Tek.no

Nyhet

Bedre autofokus for fremtidens Olympuser?

Olympus med interessant patent.

Akam.no / Olympus / istockphoto: 000014905976
19 Okt 2012 04:46

Sine økonomiske problemer til tross har ikke Olympus ligget på latsiden i det siste, noe et nytt patent de har søkt om kanskje kan illustrere. Vi sier kanskje fordi patentsøknedan er på japansk, og Akamredaksjonens kunnskaper innen dette språket er noe.... rustne. Vi prøver oss likevel på noen tanker om hva dette dreier seg om. Men først litt bakgrunnsinfo:

Ulike fremgangsmåter

Speilreflekskameraer flest benytter seg av noe som kalles fasedetektering for å finne ut om motivet er i fokus, og hvis ikke, med hvor mye og om det er for nært eller for langt unna. Nøyaktig hvordan dette foregår trenger vi ikke gå i detalj på her, men inntil nylig krevde dette egne sensorer som satt et eget sted inne i kameraet, hvor et speil dirigerte litt av lyset til dem. Dette er en rask og effektiv metode for å finne fokus, og selv om gapet har blitt mindre i senere tid, har speilløse kameraer ikke vært i stand til å tilby helt den samme ytelsen.

På grunn av det manglende speilet har de nemlig vært nødt til å bruke en annen metode for å finne fokus, det vil si såkalt kontrastdeteksjon. Denne teknikken er i utgangspunktet ikke vesentlig tregere eller dårligere enn fasedeteksjon - snarere tvert imot har den potensiale for å være en smule mer presis - men den har hatt en vesentlig ulempe: Den er ikke i stand til å finne ut om motivet som er ute av fokus er for langt unna eller for nært, bare ved å måle lyset, slik fasedeteksjon er. Dermed må et kamera med kontrastdeteksjonsfokus nødvendigvis justere fokus littegranne ene eller andre veien, og se på hvordan det påvirker resultatet, før det vet hvilken vei fokusen må justeres. Det vet heller ikke hvor langt unna riktig fokus det er, men må prøve seg frem og fokusere til fokus er riktig, og litt forbi det, og så tilbake til riktig fokus.

Olympus OM-D E-M5 har god autofokus, men kan det nye patentet gi dens etterfølgere en som er ENDA bedre?Foto: Olympus

Dette tar selvsagt tid, om enn ikke mye med dagens avanserte systemer, og kontrastdeteksjon er også derfor i utgangspunktet lite egnet for motiver som er i rask bevegelse. Noen systemer er bedre enn andre, og teknikken er i konstant utvikling, men kontrastdeteksjon starter altså med handicap. Dette er imidlertid nettopp det Olympus' nye patent tar sikte på å gjøre noe med.

Alle bildebrikker har såkalte mikrolinser over hver enkelt pikselsensor, som samler og dirigerer lyset ned i hver enkelt "bøtte". Hver sensor er fysisk adskilt fra de ved siden av, og uten slike mikrolinser ville mye av lyset gå tapt i skillet, spesielt i bildets kanter og hjørner, siden lyset der ikke kommer direkte inn, men har en spissere innfallsvinkel enn midt på bildebrikken.

Foto: Olympus

Genialt påfunn?

Patentet fra Olympus ser ut til å legge disse mikrolinsene i tre ulike nivåer over selve bildebrikken, slik at den "ser" motivet i det som essensielt later til å være tre ulike nivåer av fokus. Dermed skal det være mulig å beregne hvilken vei korrekt fokus ligger, og med detaljert nok informasjon om objektivet, potensielt også hvor mye fokus må justeres for å bli riktig. Dermed kan det tenkes at kontrastdeteksjon nå kan ta igjen fasedetekterende autofokus også på dette området.

Les også: TEST: Olympus OM-D E-M5: – Et av de beste speilløse kameraene vi har testet

annonse

Les også