Tek.no

Nyhet

Gammel storhet får nytt liv

Med lanseringen av OM-D E-M5 drar Olympus veksler på gamle suksesser

8 Feb 2012 11:27

Som mange hadde forventet - og ventet på - slapp Olympus i dag sitt nye systemkamera Olympus OM-D E-M5. Som navnet antyder oppfatter Olympus dette som en videreføring av den svært populære OM-serien fra samme produsent, en rekke ulike forskjeller til tross. Utseendet ligner i alle fall svært mye på det klassiske OM-designet, så mange gamle OM-fans vil nok kjenne det igjen. Så spørs det bare om de vil la seg overbevise da.

Olympus OM-D E-M5 vil benytte mFT-systemet, og ikke FourThirds. Bare det bør være nok til å fortelle at det nye kameraet tross navnet ikke er noe speilrefleks, men et speilløst systemkamera. Slik Olympus' fremtid har sett ut i det siste, vil vi tro at valget om å benytte mFT-systemet på det nye kameraet var et smart et. Dette systemet er ikke avhengig av bare Olympus alene, men har mange flere bein å stå på i form av Panasonic, som lager kameraer til mFT, samt en rekke andre medlemmer som produserer objektiver til det.

Nykomlingen får som sagt ikke speil, og dermed ingen optisk søker, men en innebygget elektronisk søker er på plass, med 1.44 millioner bildepunkter. Man kan eventuelt komponere bildene på skjermen, som blir på 3" (7,6 cm) med 610 000 bildepunkter. Skjermen er i tillegg montert slik at den kan vippes opp og ned hhv 80 og 50 grader, men ikke roteres. Skjermen er av OLED-typen, og skal være berøringssensitiv.

I følge Olympuus skal Olympus OM-D E-M5 være det minste systemkameraet per dags dato som er tettet for støv og fukt.

Til høyre ser du en oversikt over pakninger i kameraet, samt det nye Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3.5-6.3 EZ som ble lansert før jul.

Skulle man få lyst til å benytte FourThirds-optikk i styggeværet, lanserer også Olympus en ny og værtettet adapter for dette, samtidig med lanseringen av OM-D E-M5.

Inni Olympus OM-D E-M5 er det imidlertid ikke så mye som minner om gamle, klassiske filmakmeraer. her finner vi 16 megapikslers oppløsning, og en bildeprosessor som skal kunne ta unna 9 bilder i den oppløsningen, hvert eneste sekund. Skyter man JPG skal kameraet klare tempoet til minnekortet er fullt eller batteriet går tomt, men i RAW klarer det "bare" 17 bilder før det går tomt for damp. Denne hastigheten klarer for øvrig ikke autofokussystemet å holde følge med, så dette tempoet er uten autofokus. Med autofokus aktivert går tempoet ned i litt under det halve, det vil si ca 4,2 bilder per sekund. Høyeste ISO er 25600, mens laveste er 200.

I følge Olympus skal Olympus OM-D E-M5 ha et nytt bildestabiliseringssystem som skal kunne kompensere for en rekke forskjellige bevegelser i ulike retninger: Rullende, roterende, vertikalt og horisontalt. den skal i følge dem være spesielt effektiv ved makrofotografering.

Videoopptak er selvsagt også mulig, og naturlig nok i FullHD, det vil si 1920 x 1080 piksler - i dette tilfellet i 60i. Man kan i full oppløsning og hastifghet velge mellom 20 og 17 Mbps. Må man ha 60p må man ned i 1280 x 720 og kan velge mellom 17 Mbps og 13 Mbps. På beste kvalitet kan kameraet ta opp i 22 minutter.

Til OM-D E-M5 kommer det også et værtettet vertikalgrep som utvider batterikapasiteten til 650 bilder per lading.

Norsk pris og tilgjengelighet er ennå ikke annonsert, men i Storbritannia skal prisen visstnok være £1150 for kamera og 12-50 mm f/3.5-6.3 når det kommer i butikkene der i april. Kameraet skal kunne fås i enten svart eller sølv utførelse.

Les også
Skal du kjøpe Olympus' nye lekkerbisken?
annonse

Les også