Til hovedinnhold

Legenden bak Doom og Quake blir Oculus Rift-direktør

Skytespillenes far skal utvikle VR-brillene videre.

Oculus VR

John Carmack er programmereren og gründeren bak Id Software, og står bak noen av de mest definerende førstepersons skytespillene i historien – som Wolfenstein 3D, Doom-serien og Quake-serien.

Nå skal han begynne i ny jobb som CTO, altså teknologidirektør, for Oculus VR; selskapet bak de revolusjonerende VR-brillene Oculus Rift. Dette bekrefter selskapet i dag på sin offisielle blogg.

– John er en av de skarpeste hjernene i vår generasjon – en pionér, visjonær, og en legende innad i industrien. Det er svært få mennesker i verden som kan bidra til Oculus Rift og fremtiden for virtuell virkelighet som John kan, skriver selskapet.

En fan fra starten av

Carmack er en veritabel legende innen programmering og spillutvikling.Foto: GTX, Wikimedia

Carmack har ivret for Riften siden han først fikk øynene på den, da den første gang ble vist frem på E3-messen. Allerede før de første utviklersettene var på markedet hadde også Id Software, som han altså var med på å stifte, satt i gang med å tilpasse Doom 3 til å fungere med brillene.

– Jeg har gode minner fra utviklingsarbeidet som førte frem til mange av de flotte tingene i moderne spill – intensiteten i førstepersons-opplevelsen, spilling på LAN og over nettet, spillmodifikasjoner og så videre, skriver Carmack på Oculus-bloggen.

Han fortsetter med å fortelle om at opplevelsen av å gaffateipe en reim og å lime fast sensorer på den tidlige prototypen av Oculus Rift, og så å skrive koden som drev den, er opplevelser han rangerer på samme høye nivå som disse endringene han opplevde i Id Software.

– En helt spesiell tid

– Dette er en helt spesiell tid, og jeg tror virtuell virkelighet vil ha en enorm påvirkning i årene som kommer, men må påpeke alle som arbeider med dette nå er en pionér. Paradigmene som alle vil ta for gitt i fremtiden finner vi ut av i dag, sannsynligvis av folkene som leser denne teksten, fortsetter Carmack.

I blogginnlegget påpeker Oculus at Carmack var den første utvikleren som integrerte de nye VR-brillene med et spill, tilbake mens de kun var en håndholdt prototype uten et eget utviklerverktøy for programvare på plass.

– Det er mye arbeid som gjenstår, og det finnes problemer vi ikke engang vet om ennå som vil måtte løses, men jeg gleder meg til å arbeide med dem. Det kommer til å bli fantastisk, avslutter industrilegenden selv.

Nyheten om at Oculus nå har ansatt en av de skarpeste hjernene i bransjen, kommer bare to måneder etter at en av selskapets viktigste personer - medgrunnlegger Andrew Reisse – ble påkjørt og drept under en politijakt i Los Angeles. Carmack vil dermed etter alt å dømme slutte i sin nåværende stilling som teknologidirektør i Id Software når han nå starter i jobb i Oculus' nye kontorer i Dallas – men dette er ikke bekreftet.

Hardware.no har hatt flere anledninger til å ta en nærmere titt på Oculus Rift:

Ekstra: – Vi har aldri før blitt så imponert av teknologi »

Ekstra: Møt foreleseren som ga Oculus Rift til studentene »

Vi har testet Oculus Rift – råere blir det ikke »

(Kilde: Oculus VR)

annonse