Til hovedinnhold

Slik er Sonys nye Bravia-TV-er

Vi har tittet på nykommerne i København.

Vi har alleredede skrevet om at Sony lanserte hele åtte nye TV-modeller for bare et par uker siden. Det gjennomgående temaet er mer fokus på internettoppkobling og 3D, samtidlig som de har benyttet seg av en oppdatert versjon av bildesteknologien X-Reality Pro.

Nå har vi fått sett på alle de nye modellene på en pressevisning i København, og lekt oss med å "kaste" over bilder fra mobil og nettbrett til TV-en.

Samtlige TV-er har internettoppkobling

Selv de billigste Bravia-modellene fra Sony får innebygget WiFi.

Som sagt er fokuset på internett et av hovedpunktene for Sonys TV-er i 2012. Til og med Budsjettserien EX553 vil ha innebygget WiFi, og vil fungere ypperlig til å vise frem innhold trådløst fra andre Sony-dingser. Internettsatsningen har også gjort at samtilige Bravia-TV-er nå har en innebygget nettleser og en applikasjonsbutikk levert av norske Opera. Her kan du navigere deg fram til alt fra spill- til nyhetsapplikasjoner, som blir vist direkte på TV-en. Her er imidlertid ikke Sony alene, og vi har sett applikasjonsbutikker fra andre TV-produsenter, slik som Samsung og LG.

Sony TV-ene har både Opera-nettleser og Opera-applikasjoner.

– I motsetning til andre selskaper vil vi ha WiFi i alle våre produkter, så de kan fungere trådløst og sømløst med hverandre, forteller Torbjörn Sjöving, nordisk produktsjef for TV i Sony, mens han viser frem de nye TV-ene.

– De billigste TV-ene våre er kanskje ikke de mest spennende teknologisk sett, men når man fortsatt kan sende bilder og video over til dem fra vårt Sony Entertainment Network, vil den oppleves som langt mer nyttig enn andre TV-er i sin prisklasse, fortsetter han.

Her viser Torbjörn Sjöving frem hvordan man kan navigere ser rundt på TV-en via en egen mobilapplikasjon.
Det var en enkel sak å vise bilder fra nettbrettet til TV-en.
Det kan diskuteres hvor godt vår kollega kledde de nye 3D-brillene fra Sony, men de var i hvert fall langt tynnere og lettere enn tidligere 3D-briller.
Her er de nye 3D-brillene sammen med fjorårets modell. Ingen tvil om at titanium ser bedre ut enn plast.
Den nye fjernkontrolleren skal være mindre enn forgjengeren.

Lett å overføre bilder, video og musikk

Alle TV-ene har også støtte for DLNA, noe som gjør det til en enkel sak å trådløst sende over bilder og video til TV-en fra en Android-mobiltelefon eller et Android-nettbrett. Vi fikk se et eksempel på dette hvor Sony-representanten brukte et av selskapets nye nettbrett, en Tablet S, for å sende lokalt lagrede bilder og filmer, direkte over til en TV-ene foran oss. Alt han trengte å gjøre var å åpne opp Sony Entertainment Network-applikasjonen på nettbrettet, hvor det dukket opp en liste over mulige mottagere, som han kunne "kaste" innholdet over til. Han dro bildet over til TV-en foran oss, og et par sekunder etterpå dukket den opp på skjermen. Dette fungerte også med videoer, selv om dette tok litt lengre tid før videoen ble spilt av. Når den først startet var det imidlertid ikke tegn til noen forsinkelser.

DLNA og trådløs overføring er i seg selv ikke en ny teknologi, og har eksistert på markedet i flere år. I dag finnes det haugevis av produkuter som støtter teknologien, men det virker som det først er nå selskaper virkelig har skjønt hvordan de kan gjøre det enkelt å bruke, og gjøre det tilgjengelig for sluttbrukeren.

I stedet for å huke av på ulike innstillinger på TV-en, nettbrettet, mobilen og spillkonsollen er alt forhåndsprogrammert, og alt "bare funker". Selv i en visningshall med drøssevis av Sony-produkter var det enkelt å vite hvilken TV man kunne sende innholdet til fra mobilen eller nettbrettet man holdt i, og det hele var raskt og smidig. I motsetning til for eksempel Air Play-teknologien fra Apple, er alt integrert i Sony-produktene, og man er ikke nødt til å koble inn en ekstern boks inn i TV-en for å sende over innhold.

Ingen Crystal LED-TV

Vi fikk desverre ikke se på Sonys OLED-konkurrent, den navløse modellen med Crystal LED-skjerm. I stedet fikk vi se den nyeste Bravia-TV-en med såkalt "monolithic" design, HX855. TV-en er stappet full av den nyeste teknologien fra Sony, med ting som både dynamisk kant- og spot-dimming, fot med innebygde høytalere og en forbedret versjon av bildesteknologien X-Reality Pro, som analyserer bildeinnholdet på skjermen, og regner seg frem til det perfekte bildet. Hvis du vil kan du be den om å bruke programguiden i TV-en til å analysere hva slags innhold du ser på for å bruke forhåndsvalgte profiler, slik at du for eksempel ikke trenger å bruke de heftigste teknikkene når du ser på en vanlig nyhetssending, men automatisk skru de på når du setter på en film. Teknologien skal også gjøre 3D-visning bedre.

– Jeg kunne sikkert snakket om 3D-funksjonen i en halvtime, men jeg kan prøve å gjøre det kort: Vi prøver å gjøre det mer behagelig å se på 3D-materiale, begynte Torbjörn Sjöving, før han fortsatte å fortelle om hvordan de vil viske vekk følelsen du kan få når du ser på 3D-bilder at ting ligger på ulike plan, fremfor å vise det hele som et dybdebilde. Med X-Reality Pro skal det hele bli jevnere, og eksemplene vi fikk se var svært overbevisende.

Hvordan det er sammenliknet med konkurrentene er imidlertid vanskelig å si før vi får inn de nye TV-ene på test, og kan sette de opp mot hverandre.

Nye briller

I tillegg til de nye TV-modellene, fikk vi også se på et nytt par 3D-briller fra Sony. De holder seg fortsatt til aktiv 3D, og tidligere briller av denne sorten har ofte vært større og tyngre enn de passive 3D-brillene. Sonys nye briller er imidlertid både smale og tynne, og laget i titanium for å gjøre det ekstra lette. Selve batteriet og IR-senderen er plassert mellom brilleglassene. Brillene var svært behagelige å ha på, selv om de ikke falt helt i smak hos oss. De er imidlertid langt finere enn tidligere modeller, men LGs nye, passive 3D-briller ser hakket hvassere ut.

Her er den nye Google TV-boksen fra Sony, og den medfølgende fjernkontrollen.

Google TV

Som en siste detalj fikk vi også vist frem Sonys samarbeid med Google, og deres lille TV-boks som kan kobles rett inn i TV-en via HDMI. Når boksen kobles til vil det automatisk dukke opp et nytt ikon i TV-menyen, som viser en stor Google-logo. Boksen fungerer som enda et mellomledd mellom TV-en din og andre elektroniske dingser, slik at du kan få det direkte over på TV-en. I tillegg får du tilgang til Googles egne applikasjonsbutikk, og en rekke TV-kanaler du kan titte på.

Det mest spennende her var den innebygde nettleseren i Google-boksen, som kunne bli styrt via den medfølgende fjernkontrollen. Den hadde en trykkbar berøringsflate på forsiden med en haug av knapper rundt seg for navigering, samt et fullt QWERTY-tastatur på baksiden.

Utgaven vi fikk se hva ganske buggy, og slet ofte med enkle ting som å klikke seg inn på applikasjoner. Dette skal imidlertid ble fikset før lansering, og boksen vil i tillegg komme i en utgave som har en innebygget Bluray-spiller.

Les også: Slik blir TV-ene i 2012

Mer om
annonse