Slik skal TV 2s strømmetjeneste takle det ekstreme OL-trykket

Lar deg se OL gratis på Internett.

Det er bare noen uker siden sist det haglet kjeft over TV 2 sumo. Selskapet klarte ikke å levere fotballsendinger til ivrige supportere, og supporterne svarte med å servere den ene tiraden etter den andre til alle som lånte dem et øre.

Likevel klinker TV-selskapet nå til og åpner opp for et trykk Nett-Norge knapt har sett maken til: Vinter-OL i Sotsji blir gratis for alle nye kunder.

I hvert fall har TV 2 aldri opplevd maken til trafikk. Sånn sett kommer alle personlige rekorder til å bli blåst i fillebiter under lekene i perioden 7. – 23. februar.

Men om norgesrekorden til NRK ryker, gjenstår å se.

Skal tåle mer enn NRK

Leder i TV 2 sumo, Kristian Bruarøy, sier det er nettopp rekordtallene til NRK som danner bakteppe for TV 2s OL-forberedelser.

– Vi har tatt i utgangspunkt i NRKs suksess med ski-VM i 2013. Da oppga statskanalen å ha hatt 140.000 samtidige seere, sier Bruarøy til vårt søsternettsted Inside Telecom.

Han definerer NRK-tallene som en pekepinn på hva han selv har i vente når de olympiske lekene strømmer ut til folket midt i beste kontortid.

– Den seermengden må vi i hvert fall håndtere. Men vi har smurt på et godt lag oppå det igjen, sier han uten nærmere å tallfeste prognosene det er dimensjonert etter.

Enorm skalering

Til tross for han ganske nylig måtte erkjenne at TV 2 sumo hadde problemer med fotballsendingene fra England, er Sumo-sjefen ganske trygg på at kanalen skal klare å håndtere trykket fra et OL-hungrig kontorpublikum.

– Skal dette bli en fremtidig plattform for TV, må vi ha troen på den. Vi har gjort en formidabel jobb i forkant, og de ulike feilene vi har slitt med har heldigvis ikke oppstått gjentatte ganger, sier han.

Han understreker at fotballproblemene ikke var knyttet til trafikklast, men til problemer med systemer som siden den gang er byttet ut.

– Omleggingen er den største vi har gjennomført noensinne. Vi har gått gjennom den tekniske verdikjeden fra A til Å, og endret på servere, på apper og på nettsiden vår. På mellomlagringssiden lener vi oss på våre CDN- avtaler med Telenor og Akamai, forteller Bruarøy.

I tillegg har TV 2 sumo avtale med en tredje CDN-aktør som han av avtalemessige årsaker ikke kan navngi akkurat nå.

Dessuten bruker kanalen et overvåkningsverktøy fra Conviva.

– Ved hjelp av dette holder vi øye med kvaliteten på strømmingen. Conviva har også et verktøy for sømløs flytting av trafikk, som lar oss finne enkleste rute dersom nettet opplever forstoppelse. Vi skal bruke også dette verktøyet, i den forstand at det kommer til å være der som et sikkerhetsnett.

I likhet med NRK bruker TV 2 sumo adaptive bitrater. Dette betyr at bitraten tilpasses kapasiteten i nettet, slik at seerne til enhver tid får den best tilgjengelige kvaliteten på sendingene. I øverste ende av skalaen finner vi HD-kvalitet på 720p, noe som krever omtrent 3,5 Mbit/s. I nedre del av skalaen serverer løsningen, hold deg fast, 64 Kbit/s.

– Det siste henger sammen med krav fra Apple, sier Bruarøy og ler.

Ikke sikker på aksessnettet

Som ledd i forberedelsene til OL-sendingene, har Bruarøy og hans kolleger snakket med alle de store bredbåndsoperatørene. Selv om enkelte av dem har hevdet at tidligere vintersportsarrangementer har "tangert nettets smertegrense", er det ingen av dem som denne gangen uttrykker bekymring for kapasiteten i nettene.

Når han utfordres på hvor han selv tror eventuelle problemer vil inntreffe, peker han på aksessnettene.

– Kanskje kan det dukke opp hindre som følge av kvaliteten på de lokale bredbåndsnettene og mobilbredbåndsnettene. Gitt at alt det bakenforliggende som vi kontrollerer fungerer, kan det kanskje være her problemene oppstår, sier Sumo-sjefen.

Han anser årets vinter-OL som det første, virkelige mobil-OL-et i Norge, og spår en veritabel eksplosjon i TV-seere på mobile plattformer.

– Vi har hørt fra flere bekymrede bedrifter som innser at mange av OL-øvelsene finner sted midt i kontortida. Dersom disse bedriftene innfører begrensninger overfor de ansatte på nett-TV-bruken i arbeidstida, kan det godt tenkes at de sportshungrige tyr til mobilen i stedet, mener Bruarøy.

Kanskje blir OL i Sotsji en manndomsprøve for mobilnettene, også?

God nettilgang på idrettsarrangementer blir stadig viktigere:
Slik skal de gi deg lynraskt nett på Ullevaal Stadion »

Les også
TV 2 viser ny film på nett før den kommer på kino
Les også
Skal vinne OL med avansert datateknologi
annonse