Til hovedinnhold

Viste frem 150-kronersmobilen

Mozillas ekstremt billige mobil med Firefox OS snart klar for salg. Telenor har også planer.

Mozilla

De første mobiltelefonene med Mozillas Firefox OS så dagens lys allerede i fjor høst, og selv om prisen på Firefox-telefonen ZTE Open er på under 500 kroner skal Firefox-telefonene bli enda billigere.

Mozilla skriver nå i et blogginnlegg at Intex og Spice, to av Indias ledende mobilmerker, vil være ute med sine første Firefox-mobilene i India i løpet av de neste månedene. Planene om en superbillig telefon til rundt 25 dollar – 150 kroner – ble annonsert på Mobile World Congress i februar, som et samarbeid mellom Mozilla og den kinesiske brikkeprodusenten Spreadtrum.

Prototyper på smartmobiler med Spreadtrum-brikker vil bli demonstrert på Mobile Asia Expo i Shanghai denne uken.

– Plattformen vil gi oss et fortrinn når det gjelder å oppgradere kjøperne fra enkle mobiltelefoner til smartmobiler, med så lave priser at massemarkedet har råd til dem, sier Sanjay Kumar Kalirona, sjef for mobilavdelingen i Intex.

ZTE Open II.Foto: ZTE

HTML-apper

I motsetning til dagens andre mobile OS, slik som Apples iOS, Googles Android og Microsofts Windows Phone, vil Firefox basere seg på at alle apper utvikles i HTML 5.

Men selv om det er snakk om «web-apper», vil appene få tilgang til kjernefunksjoner i telefonen – som kamera, GPS-lokalisering og andre sensorer.

To Firefox OS-mobiler som blir vist på Mozillas stand på Mobile Asia-messen vil komme i salg denne sommeren; ZTE Open II og Alcatel Onetouch Fire E. Begge disse har tokjerneprosessorer, for bedre ytelse enn tidligere modeller.

Telenor klare med Firefox-mobiler

Norske Telenor har også vist sin interesse for Firefox OS, og i fjor høst samlet de rundt 160 Firefox-utviklere i Telenor Expo på Fornebu.

– Telenor har allerede lansert Firefox OS-enheter (Alcatel One Touch) i tre av sine markeder i desember i fjor, sier Holger Hussmann i Telenor til Amobil. De tre landene er Serbia, Ungarn og Montenegro.

Hussmann forteller at de jobber tett med Mozilla, og er informert om selskapets planer om å lansere billige Firefox-mobiler.

– Mens Mozilla retter sitt produkt mot en veldig bred målgruppe med en generisk lavprismodell solgt på det åpne markedet, så vil Telenor Digital sammen med de lokale Telenor-operatørene skreddersy enhetene, tjenestene og distribusjonen mot kundesegmenter som er veldig attraktive for Telenor, fortsetter han.

For øyeblikket planlegger Telenor å lansere Firefox OS-baserte smartmobiler i løpet av 2014 sammen med GrameenPhone i Bangladesh.

Vi prøvde første generasjon Firefox-mobil i fjor:
– Slik er Firefox-mobilen »

annonse