kina, men Foxconn forsvarer seg med at all overtid er frivillig.

Månedslønnen til en fabrikkarbeider hos Foxconn er - før eventuell overtidsbetaling - på rundt 200 dollar, altså 1100 norske kroner. Dette regnes ikke som nok til å overleve på, og derfor velger det overveldende flertall å jobbe "frivillig overtid".

Arbeidsmiljøet beskrives dessuten av nyhetsbyrået AFP som militaristisk, med forbud mot å snakke og sitte under skiftene, samt offentlig fornedrelse av de som begår feil.

Foxconn er verdens største produsent av datakomponenter, og har fått mest oppmerksomhet fordi de står bak mye av innmaten på Apples iPhone og iPad. De leverer imidlertid også deler til Nokia, Sony Ericsson, HP, Dell og flere andre kjente merker.

LES OGSÅ: 91 barn jobbet for Apple

(Kilde: Dagens industri)

Les også
IPhone lages av 13-åringer
Les også
Xbox-arbeidere truet med masseselvmord
Les også
Apple nekter å selge dette spillet
Les også
Bytter ut ansatte med en million roboter
Les også
Foxconn benekter selvmordsforbud
Les også
Nå er det slutt på iPhone-overvåkning
Les også
Hva er det Apple bygger her?
Les også
91 barn jobbet for Apple
annonse