Til hovedinnhold

Fikk du med deg dette?

November er over og vi oppsummerer det viktigste som skjedde i fotoverden

November er over og her kan du finne saker du kanskje ikke fikk med deg fra forrige måned. Vi tar for oss det viktigste som skjedde, samt nytt utstyr som kom slik at de som enten har vært bortreist eller rett og slett ikke fått det med seg nå får en ny sjanse.

Hvis du lurer på hva du skal gi din litt vel fotointeresserte datter/venn/kjæreste, så kan du starte med å ta en titt på våre julegavetips under.

Julegavetips

Omtaler og tester

Vi ble svært positivt overrasket over Panasonic Lumix DMC-FZ200 og kalte det for den "beste superzoomen hittil". Med spesifikasjoner som 24x zoom og fast blender f/2.8 sparket det hardt fra seg i testrundene vi kjørte den igjennom.

Vi fikk også testet systemkameraet Sony SLT-A65, der vi konkluderte med at det var mye kamera for pengene. Det hadde nemlig arvet mye innmat og funksjoner fra sine dyrere storebrødre.

Det helt nye stativmerket Sirui ble lansert på det nordiske markedet. Da vi fikk spørsmål om vi ville teste ut stativet Sirui T-2205X - som sikter seg inn i entusiastmarkedet - slo vi til med fire sider lang duell og omtale med modellen CT014 fra det etablerte merket Induro, som du får til omtrent samme pris.

Sigma 120-300mm f/2.8.Foto: Eivind Hauger, Akam.no

Vi lot fotballentusiasten blant frilanserne våre få leke seg med et Sigma 120-300mm f/2.8 EX DG OS APO HSM. Det falt visst i smak og han mente det var "Telezoom å juble for". Prisen på over 19 000 kroner derimot...

Les også: Hva betyr det som står på objektivet ditt?

Nytt fotoutstyr

Canon EF 24-70mm f/4L IS USM.Foto: Canon

Det har kommet mye snacks i løpet av den forrige måneden, spesielt for de av oss som bruker Canon. De slapp to nye fullformatsobjektiver som på mystisk vis dukket opp på kontoret vårt bare dager etterpå. Med kun få timer til rådighet fikk vi skrapet sammen to sniktitter: Canon EF 24-70L f/4 IS og Canon EF 35mm f/2 IS.

Olympus har heller ikke ligget på latsiden. Ryktene viste seg å stemme, og Olympus M.Zuiko Digital 17 mm f/1.8 ble virkelighet med en veiledende pris på 4495 kroner. For de som lurer så passer den på alle microFourThirds-kameraer.

Foto: Montasje: Håkon Treider/DRIFT

For deg som er aktiv, eller bare trenger et lite og robust videokamera kom det nettopp enda et tilskudd: HD Ghost fra det litt ukjente merket "Drift". Det kommer med fargekodet fjernkontroll som du kan feste rundt armen for enkel fjernstyring.

Sist men ikke minst: Nikon D5200 ble avduket. Vi fikk noen minutter med en preproduksjonsmodell og laget en liten sniktitt, med video-innslag fra pressekonferansen.

Artikler, guider og fotorelaterte nyheter

Nikon D600 trenger visst 3000 eksponeringer før problemet i hovedsak er over.Foto: Nikon

Det har kommet fram at enkelte kameraer av typen Nikon D600 sliter med at støv hoper seg opp på bildebrikken etter hvert som lukkeren utløses. Vi venter på offisiell uttalelse fra Nikon og antar at dette er noe de kommer til å rydde opp i, i senere forsendelser.

Når vi er inne på temaet timelapse, må vi nevne del to av vår svært grundige guide som tar deg gjennom hele prosessen det er å lage disse lynraske filmene. Den finner du her.

På forumet ble det fra novemberrunden nettopp kåret en vinner i fotokonkurransen 2012. Der var det forumbrukeren vslettevold som stakk av med seieren med oppunder 30 prosent av stemmene. Oppgaven var "November rain" og de innleverte bildene kan du se her. Sammenlagt er det nå likt mellom Inc, Breni og Vslettevold med 4 poeng hver.

Foto: Hanna Krogvold

I refleksjonen "Øye versus kamera" tok vi opp nettopp dette temaet og mange akamister bidro ytterligere i kommentarfeltet til å gjøre saken til enda mer spennende lesning. Visste du for eksempel at hjernen vår fjerner massevis av støy når du ser i mørket?

For de som heller tar bilde av refleksjoner (enn å lese dem..) så kom det ti gode tips til nettopp dette. Disse får du tak i her. Dagen i forveien kom det også ti tips, men denne gangen var det for å ta bedre vinterbilder.

Til sist må vi få nevne denne guiden som ikke bare gir deg tips til å ta bedre bilder på julebordet, men også litt retningslinjer for hva som er lurt (eller ikke lurt) å legge ut i etterkant.

Les også: Gratis fotokurs på høyskolenivå

Les også
Digitale farger er ikke så enkelt som du tror
Les også
10 tips for bedre vinterbilder
Les også
Fikk du med deg dette?
annonse