Til hovedinnhold

Nå blir det tryggere å lekke hemmelige dokumenter

Kjent avis lanserer sikker plattform for varslere.

CarpathianPrince/Shutterstock.com

Det var den britiske avisen The Guardian som fikk æren av å fyre av startskuddet for det ennå pågående maratonet av NSA-avsløringer, da avisen først rapporterte om de lekkede Snowden-dokumentene i juni fjor.

For å markere ettårsdagen til denne betydningsfulle begivenheten tilbyr The Guardian nå en aldri så liten «gave» til andre, potensielle varslere som er redde for å ende opp i landflyktighet.

Avisen har nemlig lansert en egen plattform som varslere kan bruke til å dele sensitiv informasjon på en trygg og anonym måte. Plattformen har fått navnet SecureDrop.

Bruker Tor og Tails

SecureDrop er en åpen kildeplattform som blant annet benytter seg av anonymitetstjenesten Tor og det anonyme, Linux-baserte operativsystemet Tails til å beskytte identiteten til brukerne.

For å ytterligere øke sikkerheten er SecureDrop-systemet i tillegg installert på servere utenfor Storbritannia, for å unngå at landets statlige myndigheter kan få kloa i materialet.

Dette har sin bakgrunn i at The Guardian i august i fjor ble presset av de britiske myndighetene til å ødelegge harddisker som inneholdt dokumenter mottatt fra Edward Snowden, noe myndighetene i etterkant fikk hard kritikk for. SecureDrop skal delvis har blitt utviklet som et tilsvar på denne type forfølgelse.

Grundig testet

Tjenesten er blitt grundig testet av kryptografer og oppdatert på bakgrunn av tilbakemeldingene, og den ble også oppdatert etter avsløringen av den alvorlige Heartbleed-sårbarheten.

– I en tid hvor stater i økende grad bruker overvåkning for å avsløre kilder og hindre undersøkende journalistikk, kan teknologi hjelpe varslere og journalister med trygt å få viktige historier ut til offentligheten, sa sjefsredaktør i The Guardian Alan Rusbridger.

Selv om SecureDrop er vesentlig tryggere enn for eksempel å benytte seg av e-post til å sende informasjon, innrømmer utviklerne likevel at tjenesten ikke kan sies å være hundre prosent sikker. Og det er nok grunnlag for et visst forbehold, for som vi meldte i fjor har NSA blant annet lykkes med å bryte gjennom anonymitetsmuren til Tor-nettverket.

Snart kan du søke anonymt på nettet med Apples nettleser: Den anonyme søkemotoren DuckDuckGo bygges inn i Safari »

annonse