Til hovedinnhold

AMD har lansert nye prosessorer med kraftig grafikk

Endelig AMD-støtte for DDR4, NVMe og USB 3.1.

AMD

Under sommerens Computex-messe i Taiwan annonserte AMD for første gang sin 7. generasjon A-serie APU-er kalt Bristol Ridge. I dag, omtrent tre måneder senere, melder selskapet at de første nye prosessorene med kraftig integrert grafikk er sendt ut fra fabrikken.

Raskere og mer effektive enn tidligere (!)

AMDs 7. generasjon APU-er er både raskere og mer energieffektive enn tidligere generasjoner. Det til tross for at det fortsatt er den 28-nanometer-baserte Excavator-arkitekturen som ligger til grunn, altså den vi gjenkjenner fra fjorårets Carrizo-APU-er.

AMD hevder at Bristol Ridge skal levere inntil 17 prosent høyere prosessorytelse i enkelttrådede applikasjoner, mens på grafikksiden skal den Radeon-baserte APU-en med GCN 3.0-kjerner gi spill en ytelsesøkning på inntil 27 prosent.

Samtidig mener AMD at deres nye 65 watt-APU-er har blitt så energieffektive at de leverer like høy ytelse som forrige generasjons 95-watt-baserte APU-er.

Noen av APU-ene AMD lanserer i Bristol Ridge-familien.

Nå har vi ingen prisinformasjon for sammenligningen, men ifølge AMD skal altså APU-høvdingen deres, A12-9800, yte tilsvarende Intels Skylake Core i5-6500 i prosessorintensive oppgaver og inntil dobbelt så godt i spill. Begge har en TDP på 65 watt.

Smartere videoavspilling

Bristol Ridge har fått bedre støtte for maskinvareakselerert videoavspilling ved at både HEVC (Tek Ekstra) (High Efficiency Video Coding) – eller H.265 – med opp til 4K oppløsning, samt Googles VP9-kodek er tatt inn under dens vinger.

Sistnevnte brukes i hovedsak av Google-eide YouTube, mens 4K HEVC i større grad benyttes av strømmetjenester som Netflix samt for lokal avspilling av høykvalitets videofiler.

Begge kodekene sørger for at du skal kunne strømme 4K-innhold uten å måtte investere i en superlinje. I tillegg åpner de for at selv små og relativt svake datamaskiner skal kunne tygge unna de tungt komprimert videoene uten å hikke eller slippe opp for batteri midtveis i en film, ettersom maskinvareakselerasjon sørger for langt lavere belastning av prosessoren.

Deler ny plattform med «Zen»

I tillegg til hastighetsøkninger og bedre energieffektivitet er den kanskje største nyheten at Bristol Ridge tar i bruk AMDs nye AM4-plattform.

Dette er altså den samme plattform som selskapets kommende Summit Ridge-CPU-er, basert på den mye omtalte Zen-arkitekturen, vil benytte seg av når disse dukker opp rett over nyttår. Tidligere har AMDs APU-er vært forbeholdt FM-plattformen, og CPU-ene AM-plattformen. Nå forenes de to på samme plattform.

Støtter etterlengtede teknologier

AM4-plattformen kommer med støtte for en en hel rekke nye teknologier og standarder, der DDR4-minne står sentralt. DDR4-minne har 22 prosent høyere båndbredde enn DDR3, og inntil DDR4 2400 MHz støttes.

Intel har for øvrig hatt støtte for DDR4-minne siden entusiastplattformen Haswell-E ble sluppet for to år siden.

I tillegg til DDR4-støtte er også teknologier som PCIe Gen 3, USB 3.1 Gen2, NVMe og (endelig!) SATA Express støttet som standard «ut av boksen».

Brikkesettene for AM4-plattformen bringer med seg etterlengtede standarder.

AM4-plattformens nye B350-brikkesett (for mellomklassen) skal ifølge AMD trekke oppunder 5,8 watt under maksimal belastning. Det er en kraftig reduksjon fra brikkesettene A78 og SB950, henholdsvis benyttet for FM2+ og AM3+-plattformen med sine 7,8- og 19,6 watt.

Sammen med brikkesettet B350 kommer også et foreløpig ikke annonsert brikkesett for entusiaster, A320 for enklere bruk og X/B/A300 for kompakte maskiner.

Alt i alt ser det altså ut til at AM4 blir en sårt tiltrengt plattform fra AMD. I første rekke er det pc-produsenter som HP og Lenovo som får selge ferdigbygde systemer med Bristol Ridge innabords, før også selvbyggere etter hvert får tilgang til de nye APU-ene.

Intel har akkurat lansert Kaby Lake
7. generasjon Core i-prosessorer er både raskere og smartere »

annonse