Til hovedinnhold

Glem 3D-printer, her er 4D-printeren

Skal kunne forvandle seg til hva som helst.

TED / Flickr

Nå som vi kanskje har begynt å vende oss til begrepet 3D-printing, kommer et nytt ord på banen: 4D-printing. Hva i all verden er dette?

Skylar Tibbits fra MIT i USA presenterte nylig den interessante ideen på en TED-konferanse, og tanken er dette: Vanlige 3D-printere skriver ut former som er bestemt på forhånd. En «4D-printer», derimot, skaper strenger av ulike materialer, som deretter kan bygge seg selv om til forskjellige strukturer.

Som proteiner

4D-printeren lager først en lang streng med materialer, før du for eksempel plasserer den i vann. Deretter vil strengen bøye og brette seg i ulike former, basert på hvordan materialene er satt sammen.

En bruker hos Popular Science påpeker at teknologien ligner på hvordan syntetiske proteiner oppfører seg, med samme konsept om lineære strenger og rekkefølge på byggeklossene (aminosyrer i proteinets tilfelle).

Hensikten med 4D-printing er å gjøre utskriftprosessen til et startpunkt, framfor en produksjonsmessig endestasjon slik det vanligvis fungerer i dag.

Bygg tilpasser seg selv

Bruksområdene til en slik teknologi kan være mange. I framtiden kan for eksempel et byggeselskap legge ned en gigantisk skyskraper, før strukturen bøyer seg selv til ønsket form. Materialer skal i tillegg kunne forandre 3D-form når du selv måtte ønske det. Hvis du går lei, kan du altså bare instruere materialet til å transformere.

Skylar Tibbits og MIT skal jobbe sammen med private selskaper for å lage anvendelige enheter som møbler. Langsiktige mål inkluderer flyindustrien og konstruksjon, eller et hvilket som helst felt hvor man kan endre et objekt etter at det har blitt tatt i bruk.

En bil kunne for eksempel tilpasse seg regn, og en kaffekopp kunne tilpasse seg varmen i innholdet. Tibbits ser også for seg at vannrør kan bevege på seg for å forflytte vannet på egen hånd.

Foreløpig egner teknologien seg best for mindre objekter, men Tibbits håper å printe ut større struktuer i framtiden. – Vi skraper bare på overflaten, sa han under TED-konferansen på tirsdag.

Du hadde neppe sett en «4D-printer» tidligere, men har du sett noe som dette?
En slik CV har du aldri sett før »

Se et eksempel på en egenproduserende 4D-printer på Vimeo:

(Kilder: Popular Science, Wired)

annonse