Tek.no

Nyhet

Leter etter bombe-kjemikalier i kloakken

Avanserte sensorer skal oppdage hydrogenperoksid og gjødsel.

BBC/skjermbilde
Vegard Haugen
1 Okt 2014 14:59

Analyser av kloakken har de siste årene kunnet avsløre hvilke illegale narkotiske stoffer Oslos innbyggere benytter seg av. Nå har svenske forskere gått i gang med et lignende prosjekt i Stockholm, men i dette tilfellet er de på jakt etter kjemikalier som brukes i hjemmelagde bomber. Det melder BBC.

Det betyr at 700 000 Stockholm-innbyggere deltar som forsøkskaniner i prosjektet, noe mange av dem neppe er klar over selv.

Sensorer i kloakk og på hustak

Prosjektet, som kalles Emphasis, ledes av det svenske Forsvarets forskningsavdeling (FOI), men har også fått pengestøtte fra EU. I Stockholms kloakksystem er det nå installert avanserte sensorer som skal være i stand til å konstatere funn av farlige bombekjemikalier.

– Hvis du lager hjemmelagde eksplosiver eller bomber, trenger du et sted å være, du trenger utstyr og du trenger noen kjemikalier. I løpet av fremstillingen kan det oppstå et behov for å rense utstyret, eller helle [kjemikalier] ned i avløpet, og dette er noe vi vil dra nytte av, sier prosjektleder Hans Önnerud til BBC (se intervju).

Forskerne har i tillegg installert tilsvarende sensorer på hustak og biltak for å oppdage de samme stoffene i luften.

Sirkler inn mistenkte

Hvis alt går etter planen, skal det svenske politiet få mulighet til å lokalisere området som de mistenkelige kjemikaliene kommer fra, og gripe inn for å forhindre at bomben blir ferdigstilt. Bevismaterialet fra sensorene skal angivelig også kunne brukes til å straffeforfølge de som forsøker å lage bomber på kjøkkenbenken.

For å teste systemet skikkelig, har de satt opp en lab som simulerer realistiske forhold. Det vil si at de ikke bruker et sterilt laboratorium med luftekanaler og lignende. Der produserer de faktisk eksplosiver basert på hydrogenperoksid eller gjødsel, for å undersøke om sensorene klarer å oppdage eventuelle utslipp.

Dersom systemet viser seg å fungere, vil det også kunne brukes til å finne forbrytere som lager kjemiske våpen eller som fremstiller narkotiske stoffer i det skjulte.

Hva synes du om denne typen «overvåkning»? Si din mening i kommentarfeltet nederst!

Amerikanske myndigheter overvåker nesten bare «vanlige» folk
9 av 10 personer i databasen er helt uinteressante for NSA »

(Kilder: BBC, FOI)

annonse

Les også