Til hovedinnhold

– Dagens apper er bare starten

Norske utviklere mener apprevolusjonen knapt har begynt.

Det har skjedd vanvittig mye siden Apple lanserte sin App Store i juli 2008 med kun 500 apper som kunne lastes ned, noe som av mange regnes som et slags startskudd for mobilapper til smartmobiler. Siden den gang har det totale antall apper vokst med en halv million bare i App Store. Android Market - eller Google Play som det heter nå - har dessuten blitt like stor som Apples applikasjonsbutikk, mens andre mobilplattformer også har kommet igang med satsingen på apps.

Utviklingen som har skjedd på app-fronten siden 2008 betegnes derfor av flere som en "apprevolusjon".

– Vi så at dette kom til å bli stort. Og det har det blitt. Men vi ser en endring. I starten handlet det gjerne om små apper. Nå ser vi et økende tilsig av store kunder, blant annet departementer. Kundene stiller også høyere krav til kvaliteten, sier August Z. Flatby i utviklerhuset Shortcut til Aftenposten.no.

Han tror det vi er vitne til nå bare er begynnelsen på en langt mer omfattende apprevolusjon. Flatby sier at apper kun var lek og moro i starten, men så kom næringslivet på banen. Nå registrerer han at også offentlig sektor kaster seg på app-bølgen.

Ett eksempel er jo Oslo Kommunes BYMelding-app, hvor Oslo-borgere kan melde fra om hull i veibanen eller manglende gatelys der de ferdes.

– Ingen er så kraftige

Karttilbyderen Norkart Geoservice forteller til Aftenposten at de nylig har inngått en avtale med Telenor om å utvikle ulike typer kommune-apper. Samarbeidet skal sikre at løsningene settes i system. Til nå har de blant annet lansert en renovasjonsapp for Oslo Kommune som viser returpunkter og miljøstasjoner, og hvor brukerne har mulighet til å melde fra om forsøpling på offentlig sted.

Av selskapets 140 ansatte jobber nå 10 av dem med utvikling av nye apper til mobilen.

– Jeg har opplevd mange teknologiske revolusjoner i løpet av mine 30 år i IT-bransjen. Men ingen er så kraftige som den vi opplever nå med appene, sier administrerende direktør Bent Brugård i Norkart Geoservice til avisen.

(Kilde: Aftenposten.no)

annonse