Til hovedinnhold

Nokia får milliarder fra Microsoft

Finn Jarle Kvalheim

(Barcelona): Før helgen bekreftet Nokias nye sjef Stephen Elop ryktene som har gått en stund. I en uttalelse sa han at selskapet stod på en brennende plattform, med klare henvisninger til gamle Symbian og et tregt utviklingstempo på Nokia og Intels felles plattform Meego.

To beilere

I kveld holdt den ferske Nokia-sjefen en pressekonferanse i forbindelse med Mobile World Congress i Barcelona, og vi fikk endelig en redegjørelse for hva som ligger i fredagens offentliggjøring.

For Nokia ligger det først og fremst penger på bordet. Store penger. Både Google og Microsoft har gjort kur til den finske mobilgiganten de siste månedene. Det skal spesielt ha vært Nokias markedskraft og tjenester som har gjort selskapet attraktive.

- Vi gjør Windows Phone 7 til en utfordrer

Til slutt var det Microsoft som trakk det lengste strået, og Stephen Elop fortalte at det er snakk om milliarder som Nokia nå får fra Microsoft for å satse på Windows Phone 7.

- Ved å velge Windows Phone 7 betyr en helt annen situasjon enn om vi hadde valgt Android. Vi gjør Windows Phone 7 til en utfordrer, fortalte Stephen Elop.

En overgang til Windows Phone 7

Nokia offentliggjorde ingen enheter i kveldens pressekonferanse. De gjentok at Symbian ville fortsette å få oppdateringer og forbedret brukergrensesnitt i tiden fremover mot overgangen til Windows Phone 7.

Det som virket svært tydelig var at dette er en dreining mot Windows Phone 7 som hovedprodukt. Elop omtalte strategiendringen flere ganger som en overgang eller et skifte, som både utviklere og Nokia-kunder måtte geleides gjennom.

Usikkert for MeeGo

- Vi ønsker ikke å gjøre utviklerne usikre og på den måten sinke plattformen ved å introdusere Qt som utviklingsverktøy for Windows Phone 7, fortalte Nokia-sjefen.

Likevel ønsket ikke sjefen å gå med på at satsingene på Symbian, MeeGo og Qt nå skrinlegges. De vil bruke store mengder penger på både Symbian og Qt fremover.

Blant annet skal prosessorer på over 1 GHz, og kraftige grafikkprosessorer være på menyen for Symbian-plattformen den nærmeste tiden.

For MeeGo kommer det en enhet i år, men den videre fremtiden gjenstår det å få klarlagt.

Ønsker Windows-Nokia i 2011

Rent konkret var sjefen ordknapp omkring konkrete tidslinjer for Windows Phone 7, men han var klar på at han aller helst så at den første enheten ble rullet ut i år.

Elop sa også at Nokia ønsket å korte veldig ned på tiden fra lansering av et produkt til det er tilgjengelig i butikkhyllene.

Omstrukturering

Som følge av strategiendringen vil selskapet også gjennomgå en viss omstrukturering, og det ble klart at noen jobber ville bli borte. Noe mer konkret enn det ville Nokia-sjefen likevel ikke si.

Les også: Test av Nokias toppmodell N8 med Symbian^3

Mer om
annonse