Tek.no

Nyhet

Sony fjerner alle de uforståelige navnene

Skroter seriebetegnelsene til fordel for fire navn.

Vegar Jansen, Hardware.no
Vegar Jansen
25 Juni 2013 11:51

Japanske Sony er kjent for mange av sine bærbare Vaio-modeller, og beryktet for å gi dem navn som VPC-SB1V9E eller SVT1311V2ES. Ikke engang erfarne Vaio-eiere klarer alltid å huske hvilken modell de har, eller for den saks skyld ønsker seg til jul.

Dette navnesurret skal det nå bli slutt på, ifølge Christopher Andersen, produktspesialist i Sony.

– Alle de gamle seriene vil fases ut i løpet av høsten, og erstattes med fire lett gjenkjennelige navn, kunne han fortelle på et pressemøte i Oslo forrige uke.

Duo, Tap, Pro og Fit

Alle de nye navnene har tre bokstaver og forteller egentlig litt om produktet. Duo kjenner vi til fra da vi testet Vaio Duo 11, og er altså en hybridmodell som enkelt kan konverteres mellom et nettbrett og en mer tradisjonell bærbar.

Vaio Pro vil være en konvensjonell modell og Sonys nye linje myntet på proffbrukere, mens Tap er en alt-i-ett-modell som også kalles en «mobil stasjonær». I skrivende stund finnes Tap bare som en 20-tommer, og passer således best stående fast på pulten, men den har også innebygd batteri for de gangene du ønsker å kjapt ta den med til et annet sted i huset.

Modellen med det interessante navnet Vaio Fit sikter seg inn på å være en underholdningsmodell og finnes i to varianter. «Vanlige» Fit er en bærbar PC med aluminiumsskall, Full HD-skjerm og greit med krefter, mens en E-utgave vil være svakere, slankere og rimeligere.

De aller fleste nye Vaio-modeller vil ha berøringsskjermer, men Pro vil du også kunne få uten touch. Samtlige vil ha NFC (Near field communication) – dette er noe Sony nå putter inn i alle sine nye produkter.

Duo – imponerende batteritid

Sonys hybrid Vaio Duo har akkurat kommet i en ny 13-tommers utgave, som seg hør og bør har fått Intels nye Haswell-prosessor og Triluminos Display for mobile med Full HD-oppløsning. I forhold til den gamle modellen har den fått en liten pekeplate og mistet styrepinnen.

Gammel Duo til venstre. Nye Duo til høyre har flere kontakter bak og tynnere skjermfeste.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ved siden av den spesielle lukke-/åpneløsningen, er kanskje det mest spesielle med Duo batteritiden. Takket være blant annet nevnte prosessor, er denne oppgitt til hele 16 timer. Sony selv hevder Vaio Duo er den ultrabooken i verden som har best batteritid – i det minste da den ble lansert 5. juni. Den kommer også i versjoner med integrert 3G og 4G (LTE) mobilt bredbånd.

Skjermvinkelen på nye Duo er fast, akkurat som på den gamle utgaven.

Den mindre versjonen på 11 tommer vil ikke fornye seg med ny prosessor og skjerm, den vil fases ut i takt med at fjorårets modell forsvinner fra butikkhyllene.

Pro – verdens letteste

Vi har allerede dekket nye Vaio Pro, men litt å tilføye fra den rene pressemeldingen er det likevel. Den finnes i utgaver på 11 og 13 tommer.

Sony Vaio Pro 11 som utstilt på årets Computex-messe.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Pro har Haswell-prosessor og den samme typen Triluminos-skjerm som vi finner på Duo, men batteritiden er ikke like god: 8 timer for 13-tommeren. Skulle dette være det største ankepunktet, er det dog mulig å plusse på ti timer med et ekstrabatteri på 290 gram. Da vil den riktignok ikke lenger kunne kalles verdens letteste ultrabook, men likevel ha lav vekt og kunne skilte med overlegen batteritid.

Strømforsyning med hotspot

Sonys smarte strømforsyning med WiFi-dongel.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Anskaffer du en Duo eller Pro med berøringsskjerm, følger det også med en smart strømforsyning med trådløst aksesspunkt. Denne såkalte WiFi-hotspoten er i form av en liten dongel som kan brukes dersom du befinner deg på et sted uten trådløst nett, men har en kablet tilkobling.

Ved å bruke dette aksesspunktet kan du fritt dele et slikt kablet nett mellom flere forskjellige datamaskiner og mobiltelefoner. Det offisielle tallet er fem enheter, men uoffisielt skal den visst takle flere enn dette.

De nye Vaio-modellene er å få i et utvalg butikker, eller du kan selv skreddersy datamaskinen slik du vil ha den på Sonys hjemmesider. Av vår erfaring er sistnevnte gjerne også det rimeligste.

Apple har også nylig lansert flere bærbare:
Se alle bildene av nye MacBook Air »

Les også
Sonys nyeste bærbare PC er lett som en fjær
Les også
Her er årets TV-er fra Sony
Les også
Sony Vaio Duo 11: Denne hybriden prøver på to ting – og bommer
annonse

Les også