Til hovedinnhold

Ny antipirat-lov halverte filmnedlastingene

Drastisk nedgang etter omstridt lov ble innført.

19724976/Istockphoto

Nedlastingen av kopibeskyttede filmer har blitt drastisk redusert i New Zealand, etter at en omtridt lov ble innført i fjor.

I følge Federation Against Copyright Theft, en interesseorganisasjon for film- og TV-bransjen, har antallet nedlastinger av de 200 mest populære filmene i landet gått ned med over 50 prosent på én måned. I august i fjor, måneden før loven ble innført, ble filmene sett 110 000 ganger, mot 50 000 den påfølgende måneden da loven ble innført.

To advarsler, så sanksjoner

Etter innføringen i april 2011 har loven fått kallenavnet «Skynet», og er en «three-strikes»-lov. Den fungerer ved at noen, fortrinnsvis innholdsbransjen eller nettleverandøren din, oppdager at du deler kopibeskyttet materiale.

Første gang de ser at du gjør dette får du en advarsel fra nettleverandøren, som advarer deg mot at du bryter loven. Den samme advarselen får du andre gangen du gjør dette. Men deler ut kopibeskyttet materiale en tredje gang, er det slutt på nåden.

Blir New Zealenderne tatt på fersken tre ganger risikerer de en rekke sanksjoner. Du kan miste nettilkoblingen i opptil seks måneder, samt bli ilagt bøter på opp mot 75 000 norske kroner.

I perioden halveringen fant sted ble det ikke sendt ut en eneste advarsel. Det var kun innføringen av denne loven som halverte antallet nedlastinger, i følge organisasjonen.

5000 advarsler hver måned

Etter innføringen har imidlertid ikke fallet vært like stort. I mellom oktober måned i fjor, og 26. april i år, har de sendt ut over 2766 advarsler via nettleverandørene til mennesker som har lastet ned musikk.

Dette tallet ønsker de nå å øke til 5000 advarsler – hver måned. Foreløpig får de ikke det til, fordi hver advarsel koster for mye. De ønsker å senke kostnaden fra dagens 25 New Zealandske dollar, til 2 eller mindre.

Telecom, en av nettleverandørene i landet, vil på sin side øke prisen anklagerne må betale. De vil ha 104 dollar, fordi de har brukt over en halv million dollar på systemer og rutiner i forbindelse med den nye loven. Dette er systemer som foreløpig bare har sendt ut drøyt 1200 advarsler.

Ingen av de snaut 2800 advarslene har foreløpig resultert i at noen har betalt en bot, noe som kunne finansiert videre drift av løsningen.

Stort problem i New Zealand

Piratkopiering er et stort problem i New Zealand, sammenlignet med verden ellers. I landet har 41 prosent av nettbrukerne lastet ned kopibeskyttet materiale, mot 28 prosent på verdensbasis. Dette ifølge en rapport RIANZ – en interesseorganisasjon i landet – har levert til næringsdepartementet i landet.

Interesseorganisasjonen har videre estimert at den totale P2P-trafikken, som blant annet brukes til torrent-nedlastning, har falt med 18 prosent i landet etter at loven ble innført.

(Kilde: TVNZ)

annonse